La etapa naţională a olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, organizată pentru clasele de gimnaziu, la Călimăneşti, echipa Brăilei a reuşit să obţină trei premii. Premiul I i-a revenit elevei Ana Maria Ţăranu din clasa a VIII-a a Colegiului "Murgoci", prof. Ana Coman. "Nu mă aşteptam să iau chiar Premiul I. Cred că am fost mai originală. Mie nu mi s-a părut greu, la olimpiada de română nu este vorba că e greu, ci să înţelegi sufleteşte acel text şi să vorbeşti despre el cât mai bine. Poate că eu am înţeles exact ce trebuia. Adevărul este că a fost despre cărţi şi eu sunt o cititoare pasionată. M-am implicat foarte mult sufleteşte şi mental şi probabil că datorită acestui lucru am câştigat", a explicat Ana Maria Ţăranu.
Cu premii speciale au fost recompensate două eleve din clasa a VI-a, de la Şcoala "Ion Creangă", Diana Bulgaru şi Nicoleta Cornea, ambele fiind coordonate de profesoara Angela Olaru. "Compunerea pe care am primit-o la clasa a VII-a a fost mai simpluţă, toată lumea a mers pe calea obişnuită, dar eu am ales să merg mai mult pe metaforă. Tema a fost «Un erou pentru o zi», eu am fost un erou al cuvintelor. Cred că prin originalitate m-am detaşat", a precizat Diana Bulgaru. A făcut o compunere descriptivă, a încercat să dea ce a avut mai bun şi a reuşit să se remarce, a povestit şi eleva de clasa a VI-a, Nicoleta Cornea.
La etapa naţională a olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, organizată pentru elevii de liceu la Timişoara, echipa Brăilei a reuşit să obţină, ca în fiecare an, un Premiu special prin eleva Alexandra Struţă din clasa a XII-a, îndrumată de prof. Adriana Bogatu. "La olimpiade este foarte important să nu te laşi dezamăgit de rezultate şi dacă le place să citească, să facă acest lucru. Trebuie să mai citeşti şi altceva pe lângă romane, cărţi, beletristică. Cu cât ai mai multe cunoştinţe din mai multe domenii, cu atât îţi este mai uşor să scrii. Atunci când am avut de scris un eseu nu m-am bazat numai pe literatură, ci şi pe matematică, fizică, chimie, biologie, filosofie. Contează foarte mult cât de multe ştii, chiar dacă eşti la un profil de mate-info, asta nu contează. Chiar dacă tot ce înveţi la şcoală este real, nu are treabă cu filosofia, cu literatura, îţi va fi de foarte mare ajutor. Originalitatea m-a ajutat în fiecare an, unul dintre subiecte m-a inspirat altfel şi am încercat să fiu originală", a explicat Alexandra Struţă.
Brăila s-a mai remarcat şi la etapa naţională de limbă neoelenă, desfăşurată la Bucureşti, unde eleva Despina Elefteraki din clasa a VI-a, Şcoala "Mihu Dragomir", a obţinut o menţiune. Ea a fost îndrumată de prof. Evangelos Garopoulos. "Nu mi s-a părut greu pentru că eu în clasele primare am fost în Grecia. Am reuşit să fac tot, dar la compunere mi s-a spus că trebuie să facem 15 rânduri. Una dintre profesoarele care ne explicau mi-a spus că dacă depăşesc 15 rânduri îmi scade puncte şi am făcut mai puţin şi am fost depunctată pentru că nu am scris mai mult de 15 rânduri", este dezamăgită Despina Elefteraki.