Prima cană de cafea espresso preparată vreodată în condiţii de gravitaţie zero a fost băută la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), de italianca Samantha Cristoforetti, relatează agerpres.ro.
„Cafeaua: cea mai bună suspensie organică realizată vreodată", a exclamat pe contul ei de Twitter astronauta, postând şi o imagine a istoricului moment în care a sorbit delicioasa băutură dintr-o cană „Zero-G". Anterior, astronauţii se puteau bucura doar de cafea instant în variantă liofilizată, dar situaţia s-a schimbat după ce ISS a fost dotată, în urmă cu câteva zile, cu o prima maşină de cafea care funcţionează în condiţii de gravitaţie zero.
Numită ISSPresso, această maşină a fost elaborată de compania italiană din domeniul cafelei Lavazza, firma de inginerie Argotec şi Agenţia Spaţială Italiană. La bordul ISS, a fost fixată, cu corzi elastice, pe peretele interior al unuia dintre module.
Maşina, care foloseşte capsule de cafea, produce o temperatură de 75 de grade Celsius şi asigură aceeaşi presiune a apei ca o maşină obişnuită folosită pe Pământ. Nu se cunosc detalii nici despre modul de funcţionare al aparatului, nici legate de costurile acestui proiect, ale cărui drepturi de autor sunt deţinute de firmele implicate în conceperea şi implementarea lui.
Fabricanţii speră că maşina ISSPresso va putea fi folosită de membrii ISS, la parametri optimi, timp de mai mulţi ani.