Previziune economică pentru următoarele 12 luni: euro va depăși pragul psihologic de 5 lei, cresc prețurile și dobânzile | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Previziune economică pentru următoarele 12 luni: euro va depăși pragul psihologic de 5 lei, cresc prețurile și dobânzile

* cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei în 12 luni, estimează 93% dintre participanții unui sondaj realizat de Asociația Analiștilor Financiari * totodată, 84% dintre ei se așteaptă la majorarea ratei inflației, adică la o creștere a prețurilor

 

Rata inflației pentru următorul an a înregistrat o valoare medie de 3,75%. Creștere va înregistra și indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru creditele în lei de la 1,50% la 1,97%.

În schimb, creșterea economică prognozată pentru finalul anului este de 6,1%, iar datoria publica ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%. 

În ceea ce privește orizontul de aderare a României la Zona Euro, analiștii CFA România estimează că acest lucru va fi posibil abia în 2030. 

Cursul va urma trendul de depreciere din ultimii 5 ani, de 2,5 procente pe an, a explicat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România.

"E normal și e cauzat de diferențialul de inflație între România și Zona Euro, precum și de deficitul de cont curent care se accentuează puternic în acest an", a spus Codîrlașu.

El a subliniat însă că puterea de cumpărare va creste, deoarece salariile în special în mediul privat au crescut peste rata inflației.

"Deprecierea cursului va însemna costuri mai mari la plata ratelor pentru cei care au credite, dar creșterea puterii de cumpărare se va vedea și în capacitatea de rambursare", a spus vicepreședintele CFA România.

"Creșterea inflației peste tot în lume va avea impact și asupra inflației în România, se va duce în prețuri și va însemna și o creștere a dobânzilor nominale, dar, dacă va crește puterea de cumpărare va crește și capacitatea cea de rambursare. Românii vor putea să ramburseze împrumuturile", a declarat Adrian Codîrlașu.  

Potrivit acestuia, datoria publică va ajunge la peste 50% din PIB, deoarece deficitele bugetare sunt ridicate și nu pot reduse decât în timp. Orice deficit bugetar se va adăuga peste datoria publică, de aici datoria publică mai mare, a afirmat el.

În ceea ce privește aderarea României la Zona Euro, vicepreședintele CFA România a explicat că este destul de îndepărtată, deoarece România are multe criterii de îndeplinit, iar toți pașii necesită timp.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro