"Este putin probabil ca piata sa aiba rolul semnificativ in stabilirea pretului. Cresterea acestuia va depinde in mare masura de investitori", se arata intr-un raport al Macquarie Research, divizie a grupului australian Macquarie.
Fondurile de investitii cumpara aur, ca urmare a sigurantei pe care o ofera acest tip de plasament, spre deosebire de alte tipuri de active, care au o variatie elastica in functie de anumiti factori, cum ar fi rata inflatiei, cresterea economica sau tensiunile geopolitice.
Analistii au revizuit in sens pozitiv estimarile privind pretul aurului pentru acest an, preconizind ca cererea va creste.
La sfirsitul lui 2005, pretul aurului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, de 540,9 dolari pe uncia troy. In cursul zilei de vineri, cotatia media a aurului s-a plasat in jurul a 528 dolari pe uncia troy.
Analistii considera ca productia de aur va stagna in urmatorii ani, pentru ca apoi sa scada.
In 2005, cererea de bijuterii a crescut cu 7%, la aproximativ 2.800 de tone, in timp ce avansul productiei a fost de doar 1,4%, la 2.495 tone.
Anul trecut, cel mai ridicat nivel al cererii, de 700 de milioane de tone, a fost consemnat in India.
Potrivit Merrill Lynch, dereglementarea pietei chineze a aurului, plasata in prezent pe pozitia a patra in topul mondial de profil, ar putea determina o crestere accelerata a cererii de bijuterii.
Tot in 2005, niveluri ridicate ale cererii au fost inregistrate si in Orientul Mijlociu, cu precadere in Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.
(O uncie troy - folosita in domeniul metalelor pretioase - are 31,1 grame).