De anul viitor, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila vor face prevenire a consumului de droguri, un loc fruntaş ocupându-l etnobotanicele, direct în cluburile din oraş. Propunerea a fost făcută de prefectul judeţului, Dumitru Popa, în cadrul şedinţei de prezentare a bilanţului de activitate pe acest an al Centrului Antidrog. Ideea nu a venit întâmplător, ci ca urmare a faptului că specialiştii antidrog au identificat ca locaţii cu risc crescut în ceea ce priveşte consumul de droguri cluburi precum Understage, Rebel sau Bamboo.
Astfel, în cadrul şedinţei de bilanţ de ieri, coordonatorul CPECA Brăila, inspector Olga Condrat, a precizat că, din datele furnizate de către Biroul de Combatere a Crimei Organizate - Serviciul Brăila, au fost identificate ca locaţii cu risc crescut în ceea ce priveşte consumul de droguri la nivelul judeţului Brăila baruri, cluburi, discoteci şi alte medii similare frecventate de tineri. Printre aceste locaţii au fost nominalizate cluburile Understage, Rebel şi Bamboo.
"Segmentul de vârstă cel mai expus consumului la nivel local este 17-30 ani, iar cele mai consumate tipuri de droguri ilicite sunt canabis, rezină de canabis, ecstasy", a precizat sursa citată. Coordonatorul Centrului Antidrog a mai adăugat că, potrivit raportului naţional întocmit de Agenţia Naţională Antidrog, pe baza datelor din 2010, în regiunea sud-est, unde se încadrează şi Brăila, au apărut substanţe noi, respectiv etnobotanice. "Strategia noastră s-a bazat pe acest tip de substanţe, care au preţuri accesibile, tendinţele s-au modificat. Brăila este însă în zona de risc mediu, alături de alte judeţe", a mai spus Olga Condrat. Legat de acest aspect, prefectul a precizat c ar fi util ca prevenirea consumului de droguri de orice fel, mai ales etnobotanicele care încă bagă zeci de tineri în spital, să se facă chiar printre consumatori. Dumitru Popa a propus specialiştilor de la CPECA Brăila să le ofere tinerilor care frecventeză cluburile, alături de bilet, şi un fluturaş cu mesaje antidrog, pentru a afla riscurile la care se supun. "Dacă tot s-au identificat locaţiile cu potenţial de risc, care au fost enumerate, să faceţi activităţi de prevenire acolo, la intrarea în club. Dacă este nevoie, veniţi şi o să vorbim cu Jandarmeria şi Poliţia să vă protejeze dacă aveţi oarece probleme. Noi mergem de obicei în şcoli, nu zic că nu sunt efecte, dar scade efectul pentru că participă la astfel de consiliere cei care oricum nu consumă. Cei care consumă nu sunt prezenţi la consiliere. Acolo, în cluburi, să facem şi prevenţie, faceţi materiale şi daţi-le celor care intră în cluburi, odată cu biletele de intrare. E greu de demonstrat, Crima Organizată se ocupă de treaba asta, dar unele din cluburi, nu ştiu dacă din Brăila, dar se pare că şi de aici, dau la intrare şi un pliculeţ. O să încercăm să îi ajutăm să le dea, în loc de pliculeţul ăla care-l dau, un fluturaş pe care dumneavoastră o să îl concepeţi. E unul din sfaturile care, zic eu, se apropie mai mult de consumator, prevenţia se apropie mai mult de consumator", a precizat prefectul judeţului. Coordonatorul CPECA Brăila, Olga Condrat, a fost de acord cu propunerea prefectului şi a spus că, pentru anul viitor, prevenirea în cluburi va fi o prioritate a instituţiei.
Se apropie sfârşitul magazinului de etnobotanice din Vărsătura
În ceea ce priveşte magazinele de etnobotanice, prefectul Dumitru Popa a ţinut să precizeze că mai există unul singur care funcţionează (cel din Vărsătura), însă şi acesta va fi închis odată cu intrarea în vigoare a Legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare. "Mai avem un singur magazin, care nu e în Brăila, ce comercializează substanţe cu caracter psihoactiv. Am încercat, l-am controlat, l-am speriat cu tot ce am putut noi, însă refuză să închidă. Dacă intră în aplicare legea, de când se publică în Monitorul Oficial, normele de aplicare, a doua zi închidem de tot magazinul. În ceea ce priveşte combaterea consumului de droguri, în limita posibilităţilor pe care le are instituţia pe care o reprezint momentan, voi acţiona cu toate forţele mele pentru a diminua, la minim, consumul de droguri. Noi nu suntem nici pe o traiectorie în care drogurile de mare risc sau drogurile legale să fie consumate într-o cantitate alarmantă la Brăila, nu o să vedeţi seringi aruncate chiar peste tot, cum sunt în alte locuri, nu avem nici un centru universitar atât de puternic, Crima Organizată chiar îşi face treaba şi stopează din timp. Veţi găsi în mine un partener de combatere a consumului de droguri", a mai adăugat prefectul Dumitru Popa.
La şedinţa de bilanţ, coordonatorul CPECA Brăila a vorbit şi despre campaniile de prevenire a consumului de droguri, derulate pe parcursul anului 2011 în şcoli, în mediul familial şi în comunitate. Specialiştii Antidrog au acţionat şi pentru reducerea ofertei de droguri, făcând demersuri către instituţiile abilitate în vederea combaterii fenomenului. În raportul de activitate se arată că, în intervalul ianuarie-noiembrie 2011, au fost în total 133 de cauze instrumentate de către DIICOT la nivel teritorial, privind infracţiuni săvârşite la Legea 143/2000 (privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri) şi Legea 300/2002 (privind regimul juridic al precursorilor folosiţi la fabricarea ilicită a drogurilor). Totalul cauzelor soluţionate, se arată în raportul de activitate al CPECA Brăila, s-a ridicat la 21, din care 19 au fost soluţionate prin scoaterea de sub urmărire penală şi neînceperea urmăririi penale, trei persoane fiind cercetate în cauzele soluţionate. Două persoane au fost trimise în judecată pentru "afaceri" cu droguri, persoane aflate în executarea pedepsei în Penitenciare sunt 23, minori aflaţi în executarea pedepsei sunt 4, iar total persoane eliberate condiţionat, 11. În bilanţ se mai arată că nu au fost infracţiuni comise în penitenciare şi nici nu s-au efectuat capturi de droguri în rândul deţinuţilor din cadrul penitenciarelor (n.r. - Penitenciarul Brăila şi Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti).