"Este foarte important sa le aratam acestor sportivi exceptionali ca sustinerea noastra nu se rezuma doar la cuvinte goale, ci avem in vedere un sprijin material si moral. Sint oameni care muncesc pe brinci pentru aceste performante si din acest motiv merita tot respectul nostru. Nu facem nici un secret din faptul ca am fi fost complet fericiti daca am fi putut premia mult mai multi sportivi", a precizat intr-un comunicat directorul de comunicare al companiei, Ion Badea.
Fosta gimnasta Nadia Comaneci a apreciat ca recompensarea performantelor de catre companii private reprezinta un stimulent suplimentar pentru sportivii romani. "Conditiile de pregatire in Romania nu sint dintre cele mai bune, sportivii fac sacrificii imense, iar in acest context, actiuni precum cele initiate de Niro Investment merita o atentie aparte", a afirmat Nadia Comaneci, care, in decembrie 2006, a semnat un parteneriat pentru reprezentarea imaginii acestei companii.
Sportivii premiati la Jocurile Olimpice au intrat in posesia cecurilor inca de la Beijing, dar festivitatea de premiere oficiala va avea loc in cadrul unui eveniment ce se va desfasura la Bucuresti.
Romania a terminat editia a 29-a a Jocurilor Olimpice, de la Beijing, pe locul al 17-lea in clasamentul pe medalii, cu un total de 8 medalii, 4 de aur, 1 de argint si 3 de bronz.
Delegatia Romaniei a cistigat opt medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing, dintre care patru de aur (judoka Alina Dumitru la categoria 48 kg, canotoarele Georgeta Andrunache si Viorica Susanu la dublu rame fara cirmaci, Constantina Dita Tomescu la maraton si Sandra Izbasa la sol), una de argint (Ana Maria Brinza la spada) si trei de bronz (echipa feminina de gimnastica, sabrerul Mihai Covaliu si echipajul feminin de 8a1 la canotaj).
La precedenta editie a Jocurilor Olimpice, la Atena, in 2004, bilantul delegatiei Romaniei a fost de 19 medalii, dintre care opt de aur, cinci de argint si sase de bronz.
"Medalia de aur era singurul lucru care imi lipsea"
Atleta romana Constantina Dita Tomescu, medaliata cu aur in proba de maraton de la Jocurile Olimpice 2008, a declarat, marti, la sosirea in Romania, ca a visat mult timp ca va termina pe primul loc la Beijing si ca acest trofeu era singurul care ii lipsea din palmares.
"Sint foarte bucuroasa, foarte fericita ca am putut lua medalia de aur. Era singura medalie care imi lipsea din palmares si am visat la acest vis de mult sa ajung la Jocurile Olimpice si sa iau medalie. Cine nu este fericit cind ia o medalie de aur la Jocurile Olimpice? sint cel mai fericit om din lume. Era singurul lucru care imi lipsea", a spus Constantina Dita Tomescu.
Sportiva romana era increzatoare ca va cistiga o medalie la Beijing, insa nu se astepta sa fie chiar cea de aur. "Am avut o primire extraordinara, mama, familia, cei de la Federatie, COSR, de la club, primul meu antrenor care m-a descoperit ca sportiva. sint incintata de primirea pe care ne-au facut-o. Nici acum nu-mi vine sa cred ca am cistigat medalia de aur. Era foarte multa lume la start, elita mondiala si nu ma asteptam ca pot cistiga medalia de aur. O medalie da, dar nu medalia de aur. Nici acum nu-mi vine sa cred", a mai spus Constantina Dita Tomescu.
Atleta romana a relatat ce a simtit la finalul cursei de maraton de la Beijing, cind a intrat pe Stadionul Olimpic. "Eram putin obosita dar n-am mai simtit oboseala din cauza ca era atita lume. Nu ma asteptam sa fie atita lume la o ora asa matinala. Am fost surprinsa, m-am bucurat foarte mult cind tot stadionul s-a ridicat in picioare. Port medalia cu mine peste tot. Nu i-am facut inca un loc. Am medalii si in Romania si in State si atunci nu i-am facut inca un loc", a precizat Constantina Dita Tomescu.
Atleta in virsta de 38 de ani a mai spus ca inca mai are timp sa se gindeasca daca va partipa si la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra.
Constantina Dita Tomescu a sosit, marti, in Romania, din Statele Unite ale Americii, acolo unde se pregateste impreuna cu antrenorul sau Valeriu Tomescu, dupa ce a participat la Jocurile Olimpice de la Beijing. Atleta a fost intimpinata de mama sa, Elena Dita, sora si sotul acesteia, primul antrenor al sau, Mircea Zorila, presedintele Federatiei Romane de atletism, Sorin Matei, vicepresedintele FRA, Gabriela Szabo, antrenorul federal, Zsolt Gyongyossy si alti apropiati ai atletismului din Romania. Atleta a fost vizibil emotionata de primirea facuta si a primit buchetele de flori cu lacrimi in ochi.
Mama atletei Constantina Dita Tomescu, Elena Dita, a intimpinat-o pe aeroport pe cistigatoarea medaliei de aur la maratonul de la Beijing. "De mica avea incredere in ea. Era ambitioasa. Alerga si prin miriste. La sapa era “inainte, inainte”, ea prima. Si la scoala la fel", a spus, cu lacrimi in ochi, Elena Dita.
Primul antrenor al Constantinei Dita Tomescu, Mircea Zorila, prezent si el pe aeroport la sosirea sportivei, a mentionat ca atleta a scris pe o hirtie inca de la 18 ani ca va fi cea mai buna din lume. "Era o fetita zvelta care alerga si n-avea stare deloc. Avea un program foarte greu, se trezea de dimineata, pleca la antrenamente, la scoala, mai ajungea seara tirziu acasa. Nu ma asteptam sa cistige aurul acum. Credeam ca va veni in primele patru. Dupa kilometrul sapte am fost convins insa ca va lua medalia de aur. La Baile Felix, in cantonament, cind ea avea 18 ani, le-am pus la toate sportivele mele cite zece intrebari. Ultima intrebare era cum se vede in viitor. Ea a spus ca vrea sa ajunga o campioana a lumii", a mentionat Mircea Zorila.
Vicepresedintele Federatiei Romane de Atletism, Gabriela Szabo, crede ca momentul intimpinarii Constantinei Dita Tomescu reprezinta si o predare de stafeta. "Ma bucur ca sint alaturi de ea sa o intimpin cu bratele deschide dupa succesul de la Beijing. Delegatia Romaniei care a plecat la Beijing a fost foarte bine pregatita. De la lotul de atletism am asteptat o medalie. S-a intimplat sa fie cea de la maraton, unde am avut trei atlete superbe, care au concurat la cel mai inalt nivel. sintem mindri de aceasta medalie iar eu sint fericita ca am predat stafeta mai departe. Acum asteptam ca pentru Londra 2012 sa vina juniorii nostri din spate foarte bine bine pregatiti si sa preia aceasta frumoasa traditie a atletismului romanesc si a sportului romanesc pina la urma. Avem mai multi atleti care vin din spate. Mai este si Marian Oprea care poate sa concureze acolo, Mirela Lavric, care este dubla campioana mondiala de juniori, Bianca Perie, si nu numai. Avem foarte multi juniori foarte talentati", a spus Gabriela Szabo.