La câteva ore după ce premierul Victor Ponta şi-a anunţat, pe Facebook (doar e la modă postatul pe reţeaua de socializare), suspendarea temporară de la şefia PSD, DNA a decis să pună sechestru pe bunurile acestuia. Chemat ieri la DNA, Ponta a aflat şi că a devenit inculpat în dosarul în care este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, fapte comise pe vremea când era avocat. A fost impusă, de asemenea, o expertiză financiar-contabilă.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii" de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Dan Şova şi al persoanelor din sfera sa relaţională. Conform DNA, în urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat că, la 30 august 2007, între SCA „Şova şi Asociaţii", reprezentată de Dan Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta VicVictor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată.
Onorariu majorat
În convenţie s-a prevăzut că, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară. Prin act adiţional, arată procurorii, începând cu luna aprilie 2008, acest onorariu a fost majorat la 3.000 euro/lună.
Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Victor Ponta a devenit ministru.
Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis, din octombrie 2007 până în decembrie 2008, un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei şi care, potrivit procurorilor, au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii", care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. „Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare", declară DNA. În realitate, susţin anchetatorii, Ponta a folosit o parte din banii obţinuţi de la SCA „Şova şi Asociaţii" pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.