Mergi la conţinutul principal

"Prezumţia de nevinovăţie nu-i împiedică pe şefii de partid să facă curăţenie"

Prezumţia de nevinovăţie trebuie respectată de organele de anchetă şi de cele judiciare, dar asta nu înseană că un şef de partid trebuie să ţină în funcţie o persoană", a declarat, marţi, Monica Macovei, în cadrul unei emisiuni la Realitatea FM.
Întrebată dacă se referă la cazul ministrului Tineretului şi Sportului, Macovei a răspuns că nu a vizat un exemplu concret, dar a menţionat faptul că invocarea prezumţiei de nevinovăţie este o practică întâlnită în toate partidele. "Toate partidele au făcut acest lucru. Dacă un şef de partid vrea să dea pe cineva afară, poate să o facă pentru că este latura morală a problemei. (...) Mă refer la toţi, absolut la toţi. Prezumţia de nevinovăţie nu-i împiedică să facă curăţenie în instituţii şi partide", a afirmat fostul ministru al Justiţiei.

În ceea ce priveşte monitorizarea pe justiţie a României de către Comisia Europeană, Macovei a apreciat, ca replică la o afirmaţie mai veche a lui Mircea Geoană care cerea demisia ministrului Cătălin Predoiu în cazul în care raportul din septembrie va fi defavorabil, că în acest caz se impune demisia tuturor celor care au întârziat sau blocat reforma sistemului judiciar. "Să-şi dea demisia toţi cei care contribuie sau au contribuit la un raport prost, pe chestiunile de care răspund, şi primii sunt cei din Parlament şi, în primul rând, cei de la PSD pentru că vedem ce s-a întâmplat în dosarul Năstase. Vedem cum este protejat de ani de zile de colegii din Parlament", a spus Macovei.

Ea a susţinut că nu are informaţii despre conţinutul raportului CE de monitorizare a României, dar a estimat că principalele critici ale Comisiei vor viza blocarea dosarelor de mare corupţie în Parlament şi lipsa reformelor în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. "Vor fi critici unde sunt şi probleme. De exemplu, Parlamentul - am văzut cum a votat în cazul Năstase - s-a compromis definitiv în ceea ce priveşte bariera pe care o pune în înfăptuirea justiţiei în aceste cazuri. Iarăşi la CSM vor fi aspecte critice pentru că vedem că nu se întâmplă nimic în reforma justiţiei acolo unde CSM are puteri depline", a apreciat europarlamentarul PDL.

Macovei a spus că adoptarea Codurilor Civil şi Penal va fi "o bilă spre alb", însă a criticat faptul că nu s-a făcut un studiu de impact în cazul noilor Coduri pentru a se observa cum vor arăta şi cât vor dura procesele, cât va costa implementarea lor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro