• prin decizia instanței din data de 12 ianuarie, încetează procesul penal privind pe inculpatele L.G. șI I.L. pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 290 Cod Penal de la 1968 • cele două contabile surori sunt acuzate că au falsificat 258 contracte de împrumut și au folosit în interes personal sumele de bani aferente, prejudiciul total fiind în sumă de 1.467.900 lei • fiind audiate, inculpatele au recunoscut în parte comiterea infracțiunilor reținute în sarcina lor • după cum se arată în motivarea soluției de la Judecătoria Brăila, instanța reține, pe latură penală, că față de perioada în care s-a reținut că au fost săvârșite faptele, ianuarie 2004 - decembrie 2011, a intervenit prescripția răspunderii penale • mai departe, pe rolul instanței se află dosarul privind soluționarea laturii civile
Contabilele acuzate că au falsificat 258 contracte de împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Ana Aslan” Brăila au scăpat de acuzațiile penale, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Prin decizia instanței din data de 12 ianuarie, încetează procesul penal privind pe inculpatele L.G. și I.L. pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 290 Cod Penal de la 1968. Cele două contabile surori sunt acuzate că au falsificat 258 contracte de împrumut și au folosit în interes personal sumele de bani aferente, prejudiciul total fiind în sumă de 1.467.900 lei. Mai departe, pe rolul Judecătoriei Brăila rămâne dosarul pe latură civilă, disjuns din dosarul penal de delapidare. “Încetează procesul penal privind pe inculpatele L.G. pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, prev. de art. 215 alin.1 Cod Penal de la 1968 cu aplic art 41 Cp de la 1968 și fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 290 alin 1 C.P. de la 1968 și I.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată (…). În baza art 25 Cpp desființează contracte, precum și documentele aferente acestora, respectiv angajamente de plată, dispoziții de plată /încasare, chitanțe și delegații”, este soluția dispusă la Judecătoria Brăila.
Cotidianul nostru a cerut motivarea instanței, pentru a afla care au fost motivele încetării procesului penal față de cele două inculpate.
În motivarea anonimizată a datelor cu caracter personal transmisă de la instanță, se arată că, la termenul din data de 18 noiembrie 2022, instanța a pus în discuția părților disjungerea laturii civile și încetarea procesului penal pe latură penală față de inculpate, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. “Din actele și lucrările dosarului, instanța reține, pe latură penală că față de perioada în care s-a reținut că au fost săvârșite faptele, ianuarie 2004 - decembrie 2011, a intervenit prescripția răspunderii penale. Legea penală mai favorabilă aplicabilă în cauză este vechiul cod penal de la 1968 (…). Cu privire la înscrisurile falsificate, acestea urmează a fi desființate cf. art. 25 alin. 3 Cod procedură penală, iar în ceea ce privește cheltuielile judiciare, acestea urmează a fi stabilite odată cu soluționarea laturii civile, având în vedere că această latură derivă din procesul penal”, se arată în motivarea de la Judecătoria Brăila.
Fiind audiate, inculpatele au recunoscut în parte comiterea infracțiunilor reținute în sarcina lor. Prejudiciul total însumat, aferent unui număr de 258 contracte falsificate, potrivit tabelului întocmit în cauză, este de 1.467.900 lei.
Acuzațiile procurorilor
După cum au stabilit procurorii, în perioada anilor 2004 - 2011, contabila șefă de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) “Ana Aslan” Brăila și sora sa, în calitate de contabil, au sustras și folosit în interes personal sumele de bani aferente unui număr de 258 de contracte de împrumut. Prejudiciul total cauzat părții civile CARP Brăila se ridică la suma de 1.467.000 lei. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor I.L. de 67 de ani și L.G. de 63 de ani pentru infracțiunile de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Din ianuarie 2004 (primul contract falsificat) și până în decembrie 2011 (ultimul contract falsificat), contabilele au coordonat un grup de persoane format din rude, vecini și foști colegi de serviciu și prin mijloace frauduloase și-au însușit banii din patrimoniul CARP Brăila.
Primul semnal care a evidențiat faptul că în cadrul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Brăila se săvârșesc fapte de natură penală, arată anchetatorii, a fost în cursul lunii februarie 2007, când două angajate au sesizat conducerea CARP cu privire la faptul că salariata I.L., ce avea funcția de contabilă principală, în mod frecvent și într-o perioadă îndelungată, a sustras cererile de împrumut ale membrilor CAR ce erau aprobate la plată. Prin modificarea datei de planificare la plată a membrilor CAR, aceasta a încasat împrumuturile de la casierie.
Procurorii din cadrul PT Brăila mai arată că au fost efectuate verificări de către CARP Brăila și s-a constatat că persoanele care figurau titular sau girant la contracte de împrumut au susținut că nu au cunoștință și nu au semnat acele contracte. Ulterior, cei în cauză au formulat plângeri penale.
Din declarațiile martorilor a rezultat faptul că inculpatele falsificau contracte de împrumut folosind datele de stare civilă ale unor persoane care fie nu aveau calitatea de membru CARP, ori ale unor membri CARP care lăsau carnetele de membru în posesia inculpatei I.L. sau măreau suma împrumutată. Majoritatea membrilor CARP a declarat că pur și simplu nu a solicitat împrumuturile ce figurează pe numele lor, că nu își recunosc semnăturile de pe contracte și de pe documentele aferente și că nu au împuternicit pe nimeni să ridice sume de bani de la casieria CARP. Unele persoane s-au trezit că li s-a impus măsura asiguratorie a popririi pe pensie pentru recuperarea prejudiciului.
S-a dat startul procesului în acest dosar, primul termen fiind stabilit abia în septembrie 2021, după ce s-au respins excepțiile invocate în cauză. Judecătorii nu au dat vreo pedeapsă pentru inculpatele în cauză, acuzate de delapidare, întrucât între timp a intervenit prescripția răspunderii penale. Mai departe, magistrații vor judeca noul dosar pe linie civilă.