Premiul I absolut, medalii şi calificări în lotul lărgit al României | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Performanţă la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică

Premiul I absolut, medalii şi calificări în lotul lărgit al României

• la juniori, lotul brăilean a câştigat un premiu I absolut şi o medalie de argint și una de bronz, iar la seniori, o medalie de aur şi una de bronz • patru premianţi sunt în cărţi pentru participarea în lotul olimpic ce va reprezenta România la fazele internaţionale 

 

Ediţia din 2018 a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică s-a încheiat zilele trecute, elevii brăileni reuşind să câştige un premiu I absolut şi trei medalii: un aur, un argint şi doua de bronz.

La secţiunea junori, Maria Iordache, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, a obţinut cel mai bun rezultat. Ea s-a clasat pe prima poziţie în clasament, câştigând astfel premiul I, oferit de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi medalie de aur, din partea Societăţii Române de Fizică (SRF). Ea a fost coordonată de prof. Mariana Constantinescu.

Tot la juniori, lotul olimpic brăilean a mai câştigat o medalie prin Irina Papuc, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, prof. Octav Tănase. Ea a ocupat  poziţia a noua în clasament, fiind răsplătită cu menţiune din partea MEN şi medalia de argint de către SRF.

SRF a acordat o medalie de bronz și elevei Ștefania Chiprian, clasa a VIII-a, “Bălcescu”, prof. la clasă Octav Tănase. De precizat că Maria, Irina și Ștefania au lucrat cu Radu Andrei și în cadrul cercului de astronomie de la Colegiul “Bălcescu”.

 

La seniori, “veteranul” Radu Andrei, elev în clasa a XII-a la “Bălcescu”, prof. Aurelia Stroe, a câştigat o menţiune din partea MEN şi o medalie de aur din partea SRF, el clasându-se pe locul 5. Colegul lui de clasă, Adrian-Cristian Dinu, a făcut o performanţă foarte bună, fiind răsplătit cu o menţiune din partea MEN şi o medalie de bronz din partea SRF.

Cei patru au mai bifat o reuşită: s-au calificat în lotul lărgit iar în aceste zile susţin probele de departajare în vederea selecţiei pentru lotul restrâns ce va reprezenta România la olimpiadele internaţionale de profil.

Activitatea de pregătire a elevilor la clasă a fost dublată de orele derulate în cadrul Palatului Copiilor de către profesorii Liliana Iacob, Nicoleta Becheanu, Costel Neicu şi Radu Andrei, elevul olimpic internaţional la această competiţie, în calitate de voluntar.

Reamintim că faza naţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică s-a desfăşurat în perioada 2-5 februarie, la Gura Humorului, judeţul Suceava, lotul Brăilei fiind reprezentat de 8 elevi. În total, la această competiţie au participat circa 140 de elevi din 29 de judeţe ale ţării. Ei au susţinut două probe - proba teoretică, cu o durată de trei ore, şi proba observaţională (hartă mută). Opţional, elevii care au dorit calificarea în lotul lărgit au participat şi la proba de analiză a datelor.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) informează că au fost acordate premiile I, II şi III, respectiv 21 de menţiuni câştigătorilor etapei naţionale a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică (ONAA).
“Au fost acordate premiile I, II şi III, respectiv 21 de menţiuni din partea Ministerului Educaţiei Naţionale (8 pentru juniori şi 13 menţiuni pentru seniori). De asemenea, Societatea Română de Fizică (SRF) a acordat 76 de medalii de aur, argint şi bronz, dar şi menţiuni de onoare, conform regulamentului Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică”, se arată într-un comunicat al MEN.
Astronomia este o disciplină complexă, reprezentând îmbinarea dintre fizică şi matematică, fapt ce impune cunoaşterea unor noţiuni de matematică (trigonometrie sferică) şi fizică (teoria relativităţii) de nivel superior. Totodată, elevii trebuie să deţină deprinderi practice în utilizarea telescoapelor şi a lunetelor pentru a observa corpurile cereşti.

Felicitări câştigătorilor!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro