Pentru ultima ediţie Scormonitoru pe 2011 am decis să punem mână de la mână şi să îi premiem pe cei pe spatele cărora am mâncat tot anul o pâine. Era păcat, am zis noi, să nu îi băgăm în seamă pe politicienii despre care am tot scris din 1 ianuarie 2011 încoace, să nu le dăm nişte premii. Dacă nu ar fi oamenii ăştia de mai jos, ar trebui să inventăm alţii, să avem de cine să facem caterincă. Noroc că atâta timp cât va exista viaţă politică, vom avea berechet pe cine să luăm la mişto, aşa că nu ne facem griji că o să murim de foame. Gata însă cu vorbăria, să vină premiile!
Categoria "Victor Ponta": Constantin Dumitriu
Premiul "Victor Ponta" se acordă preşedintelui PDL Brăila, Constantin Dumitriu. Pe sistemul că atunci când ai doi "vice" (vicepreşedinte în CJ, respectiv viceprimar), cel mai bine e să faci în aşa fel încât să scapi de ei, PDL Brăila a pierdut în mandatul lui Dumitriu cele două funcţii de şefi în cele două instituţii locale, la fel ca Victor Ponta. Ca şi Victoraş, care a scăpat rapid de Mircea Geoană, oferind pe tavă pedeliştilor postul de preşedinte al Senatului, Constantin Dumitriu a gestionat cu pricepere aterizarea celor două funcţii de vice în tabăra liberalilor (Alexandru Dănăilă) şi a pesediştilor (Adrian Rădulescu). Aplauze, vă rugăm, pentru dl. Dumitriu, care se zbate enorm pentru ca PDL să iasă din nou pe locul 3 la alegerile de la anul, din Brăila.
Categoria "Sunt escroc, dar mă tratez": Cristian Rizea
2011 a fost un an greu pentru deputatul PSD Brăila Cristian Rizea. El a avut de luptat cu briza mării în vacanţele prelungite pe care şi le-a acordat cu mărinimie, în timp ce trebuia să fie la serviciu în Parlament, după care a avut de dat şi explicaţii fratelui său în legătură cu 1 milion de euro care dispăruse subit din contul omului. Rizea nu este băiat rău, problema e că nu se poate abţine. Cred că, în final, Rizea va ajunge să se tragă în piept şi pe sine, să se fure singur, adică. Căci la câte ţepe se povesteşte că a tras deputatul Rizea la viaţa lui, în cel mult un an, doi va ajunge să nu mai aibă pe cine păcăli. Ştim că obiectivul lui Rizea este să mai prostească încă o dată turma de alegători să îl voteze pe el sau pe USL-ul din care face parte, dar s-ar putea să intervină o mică problemă: partidul să îi dea în cap cu candidatura. Deşi, la câţi bani a palmat până acum, Rizea s-ar putea să fie preferat pentru un nou mandat de parlamentar, căci, vorba aia, are destul cash ca să îi mulţumească şi pe greii USL de la centru.
Categoria "Sunt bun, dar nu mă vede nimeni": Mihai Tudose
Se acordă premiul "Sunt bun, dar nu mă vede nimeni" deputatului PSD Mihai Tudose, pentru că el chiar este bun, numai că nu îl vede nimeni la faţă. În anul 2011, nu cred că Tudose a apărut în mai mult de 2-3 conferinţe de presă. El are alte priorităţi. Stă şi meditează în opoziţie la nemurirea mandatului de parlamentar, sau se face că transpiră pentru binele alegătorilor care acum îşi blestemă zilele că l-au ales.
Înainte, Tudose avea uneori chestii interesante de spus. Chiar dacă mai scăpa câte o înjurătură printre atribute şi adjective, în urma lui rămânea o brumă de mesaj. Acum, de când s-a prins că leafa-i merge şi dacă stă şi doarme în papuci, deputatul PSD Brăila Mihai Tudose s-a dat cu praf de uşcheală, fiind la fel de des la vedere ca ninsorile din iulie.
Categoria "Hai, liberare!": Eugen Bădălan
Ne asumăm exagerarea din titlul premiului de mai sus, căci deputatul PDL Brăila Eugen Bădălan nu a fost încă arestat, deci, logic, nu are de ce să fie eliberat. Dar aşa suntem noi buni la suflet şi îi urăm omului liberare grabnică, înainte să apuce să doarmă prima noapte în arest. Pentru Eugen Bădălan, 2011 a fost un an nici prea-prea, nici foarte-foarte. Dacă ar fi să fim răutăcioşi, am spune că singura mare realizare a deputatului Bădălan este aceea că a reuşit să nu fie arestat. Probabil că armate întregi de puşcăriaşi îl aşteptau pe Bădălan ca să fie generalul pe spatele căruia să se poată bizui în luptele de la duşuri, dar iată că deputatul PDL reuşeşte deocamdată să lipsească de la apel. Credeţi că ar fi o glumă deplasată dacă i-am spune d-lui deputat-general Bădălan că prezervativele sunt făcute din cauciuc?
Categoria "Jignesc, deci exist": Gheorghe Bunea Stancu
Pentru acest premiu, o spunem cu sinceritate, nu a existat decât un singur candidat. Ideal era să dispunem de o plajă mai largă de candidaţi, să avem de unde alege, să fie competiţia mai încinsă. Dar, din păcate, când vine vorba despre jigniri, mârlănii şi alte ţopârlănii, dl. Gheorghe Bunea Stancu nu are contracandidat. Pur şi simplu, la acest capitol, Bunea Stancu nu acceptă competiţia. Vrea să alerge de unul singur pe pistă, să fie singurul care îi jigneşte pe privitori.
