Prevenţia afecţiunilor din sfera dermatologiei şi ORL, lecţie «West Clinique» la CARP Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prevenţia afecţiunilor din sfera dermatologiei şi ORL, lecţie «West Clinique» la CARP Brăila

• dr. Virginia Kaperoni şi dr. Raluca Arhire au susţinut un seminar despre prevenţia bolilor din sfera dermatologiei şi ORL • au fost prezenţi în jur de 30 de pensionari, care s-au arătat foarte interesaţi de informaţiile prezentate de cei doi medici ai clinicii private

 

În jur de 30 de pensionari, înscrişi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Brăila, au participat, marţi dimineaţă, la un seminar susţinut de doi medici ai clinicii private “West Clinique”, pe tema prevenţiei afecţiunilor din sfera ORL şi dermatologiei. Dr. Virginia Kaperoni (medic dermatolog) şi dr. Raluca Arhire (ORL) au vorbit celor prezenţi despre beneficiile consultului medical anual şi cum pot fi prevenite boli grave. Managerul Maranda Enciu a anunţat, la începutul evenimentului, că la clinică se desfăşoară o tombolă, iar premiile constă în consultaţii şi examene medicale gratuite la discipline care nu se află în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Toţi pacienţii care vin la clinică completează un talon pe care îl introduc într-o urnă. Extragerea câştigătorilor va avea loc pe 22 decembrie.

Dr. Virginia Kaperoni a ţinut să atragă atenţia asupra aluniţelor şi cât de periculoase pot fi acestea. Medicul le-a explicat celor prezenţi că orice leziune asupra aluniţelor poate fi un semnal de alarmă şi un motiv de prezentare la dermatolog. Spre exemplu, tăierea cu lama sau expunerea la soare este un traumatism pentru aluniţe. Nu este indicat să aplicăm creme după ureche. Ne putem da seama că ceva nu este în regulă în momentul în care o aluniţă devine asimetrică, creşte rapid, are o culoare neuniformă sau, mai grav, sângerează. În oricare dintre aceste cazuri, recomandarea dr. Kaperoni a fost ca pacienţii să se prezinte cât mai repede la medic. “Aluniţele care au un caracter atipic trebuie urmărite. Nu sunt forme de cancer, dar sunt forme ce trebuie urmărite. Dacă ştim că am avut în familie un caz de cancer de piele, trebuie să facem controale anuale, pentru că suntem predispuşi să facem cancer mai repede decât alte persoane. Cancerul de piele nu doare şi este descoperit în forme avansate. De obicei, sunt descoperite metastazele, metastazele cerebrale. Poate fi chiar prea târziu”, le-a spus medicul dermatolog celor prezenţi la seminar. Dr. Kaperoni le-a povestit şi despre dermatoscopiile care se realizează la “West Clinique”.

 

«Fibroscopia clarifică anumite confuzii de diagnostic»

A urmat apoi un program artistic susţinut de elevii Şcolii Postliceale “Dr. Luca”, după care dr. Raluca Arhire a vorbit despre prevenţia afecţiunilor din sfera ORL. Aceasta a explicat ce presupune exact fibroscopia, ilustrând teoria cu un material video. “Fibroscopia se practică atât la persoane adulte, cât şi la copii. Este tolerată mult mai bine faţă de metodele clasice. Clarifică anumite confuzii de diagnostic privind formaţiunile tumorale benigne, cât şi cele tumorale maligne. Ca şi indicaţii ar fi răguşeala care persistă de cel puţin 3 săptămâni, la persoanele de peste 50 ani, tusea cronică, tensiunea corzilor vocale inflamatorii, în boala de reflux gastroesofagian, pentru că refluxul care se întoarce irită foarte mult corzile vocale şi dă senzaţia de arsură şi de a fi ceva în gât. De asemenea, fibroscopia se poate practica şi la nivelul urechii, în cazul de durere la nivelul acesteia ori există scurgere auriculară. Ce vizualizăm? Spre exemplu, la fibroscopia realizată la nivelul fosei nazale, se introduce prin fosa nazală o cameră, adică o fibră subţire de 3 mm (...)”, a precizat dr. Arhire.

Medicul ORL-ist a mai punctat şi importanţa spălatului pe mâini, după ce ne suflăm nasul, pentru a nu împrăştia microbii pe obiectele pe care le atingem ulterior ori asupra persoanelor cu care intrăm în contact. O altă recomandare făcută de dr. Arhire este ca atunci când tuşim sau strănutăm, să ducem la gură cotul, şi nu palmele, din acelaşi motiv mai sus amintit.

La final, cei prezenţi au fost serviţi cu cozonac de post şi au primit câte o cutie de ceai.

Atât dr. Virginia Kaperoni, cât şi dr. Raluca Arhire vă aşteaptă la “West Clinique”, pentru consultaţii şi alte investigaţii gratuite, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Managerul Maranda Enciu şi-a propus ca seminariile de la sediul CARP să aibă loc lunar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro