Premierul Boc, a doua oară la Brăila, în doar câteva săptămâni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Premierul Boc, a doua oară la Brăila, în doar câteva săptămâni

Sâmbătă, primul ministru Emil Boc a efectuat o vizită de lucru la Brăila, întâlnindu-se cu această ocazie cu şefii de la Prefectură, Consiliul Judeţean şi Primărie, dar şi cu directorii direcţiilor deconcentrate din judeţ. Deşi cele mai multe discuţii s-au purtat în spatele uşilor închise, pentru ca cei invitaţi să nu se simtă cumva deranjaţi de prezenţa jurnaliştilor, la începutul întrunirii a fost permis accesul presei în sală, pentru câteva minute, timp în care preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, şi primarul Aurel Simionescu, au profitat de ocazie pentru a-i prezenta premierului succint problemele cu care Brăila se confruntă şi care ar putea fi rezolvate cu puţină implicare din partea Guvernului.
"Am zis să profit de sfârşitul de săptămână şi să fiu prezent în teritoriu pentru a culege personal problemele cu care se confruntă autorităţile locale. Vara aceasta este vitală pentru relansarea economiei naţionale, pentru cheltuirea banilor publici pe infrastructură şi de aceea nimeni din Guvern nu are vacanţă. Cu domnul Stancu m-am întâlnit şi vineri, când am semnat un contract de finanţare pentru Spitalul de Obstretică - Ginecologie în valoare de 6 milioane de euro. În 6 luni, actualul Guvern a dat Brăilei mai mult decât a dat Guvernul trecut în 2 ani, dar ştiu că nu e suficient", a declarat în deschiderea discuţiilor primul - ministru.

Lista lui Stancu....

"Punctual, Brăila are nevoie de o susţinere de la nivel guvernamental pentru Insula Mare, trecerea ei în administrarea CJ. Vă rog, de asemenea, să îi daţi o sarcină ministrului Neminschi, legată de Insula Mică, pentru dezvoltarea turismului. Ar fi cel de-al doilea parc natural după Deltă de genul ăsta. Apoi, mai e vorba de podul de peste Dunăre, cum vin nişte alegeri îl tot facem", şi-a început pledoaria preşedintele CJ Stancu, adăugând în glumă "dacă mai slăbesc puţin îl fac eu şi gata". Acesta a mai solicitat premierului să îşi îndrepte atenţia şi asupra infrastructurii rutiere, şi să ajute la construirea spitalului de urgenţă regional, dar şi la introducerea unor subvenţii care să facă în aşa fel încât brăilenii în primul rând, şi românii apoi, să nu mai consume legume şi fructe de import. "Avem o mare problemă cu carburantul pentru poliţie, ar trebui să faceţi ceva ca şi autorităţile locale să poată contribui cu bani la completarea sumelor de care au nevoie, pentru că nu putem lăsa problema aşa. Vă asigurăm de toată colaborarea în problema asta", a mai adăugat Stancu.
Nu în ultimul rând, acesta a adresat primului ministru solicitarea de a lua în calcul dorinţa CJ Brăila de a realiza o universitate de stat.

Lista lui Simionescu....

În ce îl priveşte, primarul Simionescu a adus în discuţie problema cabinetelor medicale din şcoli, care trebuie preluate anul acesta de către autorităţile locale, întrebându-l pe premierul Boc dacă se ştie ce se va face cu ele din 2010 şi dacă nu cumva acum se vor cheltui nişte bani degeaba, în contextul în care nu se ştie unde vor mai fi acestea transferate la anul. "Tot legat de unităţile de învăţământ, lucrările la unele campusuri şcolare, la grădiniţe, stagnează pentru că, deşi Ministerul Educaţiei a dat undă verde, Ministerul de Finanţe nu dă bani. La Brăila am ajuns acum la lucrări în valoare de 100 de miliarde neplătite. Am primit săptămâna tecută numai 5 miliarde, ceea ce nu e suficient. Apoi, vă rog să aveţi în vedere şi aprobările pentru bazine de înot la Brăila, e păcat că tocmai un oraş care a dat campioni olimpici şi mondiali să nu aibă un banzin cum trebuie. Mai avem o societate a CLM, de transport în comun, care a avut nişte datorii şi penalităţi şi nu ne înţelegem cu ANAF-ul să rezolvăm problema asta cu un teren pe care societatea îl deţine. Şi nu în ultimul rând, vă reamintesc că avem deja toată documenţatia depusă pentru ANL, pentru anul acesta şi 2010", i-a mai adus Simionescu la cunoştinţă primului - ministru.

Răspunsurile premierului....

La acestea, Emil Boc a răspuns: "Despre bazinele de înot ştiu, se discută despre unul la Brăila, unul la Bordei Verde şi unul la Făurei. Despre lucrările de la unităţile de învăţământ...Ministerul Educaţiei a deschis 4.000 de şantiere în toată ţara şi acum nu mai sunt bani prevăzuţi. A existat o problemă aici, care nu se va mai repeta. De acum, se vor face numai lucrări pentru care ştim sigur că sunt bani. Despre universitate trebuie să mă informez foarte bine, să vedem, dacă nu afectează calitatea actului educaţional..... Despre restul trebuie să mă informez".

Mai târziu, la întâlnirea cu presa, primul - ministru a dat lămuriri despre solicitarea autorităţilor locale, de a ajuta Poliţia cu bani pentru carburant : "Deocamdată am luat decizia de a apela la rezervele de stat pentru Poliţie şi MApN. Trebuie să vedem clar ce presupune ca autorităţile locale să se implice în treaba asta. Să vedem ce înseamnă din punct de vedere financiar. Vom analiza propunerea la următoarea rectificare bugetară". Boc a mai declarat că, pentru perioada următoare, va urmări câteva proiecte, care privesc în mod direct Brăila: "Brăila este un judeţ agricol, de aceea va fi direct interesat de programul «Primul siloz» pe care îl vom derula. Agricultorul va primi astfel un preţ decent şi corect pentru munca sa. Apoi, mai sunt 2 programe de care mă voi ocupa personal. Unul, derulat cu Banca Mondială, de reabilitare a irigaţiilor pe 100.000 de ha la Brăila, pentru că trebuie să transformăm ţara în una exportatoare de produse agricole. Noi putem hrăni 80 de milioane de oameni şi importăm 70% din produsele alimentare. Nu e normal. Al doilea proiect este în colaborare cu Suedia, e vorba de 100 milioane de euro investiţi pentru amenajarea de sisteme de irigaţii şi sprijinirea agriculturii din această zonă. Mă voi ocupa de asemenea şi de podul de peste Dunăre şi de spitalul regional de urgenţă şi sper ca de la anul să le şi derulăm". Legat de cererea CJ Brăila privind Insula Mare, premierul a precizat că trebuie să se informeze mai bine, să vadă cum va afecta acest lucru bugetul de stat, dar că, personal, crede că solicitarea CJ Brăila e îndreptăţită.

Primul ministru Emil Boc a fost însoţit la Brăila de către ministrul Comunicaţiilor, fostul deputat de Brăila, Gabriel Sandu. Acesta a declarat că a fost însărcinat de către premier să se ocupe de Brăila şi are deja şi nişte proiecte în acest sens: "De aici am plecat ca deputat şi m-am întors ca ministru, aşa că nu am venit cu mâna goală. Săptămâna viitoare semnăm pentru implementarea proiectului în valoare de 28 de miliarde, "e-romania", un program care va cuprinde toate judeţele. Voi face apoi demersuri ca să demarez la Brăila un program pilot", a explicat ministrul Sandu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro