Mergi la conţinutul principal

Premierul grec vede o conspiraţie iberică împotriva ţării sale

Primul ministru grec Alexis Tsipras a acuzat Spania şi Portugalia că au vrut să conducă ţara sa la "o sufocare financiară" în timpul recentelor negocieri dintre Atena şi UE care au dus la prelungirea ajutorului european pentru Grecia. „Presiunile asupra Greciei în timpul acestor negocieri au fost asemănătoare unui şantaj", a spus Tsipras. „A fost un teren minat, forţele conservatoare (din Europa) au încercat să ne prindă în capcană pentru a ne conduce la o sufocare financiară", a estimat el.
Premierul a adăugat că "planul acestor puteri era de a conduce guvernul grec, care cere sfârşitul politicii de austeritate în Europa, la capitulare". "Aceste puteri nu au vrut ca exemplul grec să aibă o influenţă asupra altor ţări, în special în perspectiva alegerilor din Spania" prevăzute la sfârşitul anului ca şi în Portugalia, a adăugat el.
Şeful partidului antiliberal spaniol Podemos, Pablo Iglesias, este dat favorit pentru scrutinul din Spania, potrivit sondajelor. Actualul şef conservator al guvernului spaniol Mariano Rajoy s-a dus la Atena, în timpul campaniei electorale de luna trecută, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de fostul ministru conservator Antonis Samaras, învins în alegerile parlamentare anticipate din 25 ianuarie de către Alexis Tsipras.
Anterior, ministrul portughez al Economiei, Antonio Pires de Lima, afirmase că Portugalia a traversat ani grei de austeritate care acum dau rezultate, iar Grecia trebuie să îşi respecte şi ea angajamentele faţă de partenerii din zona euro şi creditori. În perioada de vârf a crizei datoriilor din Europa, numeroşi analişti au comparat Portugalia cu Grecia, sugerând că ţara nu va avea suficientă tărie să aplice tăierile de cheltuieli, cele mai mari majorări de taxe din istoria ţării şi să reziste celei mai grave recesiuni după anii 70. Totuşi, Portugalia a încheiat anul trecut un program de salvare în valoare de 78 de miliarde de euro, pe termen de trei ani, convenit cu zona euro şi FMI, înregistrând creştere economică în 2014 pentru prima oară după criza declanşată în 2010.
Guvernul de centru-dreapta condus de premierul Pedro Passos Coelho a aplicat reduceri drastice ale cheltuielilor, reforme economice şi privatizări majore, beneficiind de nivelul redus al protestelor şi grevelor, spre deosebire de Grecia şi Spania. În Portugalia vor avea loc alegeri generale în luna octombrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro