Premierul Victor Ponta, liderul PSD, s-a antepronunţat deja pe cazul Voiculescu: nu există nicio ilegalitate în privinţa terenurilor ce fac obiectul dosarelor penale, deci nici Dan Voiculescu nu are de ce să fie considerat vinovat. Ponta a declarat că a cerut o informare din partea Ministerului Agriculturii şi a Agenţiei Domeniilor Statului privind terenurile implicate în cazul Voiculescu şi că din datele primite rezultă că nu există o problemă de legalitate.
Ministerul Agriculturii este condus de nimeni altul decât liderul PC, Daniel Constantin, interfaţa dintre Voiculescu şi partid, care a ocupat şi funcţia de preşedinte al ADS.
"Am cerut foarte clar o informare legată de legalitate. Nu există nicio problemă de legalitate. Dacă există vreo problemă de legalitate, vă arăt unde este sediul DNA, se depune plângere şi se fac cercetări (...) Contractele se încheie pe baza legii. Vă daţi seama, o instituţie care era în coordonarea Ministerului Agriculturii, cu un personal administrativ, eu nu pot să verific dacă funcţionarul respectiv a fost moral sau imoral, eu pot să verific dacă a fost legal. Pe baza datelor puse la dispoziţie, a fost legal. Dacă e ceva dincolo de asta, sunt convins că justiţia, Parchet, cine va fi, va verifica şi ne va spune. Eu am întrebat din punct de vedere legal şi înţeleg că nu s-a cerut arendarea, s-a cerut concesionarea. Nu s-a concesionat niciun teren de la ADS şi nu se va concesiona, deoarece, în baza legii privind restituirea proprietăţilor, cea asupra căreia mi-am şi angajat răspunderea în faţa Parlamentului, toate terenurile disponibile trebuie să fie păstrate pentru a despăgubi foştii proprietari. Ceea ce au întocmit specialiştii de la ADS şi de la Ministerul Agriculturii - nu este o problemă de legalitate. Dacă se cunoaşte mai mult, repet, există instituţiile statului care trebuie să verifice şi dacă este ceva ilegal, evident, să ia măsuri", a spus Ponta la postul B1 TV, citat de mediafax.ro, întrebat dacă i se pare vreo problemă că aceste terenuri au ajuns să fie arendate de Dan Voiculescu.
Implicat în formarea USL - acum s-a retras
Întrebat în acelaşi timp dacă Dan Voiculescu este partenerul său politic, Ponta a afirmat că Daniel Constantin este preşedintele Partidului Conservator, dar că Dan Voiculescu, alături de Crin Antonescu, a fost implicat direct în formarea USL.
Întrebat şi dacă i se pare Voiculescu în continuare "un partener politic frecventabil", Ponta a răspuns că acesta nu mai este partener politic, deoarece implicarea politică a acestuia s-a terminat în 2012 şi nu a mai venit la şedinţe politice şi nici la şedinţe ale Partidului Conservator.
Liderul PSD a mai susţinut că Partidul Conservator face parte din coaliţia de guvernare datorită "forţei politice" şi că nu îl identifică pe Voiculescu în spatele partidului.
Ponta a apreciat că "această exacerbare" a cazului Voiculescu, şi de către oamenii politici, şi de către "media arondată domnului Băsescu", este o încercare de a estompa cazul Mircea Băsescu.
Voiculescu - răspunsuri în doi peri în faţa instanţei
Curtea de Apel Bucureşti i-a audiat luni pe o parte din inculpaţii în dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), printre care se află şi Dan Voiculescu, urmând ca dezbaterile să fie reluate pe 4 august.
În declaraţia dată pe parcursul a două ore, Dan Voiculescu a susţinut că nu sunt probe directe sau indirecte care să îl incrimineze şi că procurorul de caz de la DNA a intimidat martorii în timpul anchetei.
În timpul audierii, judecătoarea Camelia Bogdan i-a cerut lui Voiculescu să detalieze modul în care a ajuns să aibă legătură cu ICA. "Imediat după 1990, eu am făcut o analiză a sectoarelor economiei româneşti care nu erau acoperite de cerere. Printre priorităţi era presa. Setea de informaţii, după o perioadă lungă de cenzură, era foarte mare. Al doilea domeniu era cel al cercetării", a spus Voiculescu, subliniind că astfel a înfiinţat trustul de presă Intact şi s-a asociat cu Institutul de Chimie Alimentară.
Întrebat de judecătoarea Camelia Bogdan cine "controla" Grivco sau trustul Intact, Dan Voiculescu a precizat că el nu a fost nici director şi nici administrator în aceste companii.
Nu e omul de casă, e omul de trust
Şi fostul director al ICA Gheorghe Mencinicopschi a declarat că este nevinovat şi că nu există nicio probă împotriva lui. "Nu am avut nicio atribuţie în privatizarea ICA. Nu am obţinut niciun avantaj. Nu ştiu cine a avut ideea transformării ICA în societate pe acţiuni, ştiu că s-a făcut prin hotărâre de guvern. Nu cunosc care este diferenţa dintre domeniul public şi domeniul privat al statului", a făcut-o pe prostul Mencinicopschi.
„Precizez că nu am avut nicio discuţie cu Dan Voiculescu despre privatizarea ICA, că nu a exercitat influenţă asupra mea şi că nu am fost omul de casă a lui Dan Voiculescu, nici nu ştiu unde locuieşte", a mai spus Mencinicopschi, ajuns ulterior, după privatizarea ICA, colaborator şi realizator de emisiuni în cadrul Antenelor lui Voiculescu.