* prim-ministrul Nicolae Ciuca s-a aflat, astăzi (vineri), într-o vizită de lucru în Județul Brăila, pentru a vedea stadiul lucrărilor la podul suspendat peste Dunăre * acesta a afirmat că a primit asigurări din partea constructorilor că podul va fi deschis circulației în luna decembrie * Ciucă a vizitat și compania Yazaki, afirmând că a dorit să vadă cum poate Guvernul să sprijine societăți care au atât de mulți angajați, în contextul crizei provocate de pandemie și mai nou de războiul din Ucraina * tot la Brăila Ciucă a vorbit și despre Legea offshore
Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a venit astăzi (vineri) într-o vizită de lucru la Brăila. Acesta a mers întâi la societatea Yazaki România SRL Brăila, după care pe șantierul podului suspendat peste Dunăre, locație unde a făcut și câteva declarații, fără însă a accepta întrebări din partea jurnaliștilor prezenți. Ciucă s-a arătat mulțumit de modul în care evoluează lucrările la pod, precizând că a primit asigurări din partea constructorilor că în luna decembrie va putea fi deschisă circulația. Premierul a afirmat că pe baza experienței pe care constructorii români o vor dobândi în cadrul acestui proiect unde activează și companii mari din Japonia și Italia, se vor construi pe viitor și alte astfel de obiective majore.
”Am venit astăzi în Județul Brăila pentru a putea să evaluăm la fața locului stadiul derulării lucrărilor la Podul Suspendat peste fluviul Dunărea. Am discutat toate elementele de detaliu și data de finalizare a lucrării. Este evident că deși ne aflăm în întârziere - proiectul trebuia predat anul trecut în decembrie -, avem garanții în acest moment de la constructori și beneficiar, că se vor întreprinde toate demersurile și se vor executa lucrările astfel încât în luna decembrie anul acesta, podul să poată fi dat în circulație. Este un proiect cu care ne mândrim. Am putut să stau de vorbă cu constructorii și sunt cât se poate de mândri de ceea ce au realizat. Îmi spunea domnul director că, practic, prin această lucrare România face un pas înainte în ceea ce privește construcția de poduri suspendate. Practic este singurul pod suspendat pe teritoriul țării noastre. Noi avem datoria să putem să asigurăm finanțarea dumnealor să dezvolte lucrările, să învețe. Este un aport al mai multor companii din mai multe țări, este foarte important ca inginerii noștri să poată să identifice și să deslușească alte dezvoltări tehnologice prin care să putem în viitor să dezvoltăm astfel de lucrări, de ce nu, cu forțele proprii. Ca atare, în decembrie vom avea acest pod în circulație”, a declarat Ciucă.
Premierul vrea ca Guvernul să vină în sprijinul marilor companii
Nicolae Ciucă a mai afirmat că a dorit să viziteze compania Yazaki din Municipiul Brăila deoarece are 3.600 de angajați și a dorit să vadă cum ar putea Guvernul să sprijine astfel de firme, în contextul în care până nu demult activitatea a fost afectată de criza provocată de pandemie, iar acum de războiul din Ucraina.
„Tot astăzi am avut o vizită la compania Yazaki din Municipiul Brăila. Companie care are un număr de 3.600 de angajați, care produce cablaje electrice și electronice. Și am putut să discut și să iau la cunoștință problemele cu care se confruntă companii de o astfel de dimensiune, astfel încât să putem să identificăm împreună soluții. Pentru că pe de o parte am avut criza generată de pandemia de COVID-19, de cealaltă parte, iată, acum sunt influențe directe sau indirecte ale războiului din Ucraina și este nevoie de coordonare între mediul privat și instituția Guvernului, astfel încât să putem să asigurăm derularea în continuare a producției, să protejăm locurile de muncă și am putut să văd această coordonare realizându-se cât se poate de eficient. Conducerea companiei ne-a explicat modalitatea prin care reușește să își păstreze resursa umană. 3.600 de angajați nu se țin foarte ușor, în condițiile în care există întreruperi de fluxuri de producție. Generate atât de scăderea cererii de automobile, cât și generate de întreruperea fluxurilor logistice”, a mai adăugat sursa citată.
Tot la Brăila, Ciucă a anunțat că a semnat împreună cu ceilalți doi lideri ai Coaliției, Marcel Ciolacu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR) Legea offshore, menită să asigure stabilitate și predictibilitate legislativă pentru investitori.
Ciucă a punctat că odată cu această lege, se vor debloca investițiile în offshore și onshore, astfel că resursele de gaze naturale din Marea Neagră vor putea fi exploatate, precum și resursele de mare adâncime din județul Buzău.
După declarații, Ciucă nu a dorit să primească întrebări din partea jurnaliștilor prezenți. Potrivit programului anunțat de Guvernul României, mai departe Ciucă urma să viziteze Județul Buzău.
Revenind la pod, vineri dimineață, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a postat pe pagina de Facebook imagini 360⁰ de pe malul Brăila al șantierului. Acestea pot fi vizionate accesând următorul link: https://www.facebook.com/CNAIRSA/photos/pcb.3070906073169451/3070904699…