Omul de afaceri Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, a avertizat ca in lunile ce urmeaza se va inregistra o revenire a pretului carnii de porc pe piata din Romania. El a estimat ca pina la finele acestui an, pretul unui kilogram de carne la producator aproape se va dubla, ajungind la circa 10 lei/kg. "Asa cum se cunoaste deja, in ultima perioada a scazut la nivel national efectivul de porci, pentru ca, din cauza preturilor mici de valorificare a carnii, producatorii au preferat sa scape de animalele din ferme. Acum se prevede o criza in piata, care va conduce la un pret real si normal de aproape 10 lei/kg, fata de 6 lei/kg cit este in prezent la nivel de producator. Nu mi se pare normal ca un kilogram de carne sa fie la un pret similar cu doua kilograme de rosii, de exemplu si de aceea consider ca 10 lei/kg este un pret real", a declarat Gheorghe Caruz. El a explicat ca, in ultimii ani, o serie de elemente de cost care definesc pretul final al carnii la nivel de producator au crescut exponential, indicind ca exemplu tarifele la utilitati sau cerealele pentru hrana animalelor. Sursa citata a mai punctat ca o parte din vina pentru preturile mari practicate la consumatorul final o poarta procesatorii si comerciantii, care practica adaosuri comerciale mari. In acest context, Caruz a precizat ca grupul de firme pe care il conduce are in plan dezvoltarea retelei de magazine proprii, preferind aceasta varianta in schimbul prezentei in hypermarket. "Cred ca cea mai buna solutie este cea a extinderii lantului de magazine proprii si avem in plan amenajarea unor astfel de puncte de vinzare moderne in cit mai multe orase, pe linga cele deja existente in Braila, Galati si Bucuresti", a incheiat omul de afaceri Gheorghe Caruz.