Mergi la conţinutul principal
Dosarul “Ucigașii lui Brot”. Tatăl ucigașului Pentelie, acuzat de mărturie mincinoasă, scapă de răspunderea penală

Prescripție într-un caz de omor

instanța a stabilit că încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Pentelie Angheluță pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale •  inculpatul este chiar tatăl ucigașului Pentelie Iulian Mădălin, unul dintre inculpații acuzați de omor calificat • acesta a făcut afirmații mincinoase, declarând că fiul său nu a executat focuri de armă • în urma anchetei s-a stabilit cu totul altceva, iar inculpatul Pentelie a fost condamnat la pedeapsa de 20 de ani închisoare Cristian Brot a fost împușcat pe 26 mai 2017, când s-au tras focuri de armă în cartierul Islaz, asasinii fiind Florin Pîtea și Mădălin Iulian Pentelie

 

Prescripția răspunderii penale, față de tatăl ucigașului Pentelie! Acuzat de săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă și trimis în judecată de procurori, tatăl lui Pentelie, condamnat pentru omor calificat asupra lui Cristian Brot, împușcat în stradă cu pistolul în mai 2017, a scăpat de răspunderea penală. Decizia s-a luat la Judecătoria Brăila, zilele trecute, în dosarul în care inculpatul este Pentelie Angheluță, după cum se arată pe site-ul instanței, tatăl inculpatului Pentelie Iulian Mădălin, unul dintre inculpații acuzați de omor calificat. Acesta era acuzat că a făcut afirmații mincinoase, declarând că fiul său nu a executat focuri de armă. Anchetatorii au stabilit însă cu totul altceva.

Oricum, tatăl tânărului trimis în spatele gratiilor pentru omor calificat, care a primit pedeapsa de 20 de ani închisoare, nu mai poate fi tras la răspundere penală. “Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Pentelie Angheluță pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă prev. de art. 273 Cod penal, cu aplicarea art. 35 Cod penal, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare pentru inculpatul Pentelie Angheluță și Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila”, este soluția dispusă la Judecătoria Brăila, în ședința din data de 7.09.2023.

 

Motivarea instanței

După cum se arată în motivarea de la Judecătoria Brăila, cu privire la infracțiunea reținută în sarcina inculpatului, instanța constată că a intervenit prescripția răspunderii penale, motivat de unele aspecte. “Potrivit art. 154 alin. 2 teza întâi Cod penal, termenele de prescripție încep să curgă de la data săvârșirii faptei. Astfel, potrivit rechizitoriului, data săvârșirii faptei deduse judecății în prezenta cauză este 21.10.2017. Infracțiunea prevăzută de art. 273 (mărturia mincinoasă) alin.1, alin. 2 lit. d Cod penal, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Prin urmare, termenul general de prescripție pentru această infracțiune , stabilit potrivit art. 154 alin 1 lit. d Cod penal este de 5 ani și se consideră împlinit la data de 13.04.2023”, se explică în motivare.

Se mai precizează faptul că instanța are în vedere termenul general de prescripție și nu cel special, având în vedere deciziile de neconstituționalitate pronunțate în această materie de Curtea Constituțională.

Inculpatul Angheluță fusese trimis în judecată de procurori ai Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, după ce a fost cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă (2 acte materiale). “În anul 2018, fiind audiat în calitate de martor într-un dosar al Tribunalului Brăila, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de omor calificat, inculpatul a făcut aceleași afirmații mincinoase în legătură cu elementele esențiale ale cauzei, respectiv a declarat că P.I.M. nu a executat focuri de armă și s-a aflat pe un alt loc din autoturismul din care s-a tras, deși în realitate acesta a executat focuri de armă care au provocat decesul victimei”, au arătat procurorii.

Cu mare întârziere, dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Brăila, în luna ianuarie, iar judecata a început în luna mai anul acesta.

 

Închisoare pentru ucigașii lui Brot

Reamintim că, la data de 26 mai 2017, Cristian Brot și-a dat sfârșitul în urma leziunilor grave suferite, când s-au tras focuri de armă, la intersecția străzilor Ardealului cu Ion Ghica (cartier Islaz). Tânărul de 28 de ani a fost împușcat, iar medicii s-au chinuit în zadar să îi salveze viața. Asasinii erau doi tineri cunoscuți de victimă, Florin Pîtea, zis “Pekenia”, și Mădălin Iulian Pentelie, care, pe fondul unor dispute mai vechi, au decis să îl ucidă pe Brot.

În februarie 2019, judecătorii Curții de Apel Galați au dat sentința finală față de inculpații Iulian Mădălin Pentelie și Florin Pîtea, cei care au tras cu pistolul și l-au ucis cu sânge rece pe Cristian Brot. Inculpatul Pentelie a rămas să execute în regim de detenție o pedeapsă de 20 de ani, 3 luni și 10 zile închisoare, iar inculpatul Pîtea Florin are și el de executat 20 de ani închisoare pentru omor.

Potrivit anchetatorilor, cei doi tineri l-au împușcat pe Brot cu un pistol “Beretta” de 9 mm, ce aparținea poliției italiene, arma fiind găsită după câteva zile, pe câmp, într-un lan de porumb din zona Cazasu. Mai multe gloanțe l-au nimerit pe tânărul de 28 de ani, iar altele au găurit mașina acestuia.

Cei doi inculpați au mers la întâlnirea cu Brot, cu autoturismul Volkswagen Passat aparținând lui Florin Pîtea aflat la volan, iar în cotiera dintre scaunele din față aveau pistolul militar marca “Pietro Beretta Gardone VT”, model 92 FS, calibrul 9 mm, cu încărcător cu capacitate de 15 gloanțe plin. Victima s-a apropiat de portiera din stânga față a autoturismului VW Passat și de aici avea să se producă atacul mortal. Inculpatul Pentelie a executat 4 focuri de armă către victimă, apoi Pîtea Florin a preluat pistolul și ambii inculpați au coborât din mașină. Pîtea a mai tras 2 focuri de armă, în scurt timp victima, Cristian Brot, prăbușindu-se lângă bordură. Oricum, Pîtea a mai tras 5 focuri de armă în timp ce se deplasa pe stradă. S-au tras în total 11 gloanțe și câteva dintre acestea l-au nimerit pe Brot în zone vitale. Ucigașii au fugit și au fost prinși, în scurt timp, în hornul unei case părăsite din localitatea Surdila Greci. Ei au ajuns direct la arest. Anchetatorii au arătat faptul că s-a ajuns la omor din cauza unei fete, care ar fi legat o prietenie cu Cristian Brot, după ce se despărțise de Mădălin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro