Le-am fi putut publica încă din ediţia din 18 decembrie 2015, dar am avut altele mai importante de scris. Acum, după ce s-au dus pe pustii kilometrii de cârnaţi şi caltaboşi, putem să ne aşezăm liniştiţi la un ceai cald şi să le dăm politicienilor din Brăila fix ce au dat ei cetăţenilor tot anul: multă... caterincă, am vrut să zicem, nu vă gândiţi la prostii.
Premiul „Vanghelie": deputatul PSD Cristian Rizea
Bietul Marean Vanghelie, căruia nu îi plângem de milă, ci doar îl compătimeam aşa, ironic, măcar a avut motive să dispară din peisaj: s-a dus la puşcărie pentru câteva luni. Dar deputatul PSD Brăila Cristian Rizea, care de ceva vreme s-a întors la Bucureştiul care ni l-a băgat nouă, brăilenilor, pe gât, ce motive a avut să se facă nevăzut din colegiul deputăţesc din care provine? Puţin ne pasă că Rizea vrea să candideze la Primăria Sectorului 5 acolo unde, ce să vezi?, primar a fost fix Marean Vanghelie. Astea sunt treburile lui de partid, de pesedist, care nu au legătură cu agenda brăilenilor care, din păcate, l-au ales în 2012 cică pentru a le reprezenta interesele în Parlament. La cum se rostogolesc treburile în PSD, mare lucru să nu îl vedem pe Rizea candidând din nou în Brăila printr-un cătun din judeţ. Ar fi în stare acest Rizea, de la care arestatul Dan Şova a cumpărat o vilă cu banii din şpaga de la Complexul Turceni, să cerşească un nou mandat de deputat în Brăila. Dar culmea culmilor ar fi să şi fie reales.
Premiul „Simona, dragostea mea": senatorul PNL Cătălin Boboc
Cătălin Boboc a reuşit să scape de un adversar incomod în partid: Simona Drăghincescu. E adevărat că a avut un aliat important în această luptă, este vorba tocmai de Simona Drăghincescu. Probabil că asta poate fi considerată singura mare realizare a lui Boboc pe anul 2015. Dar mare lucru să nu se găsească cu Drăghinceasca în ziua alegerilor, la urne, în calitate de candidaţi, nu de simpli alegători.
Interesant este faptul că Boboc vrea să se impună drept lider în PNL nu prin acţiunile sale, ci prin faptul că le trage covorul de sub picioare adversarilor din partid. Mai întâi, a scăpat de Alexandru Nazare, acum de Simona Drăghincescu. Eu l-aş aprecia cu adevărat pe Cătălin Boboc abia în ziua în care va reuşi să îl dea afară din PNL pe Vasile Varga. Aaa, asta nu se poate?! Atunci, Boboc chiar că rămâne boboc, după cum îi este numele.
Premiul „Ministru made in China": Mihai Tudose, de la PSD Brăila
Pe parcursul anului 2015, Brăila a avut, în sfârşit, parte de un ministru plin. Vai, ce s-a mai bucurat lumea, de parcă oraşul urma să fie adus la nivelul Hamburgului sau ceva. Mihai Tudose, căci despre el este vorba, a fost numit ministru al Economiei, în decembrie 2014, şi a rezistat mai puţin de un an în această funcţie. Dacă ar fi să facă un raport complet al activităţii lui ca ministru, Mihai Tudose ar trebui să scrie fix ca pe vremea când făceam eu armata: „În timpul serviciului meu nu s-a întâmplat nimic deosebit". Aşa şi este: cât timp a fost Tudose ministru, Economia (atât cât are România) nu s-a mişcat nici măcar un milimetru în bine.
Însă, lui Mihai Tudose, după ce a ajuns ministru, a început să îi meargă din ce în ce mai bine. El şi-a consolidat poziţia de lider local al PSD Brăila, după ce a stat ani de zile în umbra baronului Bunea Stancu, ba a descoperit şi China. Şi nu a descoperit-o singur, ci alături de două domnişoare zvelte, pentru care a inventat o delegaţie oficială de la minister, ca să nu pară să s-a dus până în China chiar degeaba.
