Skip to main content

Presedintele, tiganii si Antena 1

"Tiganca imputita" - asa a catalogat presedintele Traian Basescu o jurnalista a postului de televiziune "Antena1", dupa un incident neplacut petrecut, simbata, intr-un supermarket din capitala. Expresia folosita de presedinte, incalificabila de altfel, dar si comportamentul sau lipsit de orice bruma de respect, a pus pe jar intreaga opinie publica. Pentru Basescu nu e nici prima si, probabil, nici ultima greseala de acest gen, "gaozar" fiind deja un epitet arhicunoscut in rindul jurnalistilor. Dar, sa nu uitam, Basescu nu e nici primul si, probabil, nici ultimul sef de stat care ne va "gratula" cu asemenea "alinturi", "mai animalule" si "magarule" fiind intrate deja in istoria relatiei ziaristi - Ion Iliescu. De ce, totusi, incidentul de simbata incinge spiritele mai mult decit oricind? Raspunsul e simplu: cuvintul "tiganca". Poate daca apelativul folosit ar fi fost de genul "romanca imputita" sau "fufa imputita", circumstantele ar fi fost altele. Folosind, insa, cuvintul "tiganca", Basescu a impins seria injuriilor pe panta discriminarii etnice. Cei care il apara, incearca sa-i atenueze greseala explicind ba ca, de fapt, nu la etnia roma s-a referit (si e de crezut asta), ba ca discutia a avut loc intr-un cadru privat, in compania sotiei, nu public. Acum nimic nu mai conteaza, nici macar scuzele, raul a fost facut si ma indoiesc ca va reusi Basescu sa isi spele imaginea asa usor dupa o asemenea gafa monumentala. Mai ales ca lucrurile nu se opresc aici, pacatul e mult mai mare, discutia a avut loc in apropierea unui telefon mobil, smuls de presedinte din miinile stiristei, si ca urmare a unei altercatii in care ziarista ii atrasese atentia ca il poate reclama pentru furt - amenintare tratata cu indiferenta de Basescu. Ce circumstante sa mai acorzi unui asemenea comportament! Nici unui om de rind nu ii poti trece cu vederea o asemenea iesire, daramite unui sef de stat! Indiferent de cit de agasanta a fost reporterita, indiferent cit de stupide au fost intrebarile ei, indiferent cine este patronul televiziunii pe care o reprezenta. Nu e normal ca un presedinte de tara sa aiba asemenea reactii, nici fata de presa, dar nici fata de lege.
Eu, una, nu sint topita dupa presedintele Basescu, asa cum nu sint de acord cu anumite comportamente ale unor cetateni romani de etnie roma. La fel, simt deseori greata la anumite emisiuni ale antenelor patronate de Voiculescu, emisiuni vadit "servite". Dar de aici si pina la a inghiti o asemenea mitocanie e cale lunga. In concluzie avem de-a face cu un triunghi absurd, cu trei unghiuri obtuze: presedintele, tiganii si Antena 1.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu