Deputatul liberal s-a aratat ingrijorat de aceasta decizie a prim-ministrului, intentie careia nu i s-ar fi dat importanta cuvenita de catre societatea civila si mass-media, in viziunea sa, deoarece ar putea fi generalizata la nivelul tuturor institutiilor. "Aceste declaratii de loialitate ar putea fi introduse in toate institutiile si functionarii care nu sunt loiali, fideli sefului, urmeaza sa fie dati afara. Are loc o epurare a functionarilor publici din Romania", a sustinut deputatul liberal.
Din cauza acestor intentii ale premierului Emil Boc, care ar incalca drepturile constitutionale ale angajatilor, dar si principiul prevazut in Constitutie potrivit caruia "nimeni nu este mai presus de lege", seful Guvernului ar trebui sa isi dea demisia, a spus Dobre.
Guvernul a preluat modelul impus angajatilor Administratiei Prezidentiale in ceea ce priveste obligatia semnarii angajamentelor de loialitate, iar obligatiile de natura morala si profesionala pe care personalul trebuie sa si le asume nu contravin legislatiei in vigoare, potrivit conducerii SGG.
Obligatia privind semnarea unor angajamente de loialitate de catre angajatii Departamentului pentru Lupta Antifrauda si ai Corpului de Control ai primului-ministru nu s-a aplicat in anii anteriori in ceea ce priveste cele doua departamente, fiind introdusa, pentru prima data, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 3/2009.
Modelul preluat este cel instituit de administratia prezidentiala prin Legea 47/1994 privind serviciile din subordinea presedintelui Romaniei. Potrivit actului normativ invocat, personalul administratiei prezidentiale "poate fi incadrat numai pe baza increderii acordate de presedintele Romaniei si cu conditia semnarii unui angajament de loialitate. Retragerea increderii are ca efect revocarea incadrarii, precum si incetarea detasarii, eliberarea sau destituirea din functie ori desfacerea contractului de munca, dupa caz".
Prevederile privind obligatia semnarii unui angajament de loialitate in cazul angajatilor administratiei prezidentiale au fost introduse in Legea 47/1994 printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvernul Nastase in ianuarie 2001.
In ceea ce priveste normele legale privind relatiile de munca, care se refera la posibilitatea semnarii unui astfel de angajament, conducerea SGG afima ca legislatia in vigoare prevede cerinte specifice pentru angajare, in functie de domeniul de activitate.
Aproape toti angajatii Corpului de Control al primului-ministru au primit decizii individuale prin care au fost anuntati ca sunt concediati. Decizia de concediere a angajatilor a fost luata dupa ce acestia nu au primit, din partea premierului Emil Boc, votul de incredere, decizia premierului fiind pusa in aplicare de Secretariatul General al Guvernului (SGG).