Un grup de oameni de ştiinţă de la Universidade Nova (UNL) din Portugalia, care se ocupă de cercetarea maladiei neurodegenerative Alzheimer, va fi recompensat cu un premiu de către banca Santander Totta/UNL, informează agerpres.ro.
Savanţii portughezi utilizează în cercetarea lor metode care implică reprogramarea genetică a celulelor umane. Prin transformarea neuronilor normali în neuroni cu risc de apariţie a maladiei, ei speră să înţeleagă mai bine mecanismele care stau la baza bolii, explică agenţia Xinhua în ce constă noutatea studiului de la universitatea portugheză.
Cláudia Almeida, cercetător la Centrul de Cercetare a Bolilor Cronice, Facultatea de Ştiinţe Medicale a UNL şi coordonator al echipei a explicat pentru agenţia Lusa că grupul intenţionează să "recapituleze principalele caracteristici ale bolii ", în special pentru a vedea dacă există modificări ale biomarker-ilor de beta-amiloid, principalul constituent al plăcilor de amiloid observate în creierul persoanelor care suferă de maladia Alzheimer.
Potrivit Lusa, ei vor folosi fibroblastele, celule comune care se găsesc în piele, pentru o reprogramare celulară în scopul de a le transforma în neuroni şi a le cultiva în format 3D ca neurosfere. Proiectul de cercetare se realizează în colaborare cu cercetătoarea Catherine Brito, expertă în tehnologia culturilor celulare 3D la Institutul de Tehnologie Chimică şi Biologie António Xavier şi a Institutului de Biologie Experimentală şi Tehnologică din cadrul UNL.