Prejudiciu de 2,4 miliarde la Teatrul "Maria Filotti" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prejudiciu de 2,4 miliarde la Teatrul "Maria Filotti"

* "Este posibil să se fi creat o serie de confuzii care, acum, în opinia celor de la Curtea de Conturi, reprezintă un prejudiciu", susţine managerul TMF Brăila, Mircea Bodolan * şi la Grupul Şcolar "Panait Istrati" s-au descoperit abateri la acelaşi capitol, însă prejudiciul este cu mult mai mic, doar 210 milioane de lei vechi

Aşa cum am promis, continuăm seria dezvăluirilor în ce priveşte concluziile rapoartelor de control ale Curţii de Conturi Brăila în urma acţiunilor vizând anul 2010. În episodul de astăzi vă prezentăm situaţiile descoperite în sectorul cultură-învăţământ, fiind vorba despre Teatrul Municipal "Maria Filotti", Grupul Şcolar "Panait Istrati" şi Liceul Teoretic "Panait Cerna". Cumulate, cele trei entităţi bugetare au avut probleme în a justifica aproape 46 miliarde de lei vechi, aceasta fiind valoarea abaterilor constatate de inspectorii Curţii de Conturi. De precizat că valoarea cea mai mare a prejudiciilor constatate se înregistrează la TMF Brăila: 2,4 miliarde de lei vechi. De asemenea, mai apare o problemă asemănătoare şi la Liceul Teoretic "P. Istrati", însă suma este cu mult mai mică, doar vreo 210 milioane de lei vechi.

Probleme de vreo 20 miliarde de lei vechi la Teatru

Vom începe cu problemele constatate în urma controlului la Teatrul Municipal "Maria Filotti", unde se concentrează aproape jumătate din cuantumul abaterilor estimate de inspectorii CC Brăila: este vorba despre circa 20 miliarde de lei vechi, din care aproape 2,5 miliarde prejudicii. Cele mai grave probleme la această unitate se concentrează la capitolul "Calitatea gestiunii economico-financiare". Iată şi lista neregulilor: neefectuarea reevaluării clădirilor şi terenurilor aflate în administrare (abaterea constatată fiind în cuantum de 17,67 miliarde de lei vechi); efectuarea de plăţi nelegale la cheltuieli de personal urmare a nerespectării Legii nr.330/2009 (350,28 milioane de lei vechi); plăţi nelegale de drepturi salariale reprezentând spor condiţii vătămătoare, spor condiţii grele, sume compensatorii tranzitorii (2,11 miliarde lei vechi); necalcularea, nereţinerea şi nevirarea contribuţiilor individuale corespunzătoare veniturilor rezultate din activităţi ce privesc drepturile de autor şi drepturi conexe desfăşurate în baza contractelor încheiate (venituri suplimentare stabilite de inspectori - 186,6 milioane lei vechi).
Aşadar, la o privire de ansamblu, problemele cele mai grave se leagă de cheltuielile de personal şi mai ales de acordarea unor sporuri, plus un stopaj la sursă pentru contribuţii la bugetele speciale. De punctat că Legea nr. 330/2009, cea care reglementează salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, stabileşte clar că la momentul ianuarie 2010 trebuie introduse toate sporurile în salariul de bază.
Deocamdată, la această unitate nu s-au stabilit măsurile de corectare a abaterilor constatate întrucât procedura se află în stadiul de valorificare - emitere decizie, prezentare obiecţiuni sau contestaţie şi soluţionare a contestaţiei.
Contactat, managerul instituţiei a explicat că la mijloc este vorba de o neînţelegere legată de drepturi salariale şi că speră într-o soluţionare de aşa manieră încât nimeni să nu aibă de suferit. "Am preluat conducerea acestei instituţii în octombrie 2010, aşa că o parte din problematica atinsă în acel raport de control nu o cunosc în detaliu. Ce pot să spun este că în repeziciunea cu care, la vremea respectivă, s-au succedat actele normative cu privire la drepturile salariale este posibil să se fi creat o serie de confuzii care, în opinia celor de la Curtea de Conturi, reprezintă un prejudiciu. Nu este vorba despre rea-voinţă pentru că staff-ul financiar-contabil are o explicaţie şi o acoperire legală în ce priveşte acordarea acelor drepturi salariale. Trebuie să se înţeleagă că salariaţii nu au băgat mâna în buzunarul nimănui atunci când li s-au acordat drepturile salariale stabilite a fi nelegale acum de cei care au făcut controlul. De aceea, o eventuală recuperare a acestor sume, ne pune într-o situaţie ingrată pentru că oamenii n-au nicio vină că au primit banii aceia. Sper că va fi găsită o soluţie civilizată, astfel încât oamenii să nu sufere", ne-a declarat Mircea Bodolan, adăugând că nu exclude varianta în care se va ajunge la medierea în instanţă a litigiului.

