Mergi la conţinutul principal

Preturile democratiei

Galagia campaniei electorale a inceput sa acopere reactiile de dezaprobare iscate de scumpirile necontenite. E si normal: alegerile vin si trec, dar problemele ramin. Si chiar daca localele nu au legatura cu preturile din rafturile magazinelor, influente exista. Ce se intimpla zilele acestea pe pietele financiare este greu de inteles. Comentatorii economici evita sa se hazardeze in predictii, iar explicatiile li se bat cap in cap. Unii spun ca de la America se trage totul, altii sustin ca, dimpotriva, recesiunea din SUA n-a fost si nu este decit o criza aparenta, din cauza elasticitatii economiei americane. In comparatie, Europa conservatoare reactioneaza cu intirziere, lasind preturile sa se miste mai greu. Chiar si asa, ziarele italiene, de exemplu, se mira in fiecare zi de orice eurocent adaugat la pretul benzinei. Si la noi ziarele au marcat saptamina trecuta trecerea - definitiva, se pare - peste 4 lei a litrului de combustibil. Pretul este suportabil pentru romani, dupa cum arata ambuteiajele in orele de virf, dar trebuie mentionat ca din ce in ce mai multi apeleaza la deconturi; salariile inca sint prea mici pentru luxul unui plin repetat de citeva ori pe parcursul unei luni.
Daca seceta de anul trecut a fost motivul scumpirii exacerbate a produselor alimentare, performantele anuntate pentru agricultura acestui an nu vor fi de natura sa reduca preturile. Deja, inflatia a depasit asteptarile Bancii Nationale si o s-o tot tina la un nivel ridicat pina in iulie. In plus, cistiga teren culturile de rapita - din care se obtine biodiesel, pentru ca si masinile trebuie sa "manince", iar ofensiva este vizibila inclusiv in judetul Braila. Chiar daca la nivel mondial se prefigureaza o criza alimentara, in Romania tot saracia va fi identificata ca principala cauza. Iar acest fenomen este eterna bataie de cap a tuturor candidatilor in alegeri. Cistigatorii de la locale nu au insa prea multe pirghii la indemina prin care sa influenteze evolutia preturilor. Mai degraba conteaza masurile menite sa ridice nivelul de trai: proiecte viabile pentru obtinerea de fonduri europene, inlesnirea investitiilor si dialogul permanent cu comunitatea. Iar partea a doua a bataliei, cea cu preturile si salariile, se va da la toamna, pe noul front al votului uninominal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro