Mergi la conţinutul principal
Topul firmelor brăilene - 2021

Premianți în pandemie

* aproape 1.500 de firme locale, dintre care 64 membre ale Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Brăila, au reușit chiar și în an de criză sanitară să performeze în domeniile de business în care activează * cu o echipă de nici 19.000 de angajați, premianții au obținut profituri cumulate undeva la aproape 151 milioane euro * practic, în medie, fiecare 100 euro cheltuiți lunar pe salarii, le-au adus angajatorilor din Top un profit frumușel, de 70 euro * 93 de firme brăilene au intrat și în clasamentul național, realizat de Camera de Comerț a României

 

Au derulat afaceri de aproape 6,4 miliarde lei de pe urma cărora au realizat profituri cumulate undeva la 0,74 miliarde lei, echivalentul a circa 150 milioane euro. Altfel spus, firmele brăilene premiante au obținut circa 12 lei profit net la fiecare 100 lei cifră de afaceri. Reușită atinsă cu un efectiv de nici 19.000 de salariați. Tot în cifre seci, clasamentul din acest an realizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultură Brăila arată că, în medie, fiecare salariat al companiilor intrate în top a adus patronilor undeva la 8.000 euro profit anual. Altfel spus, raportat la salariul mediu brut pentru județul nostru, fiecare 100 euro cheltuiți pe salarii au generat circa 70 euro profit.  

 

2020, un an cu provocări și dificultăți inedite

Agricultura, industria, serviciile, construcțiile, turismul și comerțul au fost și se mențin la nivel local, domeniile care au generat afaceri frumoase, cu profituri pe măsură, și care au reușit să propulseze sute de firme brăilene pe primele locuri în clasamentul anual al CCIA, la nivel județean, pe grupe și în clasele lor de mărime. Ajuns la ediția cu numărul XXVIII, evenimentul organizat de CCIA Brăila și-a propus o recunoaștere a acestor reușite, în sensul că firmele locale cu rezultate economice bune în anul 2020 au fost premiate. “Ca în fiecare an, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila identifică și promovează companiile brăilene capabile să funcționeze la înalți parametri de eficiență și care obțin performanțe constante, Topul Firmelor fiind un reper pentru comunitatea de afaceri din Brăila, o carte de vizită a succesului și a performanței în afaceri. Anul acesta, din cauza măsurilor restrictive de combatere a pandemiei de coronavirus, nu a fost permisă organizarea festivității de premiere, conform tradiției, însă Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila continuă susținerea și promovarea mediului de afaceri județean, răsplătind devotamentul antreprenorilor locali, cărora le aparține în deplinătate meritul inovării și al depășirii acestor momente dificile. (...) Rezultatele pozitive obținute de către companii în anul 2020, un an cu provocări și dificultăți inedite, reprezintă o reușită pentru mediul economic brăilean, iar Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila și-a propus să felicite succesul, perseverența și devotamentul antreprenorilor locali. Sunt onorat și bucuros în egală măsură să felicit și să urez succes în continuare tuturor firmelor clasate în Top, precum și celor nominalizate la Trofee și Distincții de Excelență, ne-a declarat președintele CCIA Brăila, Ștefan Fusea.

 

Aproape 1.500 de premianți

Potrivit datelor prezentate de CCIA Brăila, anul acesta, dintre cele 45.474 firme înregistrate în județul nostru la 31 decembrie 2020, 8.777 au depus bilanț, iar numărul firmelor care au îndeplinit toți indicatorii luați în calcul este de 2.638. Cele 8.777 firme care au depus bilanț cumulează o cifră de afaceri de 8,74 miliarde lei, un profit din exploatare de 0,699 miliarde lei și un număr de 35.114 salariați.

Pe primele zece poziții ale Topului, structurat pe domenii și subdomenii de activitate precum și pe categorii de mărime a întreprinderilor, s-au clasat 1.487 firme. Cele 1.487 firme cumulează o cifră de afaceri de 6.394.773.155 lei, un profit din exploatare de 739.551.371 și 18.958 salariați.

Pornind de la aceste cifre, se poate observa că, în medie, fiecare dintre aceste companii au reușit să realizeze chiar și în an de criză sanitară, o cifră de afaceri undeva la 4,3 milioane lei, cu un profit de 0,5 milioane lei/firmă. Dacă ne raportăm la numărul de salariați din echipele de personal ale premianților, rezultă că, în medie, fiecare angajat a generat un profit anual de circa 39.000 lei/persoană, adică echivalentul a 8.000 euro/an (în jur de 665 euro/lună/salariat). Adăugând în formulă și un alt indicator statistic din sfera forței de muncă - salariul mediu brut – cu o valoare de 4.617 lei (calculat pentru luna septembrie anul acesta de Institutul Național de Statistică pentru județul nostru), devine clar că, în medie, fiecare 100 lei cheltuiți lunar pe salarii de către angajatorii din topul premianților le-a generat acestora din urmă un profit de 70 lei (ponderea este aceeași și dacă discutăm în euro).