Premiul "Nu mă dau plecat, ci doar aplecat": Viorel Mortu, de la CJ Brăila
Ne-am bucurat cu toţii, în sinea noastră, atunci când consilierul judeţean Viorel Mortu a ajuns preşedinte al CJ Brăila, fie el şi interimar. Am zis că uite, băi, în sfârşit a venit un om citit, cu vorbele la el, care ştie să pună virgulele corect în fraze. Viorel Mortu chiar este un om citit, nimic de zis, problema este că între timp s-a golănit, dacă ne este permis acest cuvânt oarecum vulgar atunci când vorbim despre o personalitate ca dl. Mortu. Senzaţia noastră este că preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, s-a cam obişnuit cu funcţia şi nu s-ar mai da plecat nici cu Poliţia. Este adevărat că şi liberalii din Brăila devin penibili tot încercând să acapareze această funcţie fără să fi reuşit să o câştige în alegeri, dar parcă de la dl. prof. Mortu ne aşteptam la mai multă îngăduinţă. Nu că să le dea liberalilor funcţia, dar parcă nici să se scalde cu atâta dezinvoltură în troaca asta politică.
Premiul "Cel mai reuşit transfer al anului": Gheorghe Bunea Stancu
Există transferuri în fotbal, în alte sporturi, dar există schimbări spectaculoase şi pe piaţa muncii. De pildă, sunt directori care pleacă de la o multinaţională la alta, negociindu-şi salarii mai mari. Toate astea însă pălesc, din punctul nostru de vedere, în faţa celui mai reuşit transfer al anului. Gheorghe Bunea Stancu a reuşit „performanţa" să plece dintr-un loc unde nu trebuia să muncească aproape deloc şi câştiga basculante de euro, ca bibliotecar undeva în Focşani. Mai exact, la Penitenciarul Focşani. Iar aici, ce să vezi?, salariul nu se calculează în euro, ci în zile scăzute din pedeapsă. Mai mult decât atât, „salariatul" Gheorghe Bunea Stancu este normat timp de opt ore zilnic, la biblioteca Penitenciarului Focşani, nu 2 minute pe săptămână, cum se întâmpla atunci când era preşedinte al CJ Brăila.
Premiul "Instinct primar": primarul Aurel Simionescu
Nu credem că exagerăm cu ceva dacă spunem că, în 2016, Aurel Simionescu ar fi câştigat fără probleme încă un mandat de primar al Brăilei. Problema este, însă, că s-ar putea ca PSD să nu îl mai propună, din cauza aşa-zisului Cod de Conduită intern. Probabil că asta îl doare cel mai tare pe Simionescu: ar fi vrut să se retragă el, nu să fie retras arbitrar de unii sau alţii. L-am simţit destul de nervos pe Simionescu în ultimele sale ieşiri publice. Adică, chiar dacă se ferea să o arate, se vedea revolta în omul ăla care vrea să mai facă o tură de stadion, să arate că încă mai poate duce un mandat. Pentru binele Brăilei, însă, credem că este corect ca el să nu mai candideze şi, logic, să nu mai câştige un nou mandat de primar. Nu ştim cine va veni, s-ar putea să vină unul care o să ne facă să plângem după Simi, dar este vremea să se mai schimbe garniturile şi în rândul politicienilor, aşa cum a cerut "strada" în noiembrie 2015.
Premiul „Zoe, fii femeie": in-dependenta de politică Simona Drăghincescu
Am mai spus-o: poate că Simona Drăghincescu are dreptate în ceea ce spune, dar este foarte greu să urmăreşti ceea ce spune. Ea începe o idee, vrea să dărâme un guvern, apoi îşi imaginează conspiraţii, dar nu ştie cine, cum şi de ce le pune la cale. Trebuie să fii zen ca să o asculţi pe Simona Drăghincescu. Dintr-o independentă căreia îi era scârbă de politicieni, Simona Drăghincescu a ajuns să îl ridice în slăvi pe unul ca Alexandru Nazare, pentru ca apoi să susţină pe faţă cauza fostului PDL. Nouă ni se pare că Simona Drăghincescu este mai mult dependentă de funcţiile „de la stat", din bani publici, nu de politica cetăţenilor care au ales-o.