Premii importante la olimpiadele de socio-umane, chimie şi biologie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Premii importante la olimpiadele de socio-umane, chimie şi biologie

Elevii brăileni au reuşit în acest an să obţină premii importante şi la olimpiadele şcolare organizate pentru ştiinţele socio-umane. Alexandru Petrea, elev în clasa a XII-a la Liceul Pedagogic, a reuşit să obţină Premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Istorie, sub coordonarea profesoarei Manuela Bertescu. La faza naţională a olimpiadei de Pedagogie s-au remarcat alte două eleve tot de la Liceul Pedagogic. Teodora Zainea, din clasa a XII-a, a obţinut menţiune, sub îndrumarea profesorului Constantin Gherghinoiu, iar Mirela Măcreanu, din clasa a IX-a, a obţinut menţiune după ce s-a pregătit cu profesoara Maria Ţino. "Cel mai dificil mi s-a părut primul subiect, trebuia să facem alegeri, adevărat sau fals, iar ceea ce am învăţat eu nu se regăsea în subiecte care erau din afara programei. Dar am făcut legătura cu ceea ce am învăţat şi cu practica, ceea ce am învăţat de la doamna profesoară şi m-am descurcat", a mărturisit Mirela.
Alţi patru elevi de la acelaşi liceu au reuşit să obţină Menţiune la prima ediţie a Olimpiadei animatorilor. Echipajul format din patru elevi din clasa a XI-a B, Teodora Şerbănescu, Cristina Mădălina Mănăilă, Liviu Budur şi Antoniu Copăceanu, pregătit de învăţătoarea Fănica Lupu, a trecut cu brio prin toate probele. Au avut de prezentat un proiect realizat de ei, sărbătoarea Ziua Şcolii, şi o probă practică, în care aveau de organizat un joc sportiv sau de dezvoltare personală. "Am prezentat un joc mai complex, Alaska, şi pentru că l-am organizat bine am reuşit să luăm Menţiune. Cred că un punctaj bun am realizat şi cu celălalt proiect, Ziua Şcolii", a explicat eleva Teodora Şerbănescu. Tot în cadrul olimpiadei, Liviu Budur a mai luat un Premiu special, "Animator de elită", pentru implicarea lui în probele practice, pentru că i-a ajutat şi pe ceilalţi elevi din ţară cu organizarea, dovedind mult fair play.

Cele mai noi descoperiri din chimie, subiecte la olimpiadă

La Olimpiada de chimie destinată elevilor de liceu, Brăila a reuşit să facă o figură frumoasă obţinând două Menţiuni speciale prin Raluca Zodilă, clasa a IX-a la Colegiul "Murgoci", îndrumată de prof. Daniel Panţuru. "Eu am ales chimia pentru că m-a îndrumat domnul profesor şi mi se pare o disciplină frumoasă, descoperim lucruri interesante despre ceea ce ne înconjoară. La olimpiadă mi s-a părut foarte greu, au fost subiecte mult peste nivelul programei şcolare. Înainte de olimpiadă lucram şi câte şase ore pe zi, dar în rest lucrez câte două ore pe zi", a explicat Raluca Zodilă. Andra Ştefan, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu", este îndrumată de profesoara Nicoleta Mânecă. Şi ea a remarcat că subiectele sunt din ce în ce mai dificile. "Proba practică mi s-a părut interesantă. Am lucrat cu ustensile noi şi a fost prima dată când am sintetizat singură o substanţă în laborator. Am fost pe locul 4, pe ţară, este grozav, având în vedere că ceilalţi se pregătesc în centre universitare. Chimia în România este la un nivel foarte înalt, lotul internaţional a obţinut locul I la Olimpiada Internaţională de la Moscova, şi mi-a făcut plăcere să concurez cu cei mai buni elevi din lume. Concurenţa a fost foarte mare. Am discutat cu ei despre cum studiază chimia şi am avut surpriza să aflu că ei învaţă câte opt ore pe zi. Eu am avut noroc cu doamna profesoară Mânecă, mi-a oferit toate materialele pe care le-a avut la dispoziţie. La olimpiadă se dau sinteze din ultimii ani, premiate cu Nobel, substanţe pe care nu le găseam în niciun tratat şi a trebuit să le caut pe internet, să citesc lucrări în limba engleză. Visez să merg spre cercetare, îmi place să lucrez mai mult în laborator", ne-a explicat Andra.
La Olimpiada de chimie pentru gimnaziu competiţia începe peste câteva zile. Brăila este reprezentată de doi elevi tot de la "Bălcescu, Cristian Mihăilescu şi Corina Preda. Chiar în aceste zile, ei lucrează multe probleme, studiază, pentru a fi bine pregătiţi. Corina Preda a fost dezamăgită când a auzit că s-a scos proba practică, pentru că este atrasă de această parte, dar este bucuroasă că are în faţă o asemenea provocare, olimpiada de chimie.

La biologie elevii chiar fac cercetare şi sunt în top ten la nivel naţional

Şi la biologie Brăila a obţinut două Premii speciale. Maria Bujor, clasa a IX-a la Colegiul "Bălcescu" s-a situat pe locul 8 din 40 de candidaţi. Ea, sub îndrumarea profesorului Cristian Gurzu, nu numai că a reuşit să se prezinte foarte bine la olimpiadă, la proba practică având chiar al doilea punctaj pe ţară, dar a descoperit şi frumuseţea cercetării. După olimpiadă a participat cu un proiect de cercetare a memoriei de scurtă durată la o sesiune de comunicări ştiinţifice. "Studiul despre memorie a fost propus de domnul profesor Gurzu şi eu mi-am ales să fac un studiu asupra memoriei de lucru, de scurtă durată. Mi-am ales memoria auditivă, să studiez diferenţele dintre fete şi băieţi în reţinerea mesajelor pozitive sau negative. Am realizat experimentul pe elevi de liceu şi gimnaziu, colegii mei. Au fost la început cam reticenţi, dar apoi chiar li s-a părut interesant. Iar rezultatele pe care le-am obţinut chiar s-au verificat. Domnul profesor mi-a explicat foarte clar ce înseamnă rezultatele obţinute şi am reuşit să descopăr mult mai multe lucruri", a povestit Maria. Cezar Barbu, elev în clasa a X-a la "Bălcescu", a mărturisit că participarea la concurs a fost o experienţă plăcută şi din punct de vedere al competiţiei, dar şi al timpului liber, a întâlnit oameni noi. "Concursul în sine a fost dificil, am avut de citit şi învăţat foarte mult, am fost nevoit să caut multe informaţii noi, dar consider că a meritat efortul", este de părere Cezar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro