• după ce consilierilor judeţeni şi municipali ai PNL le-au fost respinse/ignorate proiectele pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie şi micşorarea celei de salubritate, liberalii mizează acum pe “ajutorul cetăţenilor” • preşedintele liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă, a anunţat, vineri, că s-au strâns peste 10.000 de semnături pentru cele două deziderate, astfel că s-au pus bazele a două noi proiecte, de această dată la iniţiativa cetăţenilor
Premieră! O iniţiativă cetăţenească privind micşorarea taxei de salubritate şi eliminarea celei pentru apa pluvială, depusă în CLM Brăila. Asta au anunţat liberalii brăileni că este demersul final în cadrul campaniei lor de strângere de semnături la nivelul municipiului. Mai exact, preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a precizat că dacă liberalilor, membri în cele două consilii, le-au fost respinse aceste demersuri de către PSD-işti, probabil că alta va fi situaţia în condiţiile în care proiectele s-au transformat într-o iniţiativă cetăţenească. Acesta a punctat că deja s-au strâns mai bine de 10.000 de semnături, astfel că vicepreşedintele PNL, Roman Pandele, fără să fie consilier, în calitate de reprezentant al cetăţenilor, a depus un astfel de proiect la Primărie.
“În această dimineaţă (n.r. - vineri), chiar puţin mai devreme de această conferinţă de presă, am iniţiat proiectul de reducere a taxei de salubrizare şi de eliminare a taxei pe apa de ploaie, împreună cu unul dintre colegii noştri, domnul Roman Pandele, vicepreşedinte al PNL. Dânsul a plecat spre Primărie să depună aceste proiecte la iniţiativa cetăţenească. Nu este nici consilier judeţean, nu este nici consilier local, dânsul are domiciliu pe municipiu şi va demara această iniţiativă cetăţenească. Nu s-a mai întâmplat niciodată la Brăila. Nici în ţară nu am văzut. Am mai căutat câteva exemple şi nu cred că s-a mai întâmplat lucrul ăsta. Este un moment la care primarul, în primul rând, pentru că astăzi mergem în Consiliul Local, va trebui să ţină cont de părerea cetăţenilor. Dacă noi, cei de la PNL, am fost catalogaţi drept nişte oameni care vor să facă rău, zâzanie, ceartă tot timpul şi să decredibilizeze municipiul şi judeţul Brăila, de data asta avem în spate, peste 10.000 semnături. Este o procedură prevăzută de Legea 215, începând cu articolul 9, unde se face referire la iniţiativa cetăţenească. Mi-aş dori ca acest moment să fie unul de maximă importanţă şi pentru primar. Sunt peste 10.000 de oameni care au semnat o petiţie!”, a declarat Dănăilă.
Sursa citată a dorit să sublinieze că vineri au fost depuse proiectele de hotărâri din partea cetăţenilor municipiului, iar săptămâna viitoare liberalii vor veni şi cu semnăturile strânse pentru susţinerea celor două solicitări privind taxa pe apa de ploaie şi cea de salubritate.
“Odată depus acest proiect de iniţiativă cetăţenească, va trebui să fie pus în dezbatere publică, pentru că aşa spune legea. Dar nu trebuie să stea 30 de zile în dezbatere publică, poate intra în următoarea şedinţă de CLM, atât timp cât sunt verificate semnăturile. Îl rog pe această cale pe domnul primar, în momentul în care vom depune semnăturile, să facă tot posibilul să constituie o echipă la nivelul primăriei, care să verifice aceste semnături într-un timp scurt. Să nu dureze verificarea 4 - 5 luni de zile. Pentru că se poate face şi acest lucru. Mă aştept la orice!”, a mai completat Dănăilă.
Liberalii, ferm convinşi că la Brăila taxa meteo se poate elimina complet
În completarea preşedintelui PNL Brăila şi Adrian Tabarac a ţinut să anunţe că printre semnatarii petiţiilor se numără şi simpatizanţi, ba chiar membri ai PSD, astfel că primarul ar avea cu atât mai multe motive să le sprijine demersul.
Mai mult, Dănăilă a apreciat că dacă la Buzău Prefectura a contestat demersul consilierilor, nu a fost cazul la Craiova, unde persoanele fizice nu mai plătesc apa de ploaie.
“Noi am propus zero pentru toată lumea. Pentru că şi agenţii economici sunt operatori pe raza municipiului, şi ei plătesc taxe. Mai mult decât atât, Primăria intră tot la operator economic. Deci banii de la Primărie ar fi indirect luaţi tot de la noi. Văd că toată lumea e de acord. Primarul, preşedintele CJ Brăila, toţi liderii marcanţi ai partidului sunt de acord că nu mai vor apa de ploaie la nivelul la care este ea acum. Dar nimeni nu face nimic! Noi am depus proiect de hotărâre şi la Consiliul Judeţean şi la Primărie. Acum se depune şi iniţiativa cetăţenească pe acest subiect. Practic, tot demersul nostru ajunge la momentul final când va trebui dezbătut în CJ şi CLM. Dar nu consiliile sunt cele care hotărăsc cu privire la reducerea la zero a taxei pe apa de ploaie, ci Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Dunărea Brăila. Primarul care este preşedintele acestui for trebuie să propună spre dezbatere eliminarea taxei pe apa de ploaie. Atât. Apoi ar trebui supus la vot şi toţi primarii din judeţ ar trebui să voteze. Şi eu vă spun că toată lumea e de acord”, a conchis Dănăilă.
Reamintim că, liberalii brăileni au demarat campania de strângere de semnături pentru micşorarea taxei de salubritate şi eliminarea taxei pe apa de ploaie de pe facturi, la începutul lunii octombrie.