* Cristina Ioana Enache și Ioana Alexia Comșa au primit premii speciale la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, în timp ce Delia Andreea Boca a câștigat un premiu special la Olimpiada de Lectură * o mențiune a fost obținută și la Olimpiada pentru elevii din mediul rural “Universul cunoașterii prin lectură”, prin echipa formată din Silvia Daniela Mitu, Andreea Șerbu, Mădălina Mihaela Pîcleanu și Anca-Maria Lazăr
Olimpiadele de română de anul acesta au adus multe premii pentru elevii brăileni. Începem cu Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, acolo unde două premii speciale au ajuns la Cristina Ioana Enache și Ioana Alexia Comșa.
Cristina este elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” și a participat pentru prima oară la o națională. “Sunt atrasă de tot ce înseamnă creație. La olimpiadă, mai ales că a fost și prima, totul a fost impresionant. A fost un amalgam de emoții, de la agonie la extaz, dar aș repeta oricând experiența”, ne-a spus aceasta.
Deși excelează și la matematică, Cristina ne-a spus că adoră româna deoarece “îi place să trăiască viața ca pe o aventură, nu ca pe un algoritm”.
“Îmi place tot ce îmi oferă prilejul de a-mi da frâu liber imaginației. Îmi place să descopăr și să experimentez cât mai multe lucruri noi. Îmi place foarte mult să citesc, deoarece îmi dă ocazia să mă transpun în lumi noi, să explorez alte universuri alături de personaje, ceea ce mă fascinează. De asemenea, îmi place să pictez și să desenez”, susține adolescenta.
Cristina nu este doar o cititoare înrăită, ci îi place și să scrie, în prezent lucrând la o poveste fantasy.
Cea de-a doua laureată, Ioana Alexia Comșa, este și ea elevă la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu”, în clasa a IX-a. Tânăra a mai participat în gimnaziu de două ori la olimpiadele de limba română, iar anul acesta a simțit încă de la început că “lucrurile o să meargă bine”. “Am plecat de acasă cu mama și bunica cu râsete și voie bună și toată experiența așa a continuat”, ne-a mărturisit aceasta.
Fiind atrasă și de domeniul medicinei, anul acesta Ioana a participat și la județenele de matematică, chimie și biologie. Și la toate a câștigat câte o mențiune.
Despre Ioana trebuie să știți că dincolo de română mai are o mare iubire: teatrul.
“Fac teatru de 11 ani, mai întâi la Școala «Vespasian Lungu», iar acum la Atelierul de Teatru «Cireșarii». De la mama am această pasiune, ea m-a îndrumat să merg la cursuri, dar și tata este un mare iubitor de teatru. Am jucat și în câteva piese, înainte de pandemie în spectacolul «Socra cu trei nurori», la Sala Studio a Teatrului «Maria Filotti», spectacol realizat de cei de la Atelier”, ne-a mai spus aceasta.
Premiu special și la olimpiada de lectură
Delia Andreea Boca, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”, este cea care s-a întors victorioasă de la Olimpiada Națională de Lectură - “Lectura ca abilitate de viață” (OLAV).
“Pentru mine a fost a doua olimpiadă de lectură, prima dată am participat în 2019. Acum a fost mult mai bine, știam la ce să mă aștept, dar a fost foarte interesant că am avut și dezbatere. Tema mea de moțiune a fost “Umanitatea se dovedește doar în situații limită” și trebuia să aducem argumente pe baza unei cărți pe care am avut-o de citit în prealabil: «Nimic nou pe frontul de vest» de Eriq Maria Remarque. E o carte foarte frumoasă, care ar trebui citită mai ales în contextul actual. Cred că ne poate face să înțelegem mai bine exact prin ce trec oamenii în timpul unui război”, ne-a spus aceasta.
Mai trebuie spus că anul acesta Delia a participat și la olimpiada națională de istorie, pasiunea pentru această disciplină venind de la tatăl ei. De asemenea, tânăra este voluntar la Crucea Roșie Brăila, unde a participat și la campaniile de strângere de donații pentru refugiații din Ucraina.
Mențiune pentru echipa Brăilei la Olimpiada pentru elevii din mediul rural
La ediția de anul acesta a Olimpiadei pentru elevii din mediul rural “Universul cunoașterii prin lectură”, județul Brăila a fost reprezentat de o echipă de patru fete: Silvia Daniela Mitu, elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială Gropeni, Andreea Șerbu, elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Cireșu, Cătălina Mihaela Pîcleanu, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Roșiori și Anca Maria Lazăr, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Movila Miresii.
Pentru Silvia, mezina lotului, emoțiile au fost mari, mai ales că a fost prima olimpiadă. Însă atât de mult i-a plăcut toată experiența încât abia așteaptă să concureze și anul viitor. Evident, adolescentei îi place lectura, în prezent citind cartea “Cum să-ți vinzi familia extratereștrilor” de Paul Noth, însă este pasionată și de muzică și desen.
Și pentru Andreea experiența olimpiadei de lectură a fost una uimitoare, mai ales că atunci când a aflat că s-a calificat la națională a crezut că totul a fost “doar un vis”. “Chiar dacă la prima vedere această materie pare ușoară, nu este. Literatura este un univers încărcat cu multe uși pe care trebuie să le deschidem cu o cheie: cheia imaginației și cheia inspirației”, ne-a spus aceasta.
Andreea mai are o mare pasiune: muzica. Cântă de șase ani, iar de un an studiază naiul. Merge săptămânal la cursuri de canto popular la Școala “Vespasian Lungu”. Spune că nu îi este ușor să facă naveta, însă știe că “în spatele muncii se află cheia marilor succese”.
Nici Cătălina nu și-a imaginat vreodată că o să ajungă la națională, mai ales că a participat în anii trecuți la diverse competiții județene de română și matematică.
“Olimpiada mi s-a părut ceva incredibil! A fost un început nou pentru mine”, ne-a povestit aceasta. Adolescenta adoră să citească (în prezent citind “Fata care a băut luna” de Kelly Barnhill), dar și să deseneze. A făcut canto și dansuri populare și i-ar plăcea ca mai târziu să meargă la liceul de Arte. “Când îmi dau frâu liber imaginației mă simt în lumea mea! Mă simt liberă!”, ne-a mai spus aceasta.
În final, pentru Anca a fost a doua olimpiadă națională, după ce în anii trecuți a participat la Olimpiada Satelor (matematică). Adolescenta este o elevă de 10, fiind șefa de promoție a Școlii Gimnazială Movila Miresii. Nu are emoții pentru Evaluarea Națională sau admitere, aceasta reușind să intre la Liceul Militar din Constanța. Iar examenul de admitere nu a fost deloc ușor. Și nu doar pentru că a avut de susținut probe sportive și teoretice, cât mai ales că admiterea a avut loc cu o zi înainte de olimpiadă. “Am ales liceul militar deoarece îmi place respectul și disciplina, dar și pentru că îmi lărgește orizontul și voi avea ocazia să cunosc un stil de viață diferit”, ne-a spus aceasta.