• potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, în perioada 1-10 septembrie 2020, au fost verificate aproape 60 de baruri şi restaurante din municipiu • inspectorii de muncă au dat 52 de amenzi pentru că nu s-au asigurat materiale dezinfectante şi pentru neconformităţi în domeniul relaţiilor de muncă
Zeci de baruri şi restaurante din municipiu au fost controlate, zilele acestea, de poliţişti, jandarmi şi inspectori ITM.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), în perioada 1-10 septembrie 2020, inspectorii de muncă, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila (IPJ) şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) au efectuat mai multe controale pentru a verifica respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Cei vizaţi au fost angajatorii care-şi desfăşoară activitatea în municipiul Brăila, în domeniile “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor” (Cod CAEN 5630) şi “Restaurante” (Cod CAEN 5610).
“Urmare a acestor acţiuni, au fost verificaţi 59 de angajatori din aceste domenii şi, pentru neconformităţi constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi în domeniul relaţiilor de muncă, au fost aplicate 52 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 41.500 de lei. De asemenea, au fost identificaţi doi angajatori la care au fost depistate două persoane fără contract individual de muncă în forma scrisă/ persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial”, precizează reprezentanţii ITM Brăila.
Numai pentru munca “la negru” inspectorii de muncă au dat amenzi de 30.000 de lei.
Au fost cazuri în care angajatorii nu au asigurat triajul epidemiologic prin măsurarea temperaturii, nu au afişat regulile de conduită obligatorie cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2 şi nu au asigurat materiale dezinfectante. Alteori, angajatorii nu au actualizat planul de prevenire şi protecţie cu măsuri de prevenire şi combatere a COVID-19. Mai grav, câţiva dintre aceştia i-au primit la muncă pe angajaţi fără încheierea contractului de muncă ori în afara programului de lucru stabilit în cadrul CIM cu timp parţial. De asemenea, au fost angajatori care nu au respectat prevederile HG 905/2017 referitoare la perioada, cauzele de suspendare şi data încetării suspendării CIM. Nu în ultimul rând, au existat cazuri în care angajatorii nu ţineau evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat.
Pentru neconformităţile constatate, au fost aplicate amenzi şi au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate, cu termene de raportare la ITM. Controalele inspectorilor ITM continuă.