Pe simezele Galeriei de Artă sunt expuse zeci de lucrări, cele mai bune care au participat la cea de-a XIX-a ediţie a Concursului naţional de pictură şi grafică "Vespasian Lungu". În concurs s-au înscris 125 de concurenţi cu 215 lucrări. La vernisajul care a avut loc sâmbătă au fost oferite şi premiile stabilite de juriul format din: Gheorghe Mosorescu - preşedinte al filialei Brăila a Uniunii Artiştilor Plastici, şi artiştii plastici Vasile Gaiţă, Hugo Mărăcineanu, Ionel Radu şi Mihai Şerbănescu - reprezentant al Şcolii Populare de Artă "Octav Enigărescu" din Târgovişte.
Concursul s-a desfăşurat pe două categorii: "Juniori" - copii până la 14 ani, şi "Seniori", concurenţi de peste 14 ani.
La "Seniori", premiul I - 600 de lei, la pictură, l-a obţinut Maria Blănaru din Brăila, pentru lucrarea "Flori şi iederă". Premiul I ex -equo a fost acordat Danielei Hansen din Târgovişte. Premiul II - 500 de lei l-a luat Liliana Stoleru din Galaţi, iar Premiul III - 400 de lei l-a obţinut Emilia Sumanaru din Focşani. Cu trei menţiuni, de câte 200 de lei, au fost recompensaţi: David Gyongyver din Târgu Mureş, Ruxandra Ioanid din Bucureşti şi Marilena Blaga din Galaţi.
La grafică s-au acordat trei premii şi două menţiuni: Cristian Bădilă, Ploieşti, Premiul I - 500 de lei, Dragoş Crăciun, Brăila, Premiul II - 400 de lei, Andreea Mierlea, Târgovişte, Premiul III - 300 de lei, Cristian Mircea din Alba Iulia şi Adrian Tănăsescu din Braşov, Menţiuni - 150 de lei.
La categoria "Juniori", premiile au fost obţinute de: Diana Ciuculeţ, Botoşani, Premiul I - 300 de lei, Maria Bădaşcu, Brăila, Premiul II - 200 de lei şi Miodora Laurenţiu, Târgovişte, Premiul III - 100 de lei. Cele patru menţiuni, de câte 50 de lei le-au luat: Anastasia Coroş - Brăila, Vlad Stochiţa - Târgovişte, Tudor Predescu - Târgu Mureş şi Zsuzsa Kincses - Braşov.
S-au acordat trei premii speciale de câte 150 de lei: Diana Miclea - Cluj, Mihaela Deaconu şi Cătălin Tăvălă - Sibiu. Premiul special de 100 de lei l-a luat Ştefana Petre din Suceava, iar cel de 50 de lei i-a revenit Irinei Sarău din Brăila.
Concurenţii au demonstrat vaste cunoştinte de tehnică
La această ediţie, Marele Premiu, în valoare de 900 de lei, nu a fost acordat, acesta fiind redistribuit sub formă de premii şi menţiuni suplimentare, valoarea totală a premiilor fiind de 5.600 de lei. Preşedintele juriului, Gheorghe Mosorescu, a amintit că peste două luni se împlinesc 20 de ani de la dispariţia artistului plastic Vespasian Lungu, onorat prin acest concurs. În privinţa competiţiei, Mosorescu a menţionat faptul că este foarte greu să pui în balanţă lucrări realizate de persoane atât de diferite şi ca vârstă, şi ca pregătire. Profesorul Mihai Şerbănescu a vorbit despre frumuseţea Brăilei şi a locuitorilor ei, iar artistul plastic Hugo Mărăcineanu a dezvăluit că a fost impresionat de vastele cunoştinţe de tehnică ale participanţilor şi a apreciat că acest lucru este un câştig, pentru că aceşti oameni vor şti să recunoască tehnicile şi să le traducă în sentimente.
Concursul "Vespasian Lungu" este primul de acest fel din ţară şi înregistrează cea mai mare participare. La festivitatea de premiere, moderată de managerul Şcolii de Arte, prof. George Romeo Bunea, au oferit scurte momente muzicale corul Trison al Şcolii de Arte "Vespasian Lungu", dirijat de Maricica şi Ştefan Lupu, şi elevele şcolii de la clasa de pian, Maria Bădaşcu şi Dafina Trufaş.
Evenimentul a fost organizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii "Vespasian Lungu" şi Consiliul Judeţean.