Putem spune fără teama de a greşi că Bunea Stancu s-a autodepăşit în 2011. O fi jignit el la viaţa lui câteva milioane de oameni, dar niciodată atât de mulţi ca în 2011. Şi nu ne referim acum doar la colegii noştri, Cristian Robu Corcan sau Liviu G. Stan. Au fost şi alţii, care nu au scăpat de mânia preşedintelui CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu. Hai, ca bărbat, parcă nu-i atât de grav când arunci cu lături în alt bărbat, dar să stergi pe jos cu nişte femei (indiferent că sunt ziariste sau nu) care nu ţi-au greşit cu nimic, ni se pare o treabă descalificantă.
Categoria "Unde-s doi, putoarea creşte": Gheorghe Caruz
Orice s-ar spune, Caruz nu mai este atât de şmecher ca în urmă cu 5-6 ani. Iar când zic şmecher mă refer la felul în care îşi permitea să calce pe gât autorităţile statului, să ignore orice avertisment venit pe linie de mediu etc. Poate că greşesc, dar cred că 2011 a fost un an nasol pentru Gheorghe Caruz. Şi nu mă refer doar la faptul că i-a scăzut cifra de afaceri la porcăriile pe care el şi fiul lui le patronează (observaţi, acum sunt doi la număr). Încet-încet, Caruz va trebui să intre în legalitate, să revină în lumea civilizată cu biznisul lui, altfel va dispărea. Poate că nu îi vor fi închise întreprinderile la anul, dar mult nu mai are dacă va sfida pe toată lumea.
Mirosul de căcat de porc le-a intrat şi în 2011 brăilenilor în piele. Dacă acum 4-5 ani, dezbaterea cu privire la mirosurile împrăştiate de Caruz în oraş nu provoca cine ştie ce ecou, astăzi lumea începe să nu mai fie indiferentă. Ştiu, mare lucru nu s-a întâmplat comparativ cu anul 2007, de exemplu. Adică nu s-au făcut paşi concreţi (cu excepţia unor amenzi aplicate lui Caruz) pentru ca să nu mai pută a căcat vara, în Brăila. Dar este dătător de speranţă faptul că nu l-am văzut niciodată pe Caruz atât de speriat ca în acest an. Probabil că simte şi el aproape sfârşitul porcăriilor pe care le tot face de ani de zile.
Categoria "Elodia sunt eu": Gheorghe Chiru
Pentru Gheorghe Chiru, 2011 a fost anul în care el a revenit în prim planul vieţii politice, după care a dispărut fără urmă. Exact ca Elodia de la OTV, despre care domnu' Dan, adică şeful partidului (PPDD) care l-a resuscitat pe Chiru, a făcut sute de episoade.
Nu ştiu dacă Chiru ar trebui să fie trist pentru că a fost dată afară din partid de domnu' Dan Diaconescu. Mai degrabă ar trebui să spună că a avut noroc, să considere un pas înainte demiterea din funcţia de şef al PPDD Brăila. Numai că acest pas înainte se cam face către nicăieri pentru Gheorghe Chiru. El a trecut pe la toate partidele din Brăila, de zici că a mers cu colindul în politică, iar acum nu prea mai are unde să fie înscăunat şef. Căci nu ştiu dacă v-am zis, dar Chiru nu acceptă să intre într-un partid decât dacă i se garantează măcar funcţia de prim vicepreşedinte.
Categoria "Yeti, omul zăpezilor": Aurel Simionescu
Fiind ales vara, când afară e cald şi bine, era normal ca primarul Aurel Simionescu să întâmpine serioase probleme pe parcursul iernii. Acum, el se pregăteşte de a patra iarnă de când a ajuns primar al Brăilei, pe care speră să nu o gestioneze la fel de prost ca precedentele. Cred că dacă ar avea o putere supranaturală ceva, Simionescu ar face în aşa fel încât să nu mai vină niciodată iarna în Brăila, să fie cam ca în Alicante (Spania), unde de revelion sunt, de regulă, 14-16 grade. Bietul Simionescu este pur şi simplu traumatizat numai cât aude cuvântul zăpadă, darămite să o mai şi vadă aşternută pe străzi. Pe pârtii e altceva, dar acolo Simionescu este turist, nu primar ales de oameni.
În 2011, Aurel Simionescu a fost învins detaşat de iarnă. De capriciile iernii, cum le place prompteristelor să zică la tv. Nu mai bat monedă acum pe pariul pe care dl. Simionescu l-a pierdut cu colegul Marian Coman de la Obiectiv, căci nu vreau să îi stric omului sărbătorile. Să vedem însă ce va fi la anul, adică în lunile ianuarie şi februarie 2012. Vorbim despre ultima iarnă a lui Simionescu în calitate de primar, asta dacă, desigur, nu va fi reales de brăileni. Până acum, Simionescu a avut noroc, semn că acatistele alea pe care le-a dat din greu ca să nu ningă în Brăila au avut efectul scontat. Am glumit, bre, nu cred că Simionescu a ajuns atât de terorizat de ideea de zăpadă, încât să umble cu descântece şi alte rugăciuni. Poate noi, cetăţenii, să fim disperaţi de zăpadă, căci la cât de rău ne-am rupt maşinile iarna trecută pe străzile Brăilei te cred şi eu că am ajuns să ne rugăm să nu mai ningă.