Poliţiştii brăileni acordă tot mai multă atenţie prevenirii şi combaterii violenţei în şcoli, deoarece în ultima perioadă fenomenul a devenit din ce în ce mai complex. Oamenii legii explică faptul că, pornind de la insulte sau simple tachinări, se poate ajunge foarte repede la agresiuni fizice grave, folosirea armelor albe sau umilirea profesorilor. Câţiva dintre factorii de risc ai dezvoltării unor comportamente violente la adolescenţi şi tineri sunt jocurile pe computer cu temă agresivă, filmele de acţiune, izolarea sau, dimpotrivă, influenţa negativă a anturajului. "Nu trebuie omis faptul că violenţa este un comportament învăţat, la fel ca medierea unui conflict sau negocierea unei situaţii. Problema este că modelele demne de urmat în rezolvarea unor conflicte nu sunt promovate suficient de mult. Cu alte cuvinte, persoanele mai degrabă devin interesate de modul de manifestare în detaliu a unui fenomen violent, decât de alternativele de acţiune pentru evitarea acestui tip de comportament", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
În acest context, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a încheiat un Acord de Colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, ce are ca scop educarea antiinfracţională şi antivictimală a elevilor. Totodată, poliţiştii de la Biroul de Ordine Publică pentru Mediul Urban sunt atenţi la ceea ce se întâmplă în cadrul unităţilor de învăţământ, precum şi în perimetrul acestora, fiind constituite patrule ce sunt prezente în permanenţă în aceste zone, pe durata desfăşurării cursurilor. De asemenea, poliţiştii din cadrul compartimentelor Analiză şi Prevenirea Criminalităţii şi Poliţia de Proximitate participă aproape zilnic la întâlniri cu elevii, urmărind prevenirea delincvenţei juvenile şi a comportamentelor antisociale. În egală măsură, instituţiile de învăţământ sunt preocupate de violenţa manifestată în mediul şcolar, de consumul de alcool, tutun sau droguri şi de implicarea elevilor în săvârşirea unor infracţiuni. Acest interes se manifestă prin solicitarea unor colaborări venite atât din partea unităţilor aflate în zone periferice, frecventate de copiii care provin dintr-un mediu social modest, dar şi de la şcoli şi licee de elită.
Un nou aspect care solicită atenţia poliţiştilor este modul în care tinerii utilizează internetul. Mai exact, oamenii legii îi avertizează că îşi riscă siguranţa atunci când dezvăluie date personale celor cunoscuţi pe net sau, mai grav, îşi riscă integritatea fizică şi psihică atunci când acceptă să se întâlnească cu persoane cu care au relaţionat în lumea virtuală. "Aceasta a devenit o problemă de mare actualitate, motiv pentru care poliţiştii brăileni desfăşoară activităţi de informare şi educare a elevilor în cadrul unui proiect de prevenire a pornografiei infantile pe internet, care se va derula la nivel naţional în perioada martie - iunie", a adăugat insp. Jenel Şogor.