Pretul gazelor a crescut la aproape 1 leu greu/mc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pretul gazelor a crescut la aproape 1 leu greu/mc

Incepind cu 1 aprilie, cele 29 de societati de distributie au ajustat pretul gazelor naturale, In medie cu 3,8%, In functie de categoriile de consumatori. In cifre, pretul a crescut cu circa 287.000 ROL/1.000 mc, ajungind la aproape 10 milioane ROL mia de metri cubi, mai precis 9,9 milioane ROL/1.000 mc. In cazul consumatorilor casnici, ajustarea medie este de 3,6 %, adica noul pret va fi de 830,68 RON/1000 mc (8.306.800 ROL) In cazul "Distrigaz Sud" si de 830,24 RON/1000 mc (8.302.340 ROL) In cazul "Distrigaz Nord", cu mentiunea ca pretul nu include si taxa pe valoarea adaugata (TVA). Prin aplicarea acestei taxe, pretul net al miei de metri cubi de gaz metan este de 988,5 RON/1.000 mc, comparativ cu 959,8 RON/1.000 mc, pina luna trecuta.
Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii Nationale de Reglemnetare in domeniu (ANRGN), principala cauza a acestei ajustari este cresterea pretului barilului de petrol pe piata mondiala In intervalul ultimelor 6-9 luni, care a dus la influentarea pretului gazelor naturale pe plan international. "Pentru a nu crea presiuni suplimentare asupra pretului la consumatori, Guvernul Romaniei a propus ca, In al doilea trimestru al anului 2006, pretul productiei interne sa ramina nemodificat fata de trimestrul IV 2005 (adica 110 USD/1000 mc)", se arata in acelasi material. In paralel, Executivul a implementat un important pachet de masuri sociale, prin care persoanele cu venituri mici primesc ajutoare financiare pentru achitarea facturilor la gaze. De la Inceputul acestui an a crescut cuantumul ajutoarelor sociale, acordate In functie de venitul mediu lunar pe membru de familie. De exemplu, familiilor si persoanelor al caror venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pina la 110 RON (1,1 milioane lei) li se acorda lunar un ajutor de 190 RON (1,9 milioane lei). De asemenea, Executivul a aprobat majorarea de la 1.000 RON la 1.500 RON a cuantumului ajutoarelor pentru achizitionarea de centrale termice si de la 200 la 300 RON a cuantumului ajutoarelor pentru achizitionarea de arzatoare automatizate. In acelasi context, Executivul a anuntat ca va implementa In acest an si programul national de reabilitare termica a cladirilor, care va reduce consistent valoarea facturilor la energia termica In iarna viitoare.
Important de mentionat este ca masura de ajustare a preturilor de la 1 aprilie 2006 a primit avizul favorabil al Consiliului Consultativ, a carui componenta a fost modificata anul trecut, in sensul ca in noua structura interesele consumatorilor sint reprezentate In mod egal cu cele ale operatorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro