"Ne vom implica în procesul de pace cu o determinare care va schimba soarta ţării. Vom continua eforturile pentru ca toate segmentele societăţii noastre să adere la aceasta", a declarat Davutoglu în faţa deputaţilor.
De asemenea, şeful Guvernului turc a anunţat în faţa aleşilor publicarea, în curând, a unei "foi de parcurs", care prevede "sfârşitul terorismului, dezarmarea, integrarea şi ridicarea barierelor de participare la viaţa politică".
Guvernul islamo-conservator aflat din 2002 la putere în Turcia a reluat în toamna lui 2012 discuţiile directe cu şeful închis al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, pentru a încerca să pună capăt conflictului soldat cu peste 40.000 de morţi din 1984.
Totodată, Davutoglu şi-a exprimat dorinţa ca ţara sa să adere la UE până la orizontul lui 2023, atunci când Turcia va aniversa o sută de ani de la înfiinţarea Republicii. Turcia este oficial stat candidat din 2004, dar integrarea sa în UE este împiedicată de opoziţia unor ţări ca Franţa şi Germania.
În cele din urmă, premierul a reiterat obiectivul fixat de predecesorul său Recep Tayyip Erdogan, ales preşedinte la 10 august, şi anume ca Turcia să intre în clubul "primelor zece economii ale lumii", de asemenea până la orizontul lui 2023.