"Gaura" la Grupul Şcolar "Panait Istrati" este de 210 milioane de lei vechi

Pe locul doi ca şi valoare a abaterilor descoperite de inspectorii Curţii de Conturi Brăila este Grupul Şcolar "Panait Istrati",unde suma în discuţie este la nivelul a 15,8 miliarde de lei vechi, inclusiv un prejudiciu de 210 milioane de lei vechi. Cele mai multe abateri fac referire la calitatea gestiunii financiar-contabile, în sensul că există construcţii aflate în administrarea unităţii neevidenţiate în bilanţ la valoarea justă (15,42 miliarde lei vechi). Lista problemelor continuă cu nestabilirea şi nevirarea corectă a vărsământului de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate, unde au fost stabilite venituri suplimentare de 16,47 milioane de lei vechi; nerecuperarea de la Casa de Sănătate a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă plătite asiguraţilor care au depăşit obligaţia lunară de plată a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii (venituri suplimentare de 196 milioane de lei vechi). Dar partea cea mai gravă se leagă de plăţi nelegale pe parte de personal, în cuantum de 183 milioane de lei vechi dar şi acordarea de burse încă 31,28 milioane lei vechi.
Pentru aceste două aspecte pe lista de măsuri dispuse de Curtea de Conturi Brăila apar următoarele indicaţii, ambele cu termen de finalizare 30 iunie: stabilirea, de către ordonatorul terţiar de credite al Grupului Şcolar "Panait Istrati" Brăila, a întinderii prejudiciului şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia, ca urmare a plăţii nelegale în sumă totală de 18.356 lei, din care drepturi salariale acordate nelegal, în sumă de 14.436 lei şi contribuţiile aferente acestora, în sumă de 3.920; Stabilirea, de către ordonatorul terţiar de credite al Grupului Şcolar "Panait Istrati" Brăila, a întinderii prejudiciului şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia, ca urmare a plăţii nelegale în sumă totală de 3.128 lei, din care suma de 284 lei plătită în anul 2009 şi suma de 2.844 lei plătită în anul 2010, reprezentând sprijin financiar "Bani de liceu" acordat nelegal".

Liceul "Cerna" a uitat să calculeze penalităţi la contractele de închiriere

În fine, cel mai neşifonat dintre controalele efectuate de CC Brăila a ieşit Liceul "P. Cerna", unde abaterile constatate au fost de 9,9 miliarde de lei vechi, fără a fi stabilit însă vreun prejudiciu. În esenţă, a fost vorba despre neînregistrarea în evidenţa contabilă a rezultatelor reevaluării activelor fixe corporale de natura construcţiilor, aparţinând domeniului public al municipiului Brăila, aflate în administrarea liceului (abatere estimată la 9,9 miliarde lei vechi). A doua problemă s-a legat de faptul că unitatea nu a calculat şi nici nu a urmărit încasarea de penalităţi la contractele de închiriere în cazul Universităţii "Danubius" din Galaţi (aproape 20 milioane de lei vechi, precum şi în cazul Clubului Sportiv "KYIA" Brăila, pentru suma de aproape 730.000 de lei vechi. Pentru acest aspect s-a dispus înregistrarea în contabilitate şi urmărirea încasării acestor sume de la cei doi chiriaşi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro