Coincidenţele încurcă, uneori, lucrurile, ridicând semne de întrebare şi conferind sensuri noi celor întâmplate. Fără o legătură aparentă, la câteva ore după prima apariţie televizată a fostului preşedinte Traian Băsescu şi în dimineaţa zilei în care fosta blondă de la Cotroceni, Elena Udrea, urma să afle dacă va fi sau nu eliberată din arest preventiv, DNA Ploieşti declanşa operaţiunea „cumnatul premierului Victor Ponta". O acţiune care, până la urmă, s-a dovedit plină de nume sonore, de la Sebastian Ghiţă, un apropiat al prim ministrului, până la preşedintele Consiliului judeţean Prahova, Mircea Cosma. Acesta din urmă a fost luat de DNA direct de pe scaunul stomatologic. O acţiune care, cine ştie, şi-ar putea extinde cercetările şi la Bucureşti.
Fonduri europene
Despre ce este vorba? Despre fonduri europene. Concret, potrivit unor surse judiciare, o firmă a cumnatului lui Ponta, Iulian Herţanu, ar fi obţinut ilegal, împreună cu mai multe societăţi, între care Euroconstruct Trading, un proiect european privind extinderea reţelei de canalizare în Comarnic, din care şi-ar fi însuşit sume mari de bani, prin schimbarea destinaţiei fondurilor. Potrivit aceloraşi surse, care citează documente ale anchetatorilor, este vizată SC Grossman Engineering Group SRL, una dintre firmele la care Herţanu este administrator de drept şi, începând din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, el fiind şi angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti, judeţul Ilfov. Anchetatorii cred că Herţanu, împreună cu Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator şi asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucureşti şi SC Gefam Pro SRL Dobroeşti, precum şi cu Mihail Marian Coman, administrator şi asociat la SC Indserv SRL Ploieşti şi SC Indserv Proiect SRL Ploieşti şi angajat al SC Hidro Prahova SA, în funcţia de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, "au constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea câştigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect «Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic»".
Grup infracţional şi fraudă fiscală
Contractul în cauză a fost semnat în 13 ianuarie 2012, între Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL şi SC Hidro Prahova SA Ploieşti, finanţat fiind, în mare parte, din fonduri UE. Anchetatorii îi suspectează pe reprezentanţii acestor firme că şi-ar fi însuşit importante sume de bani din proiect, prin schimbarea ilegală a destinaţiei fondurilor obţinute şi prin sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, respectiv prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat. La grupul infracţional ar fi aderat şi Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, începând din 25 aprilie 2014. Sursele citate de mediafax.ro au precizat că anchetatorii suspectează că s-ar fi deturnat aproximativ 54% banii europeni. Există, de asemenea, suspiciuni şi cu privire la comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, printre care şi fapte de evaziune fiscală. Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adăuga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscală, au precizat sursele citate.
Vlad Cosma, sub control judiciar
Deputatul Vlad Cosma va fi cercetat sub control judiciar, fiind acuzat de mai multe fapte de corupţie, în dosarul în care este cercetat tatăl său, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi cumnatul premierului, Iulian Herţanu. Acuzaţiile reţinute sunt: constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al UE, folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, evaziune fiscală.
Sebastian Ghiţă, urmărit penal
Deputatul independent Sebastian Ghiţă este urmărit penal pentru folosirea influenţei şi autorităţii cu scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru altul, au declarat surse judiciare, citate de agerpres.ro. Inainte de intrarea în sediul instituţiei, el a recunoscut că îl cunoaşte pe Herţanu însă nu are o relaţie foarte strânsă cu acesta. Deşi iniţial Sebastian Ghiţă a declarat că nu ştie în ce calitate se află la DNA, ulterior, citind de pe un document pe care-l avea în mână, a spus că a venit în calitate de suspect.
Mircea Cosma, acuzat de mai multe fapte
Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, va fi cercetat sub control judiciar, fiind acuzat de mai multe fapte de corupţie, în dosarul în care este cercetat cumnatul premierului, Iulian Herţanu. Sursele judiciare au precizat că acuzaţiile se referă la sprijinirea de grup organizat, schimbarea destinaţiei fondurilor europene şi folosirea influenţei şi autorităţii. Cosma a afirmat că nu ştie cine şi cum a câştigat contractul privind extinderea canalizării în Comarnic. Când s-a ţinut acea licitaţie eu eram în spital. Am stat trei luni în spital. Nu ştiu cine şi cum a câştigat-o.