Mergi la conţinutul principal

Premieră în justiţia brăileană: Protest al judecătorilor şi procurorilor

• 20 de magistraţi au ieşit pe treptele Palatului Justiţiei, în semn de protest faţă de intenţiile majorităţii parlamentare de a modifica legile Justiţiei, codul penal şi cel de procedură penală • un alt protest se anunţă astăzi, tot din partea procurorilor şi judecătorilor brăileni • magistraţii au manifestat şi în alte oraşe din ţară

 

Magistraţii brăileni, procurori şi judecători, şi-au manifestat, ieri, dezacordul faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei şi ale Codului Penal şi Codului de procedură penală, de către parlamentarii PSD-ALDE. În jurul orei 14.00, 10 judecători de la Judecătoria Brăila au ieşit, în semn de protest, pe treptele Palatului Justiţiei. Câteva minute mai târziu, li s-au alăturat şi procurorii. Magistraţii brăileni au manifestat, tăcut. Ulterior, Judecătoria Brăila a emis un comunicat de presă în care a precizat că dacă schimbările legilor vor intra în vigoare, justiţia penală va deveni ineficientă.”Ca urmare a aprobării de către Camera Deputaţilor a unor proiecte de lege privind domeniul justiţiei cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimate de peste 4.000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene, respectiv ca urmare a promovării unei iniţiative legislative pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală care va duce la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite a asigura protecţia victimelor şi identificarea infractorilor, făcând astfel justiţia penală ineficientă, judecătorii de la Judecătoria Brăila au decis să îşi manifeste în mod public dezacordul faţă de acestea în cursul zilei de luni, 18 decembrie 2017, ieşind în faţa Palatului de Justiţie, fără a afecta activitatea instituţiei”, se arată în comunicatul respectiv.

Magistraţii vor protesta şi în cursul zilei de astăzi, la fel de tăcuţi, pe treptele Palatului de Justiţie din municipiu.

În jur de 10 brăileni s-au strâns, ieri, în faţa Judecătoriei din municipiu, pentru a-i susţine pe procurori şi judecători în acţiunea lor de protest, la ora 12.00, aşa cum fusese anunţat pe Facebook evenimentul de la Cluj. Magistraţii brăileni au protestat, două ore mai târziu, ora nefiind fixată pentru instituţiile din toată ţara.

Acţiunea de la Brăila nu a fost singulară. Proteste ale magistraţilor au avut loc peste tot în ţară.

 

Modificările legilor Justiţiei şi codurilor penal şi de procedură penală, explicate în ilustraţii

 Acelaşi site a publicat 10 infografii realizate de Geeks for Democracy, cu exemple din viaţa reală şi cum vor afecta toţi cetăţenii ţării aceste modificări asupra legilor justiţiei. Iată câteva exemple: “Răul nr. 1: Comunicarea informaţiilor din dosar. Situaţie ipotetică: Un criminal în serie tocmai a comis o nouă crimă odioasă, iar singurele indicii sunt o maşină gri şi bărbatul care a fost văzut lângă ea. Procurorii au nevoie de ajutorul publicului pentru a găsi făptaşul ar vrea să dea publicităţii anumite amănunte ce ar permite identificarea mai rapidă a autorului şi prevenirea altei crime. Dacă ar da publicului informaţii din dosar, procurorii ar comite o infracţiune conform noilor reglementări. În plus, dacă în termen de un an nu descoperă autorul, procurorii sunt nevoiţi, conform noilor modificări, să claseze cauza, deşi infracţiunile contra vieţii sunt imprescriptibile”. “Răul nr. 5. Calitatea de suspect şi drepturile suspecţilor. Situaţie ipotetică: Ai o fată adolescentă. Aceasta devine victima unor traficanţi de persoane. Aceştia o bat, o violează şi o obligă să se prostitueze. Cumva, reuşeşte să scape. Face plângere la procuror şi indică clar numele autorilor. Procurorul este obligat să înceapă urmărirea penală. Până acum, se începea urmărirea penală faţă de faptă şi se încerca strângerea de probe, organizarea unui flagrant sau măsuri de supraveghere tehnică pentru a se strânge probe sau pentru a se identifica alţi martori. Conform noilor modificări, procurorul trebuie să aducă imediat la cunoştinţa autorilor calitatea de suspecţi. Dacă nu face asta, toate actele ulterioare sunt nule. Astfel, aceştia pot participa la orice alt act de urmărire penală, por consulta dosarul, pot afla numele martorilor sau că li se urmăresc convorbirile telefonice. Cine ar mai formula plângeri în aceste condiţii?”. “Răul nr. 9: Suspectul află de îndată de calitatea de suspect. Situaţie ipotetică: Marian are nevoie de o autorizaţie de la primărie ca să-şi facă o casă în satul natal. Primarul îi cere o sumă de bani în schimbul autorizaţiei. Marian nici n-are atâţia bani, nici nu i se pare normal să dea mită pentru ceva ce i se cuvine. Se duce direct la parchet pentru a depune plângere împotriva primarului pe care îl cunoaşte bine. Conform noilor prevederi ale Codului de procedură penală, procurorul este obligat să îl anunţe pe primar de îndată. Primarul neagă acuzaţia, iar un flagrant devine practic inutil din moment ce el ştie că este urmărit. După 6-7 luni, Marian primeşte răspunsul Primăriei şi este anunţat că i-a fost respinsă cererea de emitere a autorizaţiei pentru un motiv pur formal”. Toate infografiile realizate de Geeks for Democracy sunt disponibile la link-ul: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22183266-infografic-cum-afecteaza-modificarile-propuse-codul-penal-libertatea-justitiei-avantajeaza-inculpatii.htm

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro