* săptămâna trecută, la Aşezământul social-filantropic ”Sf. Pantelimon” Lacu Sărat, s-a desfăşurat Conferința preoților din Protopopiatul Brăila * ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vorbit despre ajutorul pe care Mântuitorul Hristos, Maica Domnului şi sfinţii îl oferă în încercări * totodată, preotul misionar George Vâlcu, din Antwerpen, a vorbit despre misiunea preoţească din Diaspora, prin intermediul unei platforme de comunicare online
Conferinţa preoţilor din Protopopiatul Brăila, desfăşurată în ziua de 17 iunie, la Aşezământul social-filantropic ”Sf. Pantelimon” Lacu Sărat - ultima din seria conferinţelor pastoral-misionare programate în primul semestru al anului, în Arhiepiscopia Dunării de Jos - a fost prezidată de ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos şi a adus în discuţie situaţia românilor din Diaspora. Invitat special - prin intermediul unei platforme de comunicare online - a fost părintele George Vâlcu, de la Parohia Ortodoxă ”Naşterea Maicii Domnului” din Antwerpen, Belgia, originar din Brăila.
”Programul a debutat cu participarea preoţilor din Protopopiatul Brăila la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită în prezenţa ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în spaţiul natural din imediata apropiere a Capelei ”Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ din cadrul Aşezămâtului social-filantropic ”Sf. Pantelimon” Lacu Sărat. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către preoţii participanţi la întrunire. La final, au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi preoţimii de la Dunărea de Jos”, a precizat părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
În cuvântul adresat preoţimii brăilene, ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre efectele dezastruoase ale păcatului în viaţa personală şi în cea comunitară, precum şi despre ajutorul pe care Mântuitorul Hristos, Maica Domnului şi sfinţii îl oferă în încercări, atunci când avem nădejde şi le cerem ajutorul.
Aşezate sub genericul ”Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României”, lucrările conferinţei s-au desfăşurat în Sala mare a Aşezământului de la Lacu Sărat. Potrivit sursei citate, în deschiderea şedinţei, ierarhul a tâlcuit Evanghelia zilei şi I-a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru posibilitatea pe care preoţii din cele opt protopopiate ale Eparhiei au avut-o în prima parte a anului ca, în cadrul conferinţelor preoţeşti, să se poată revedea şi să comunice între ei. De asemenea, ierarhul a evidenţiat modalităţile prin care Biserica, prin slujitorii şi credincioşii ei, a ştiut să gestioneze provocările şi greutăţile acestei perioade dificile de pandemie. Pr. Rareş Bucur precizează:
”În continuare, prin intermediul unei platforme de comunicare online, preotul George Vâlcu de la Parohia Ortodoxă ”Naşterea Maicii Domnului” din Antwerpen, Belgia, originar din Eparhia Dunării de Jos, a fost invitat special al conferinţei pentru a le vorbi preoţilor despre misiunea preoţească din Diaspora. Părintele Vâlcu le-a vorbit cu mare bucurie celor prezenţi, aducând numeroase mărturii din activitatea pe care o desfăşoară nu numai la parohia românească din Belgia, ci şi în calitatea pe care o are de mai bine de 12 ani, aceea de secretar al Biroului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române la Bruxelles. Acest Birou face parte din Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă UE (CROCEU)”.
În alocuţiunea sa, preotul originar din Brăila a făcut o prezentare a Diasporei ortodoxe, a parohiei din Antwerpen în care slujeşte de aproape 15 ani şi a perspectivelor pastorale. Părintele Vâlcu a arătat că foarte mulţi români sunt astăzi plecaţi peste hotare, cel mai mare aflux al migrării fiind în anul 2007, când peste 415.000 de români au părăsit România, cei mai mulţi stabilindu-se în Italia, Spania şi Germania.
Preotul din Antwerpen a mai precizat că peste 750.000 de copii s-au născut în Diaspora, în familiile românilor stabiliţi acolo şi că, în Diaspora, Biserica Ortodoxă Română este instituţia reprezentativă, care face legătura românilor din străinătate cu românii rămaşi în ţară.