Plata la carcasa a porcilor, un nou standard european adoptat de citiva ani si de Romania, aduce o schimbare majora in ceea ce priveste relatia comerciala intre producatorul de porci si procesator. Practic, noile reguli prevad ca plata pentru animalul achizitionat se face in functie de cel mai important indicator: procentul de masa musculara din carcasa, cu alte cuvinte pretul per kilogram se stabileste in raport cu masa totala de carne a animalului dupa sacrificare. Pentru respectarea noilor reguli, in structura Ministerului Agriculturii a fost infiintata o institutie cu activitate de inspectie in ceea ce priveste clasificarea carcaselor. Romania a fost impartita in mai multe regiuni, judetul Braila fiind arondat regiunii IV, alaturi de Tulcea, Constanta si Galati . "Activitatea de inspectie am inceput-o in anul 2006, primii 2 ani fiind dedicati in primul rind instruirilor pentru aceasta activitate nou introdusa in tara noastra. In al doilea rind, m-am ocupat de implementarea sistemului de clasificare a carcaselor la nivelul abatoarelor si crescatorilor de animale, participind alaturi de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de membrii Comisiei de Clasificare, la intilniri cu crescatorii de animale, abatoristii si procesatorii de carne, precum si prin inspectiile efectuate cu scopul indrumarii, in principal", ne-a declarat Monica Gaureanu, consilier superior din cadrul DADR Braila, cea care are competente de control pe intreaga zona, din care si Braila face parte. Dupa cum a explicat sursa citata, in primul semestru al acestui an a efectuat 70 de actiuni de control, dintre care 21 au vizat judetul Braila. "In perioada de raportare am efectuat 16 actiuni de inspectie pentru 5 abatoare din Braila, plus alte 5 controale la cele 2 agentii de clasificare a carcaselor autorizate in judet. Actiunile inspectiei au avut mai mult caracter preventiv si de informare a agentilor economici, intrucit nu au fost aplicate amenzi, ci doar formulate recomandari punctuale. In cele mai multe cazuri recomandarea catre abatoristi a fost aceea a folosirii prezentarii standard a carcasei", a punctat Gaureanu.
Potrivit regulilor adoptate odata cu sistemul european de clasificare a carcaselor singurul element de pret care se mai poate negocia intre proprietarul fermei de porci si abatorist este cel care vizeaza procentul mediu de carne in carcasa: 50%. Diferentele in plus stabilite de clasificatorul independent dupa ce animalul a fost sacrificat se bonifica prin procente aplicate pretului initial negociat intre cei doi parteneri.
Important de mentionat este ca in Braila inspectia pentru clasificarea carcaselor are in vizor 5 abatoare apartinind "Dany & Vio Com Prod" SRL, SC "Electiv Prod" SRL, SC "Marex" SA, SC "Melkart Com" SRL si SC "Soroli Cola" SA, precum si doua agentii de clasificare: SC "Annona Vys AP" SRL si SC "Labclas" SRL.