Revenind la clasamentul județean al Camerei de Comerț Brăila, mai trebuie spus că au fost evidențiate și firmele care timp de 3 ani la rând, respectiv 5 ani, s-au clasat în primele 3 locuri în topul firmelor brăilene, companii cărora li s-au acordat distincții, respectiv trofee de excelență. Anul acesta, 427 de companii locale au îndeplinit condițiile de acordare a Distincției de excelență și 267 de firme, pentru Trofeul de excelență.

 

Cum a fost realizat clasamentul județean

Situațiile financiare ale companiilor locale au fost preluate de la Ministerul Finanțelor Publice, iar datele de ordin legal ale firmelor au fost furnizate de către Oficiul Registrului Comerțului. Realizatorii clasamentului au explicat că au fost eligibile întreprinderile care nu înregistrează datorii mari la bugetul de stat general consolidat precum și la bugetul local. Au fost eligibile în clasament companiile locale care au raportat profit din exploatare pozitiv, și o cifră de afaceri de minim 100.000 lei în cazul microîntreprinderilor și minim 250.000 lei în cazul celorlalte entități. Indicatorii utilizați pentru clasificarea firmelor au fost următorii: Cifra de afaceri netă; Profitul din exploatare; Rata profitului din exploatare; Eficiența utilizării resurselor umane; Eficiența utilizării capitalului angajat.

Clasamentul, structurat pe șapte domenii de activitate, cuprinde 48 firme în domeniul Cercetare-Dezvoltare și High-Tech, 220 firme în domeniul Industrie, 72 firme în domeniul Agricultură, Silvicultură și Pescuit, 114 firme în domeniul Construcții, 465 firme în domeniul Servicii, 506 firme în domeniul Comerț, 62 firme în domeniul Turism.

Printre premianții clasați în Top se numără și 64 firme locale membre ale CCIA Brăila: 2 firme în domeniul Cercetare-Dezvoltare și High-Tech, 13 firme în domeniul Industrie, 5 firme în domeniul Agricultură, Silvicultură și Pescuit, 6 firme în domeniul Construcții, 11 firme în domeniul Servicii, 24 firme în domeniul Comerț și 3 firme în domeniul Turism.

 

Agricost și Comision Trade, premianți la întreprinderi mari, respectiv mijlocii

De departe cel mai mare dintre câștigătorii din acest an este arendașul Insulei Mari a Brăilei, SC Agricost (cifră de afaceri de 410,8 milioane lei și 793 de salariați), urmat de operatorul de prelucrare și conservare a cărnii de pasăre Bona Avis (CA – 125,5 milioane lei și 382 salariați), firma „Tracon” (CA – 90,4 milioane lei, 343 salariați), precum și operatorul local de apă-canal CUP Dunărea Brăila (CA – 79,1 milioane lei și 971 salariați), cu mențiunea că toate aceste companii sunt încadrate la categoria Intreprinderi Mari.

La categoria Intreprinderi Mijlocii, au reușit să se claseze pe primul loc în TOP-ul CCIA Brăila în domeniile lor de activitate, raportând afaceri anuale de peste 50 milioane lei firme precum: Comision Trade (CA – 208,9 milioane lei, 61 angajați), Ezean Grain (CA 178,9 milioane lei și 17 salariați), Ximena Distribuție (CA – 125,6 milioane lei și 18 salariați), Serv Class (CA – 98,1 milioane lei și 74 salariați), Chimagri Distribution (CA – 88,2 milioane lei și 29 angajați), Irmex (CA – 82,7 milioane lei și 41 salariați), Blue Project Industries (CA – 72,2 milioane lei și 66 angajați).

Printre premianții la categoria Intreprinderi Mici se numără companii precum Transemnal (CA – 92,2 milioane lei), Robmery Trans (CA – 45,7 milioane lei), și Avimi Serv (CA – 44,4 milioane lei), în timp ce la „Microîntreprinderi” apar Livmed Impuls (CA – 8,1 milioane lei), Agro Secuiu (CA – 7,9 milioane lei) și Tadu Pozitiv Distribuție (CA – 7,78 milioane lei).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro