Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prejudicii de 325 de milioane de lei datorate incalcarii dreptului de autor

Politia si Parchetul de pe linga Judecatoria Braila continua sa-i trimita in judecata pe sefii de institutii si administratorii de firme care incalca Legea nr. 8/1996, referitoare la drepturile de autor. Astfel, zilele acestea, procurorul Ciprian Butnaru l-a deferit justitiei pe Stanel S., in virsta de 46 de ani, administratorul SC "Geosistop" SRL Braila, care a fost depistat folosind programe de calculator fara acordul detinatorilor drepturilor de proprietate intelectuala.
Potrivit dosarului de urmarire penala, in ziua de 21 februarie 2006, ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Braila au efectuat un control inopinat la sediul SC "Geosistop" SRL, al carui administrator este Stanel S., prilej cu care au fost identificate doua calculatoare in stare de functionare. Pe aceste calculatoare, erau instalate programele "Windows XP Professional 2002", "AutoCAD 2000", "Office 2000" si "Office 2003" (ultimele doua numai pe cite un calculator). La solicitarea anchetatorilor, invinuitul a prezentat doua licente pentru "Windows XP Professional" si una pentru "Office 2003". Pentru programele "Office 2000" si "AutoCAD 2000", nici vorba de licenta de utilizare. Imediat, a fost intocmit dosar penal si au fost declansate cercetari specifice.
Oamenii legii precizeaza ca administratorul infiintase societatea in anul 2005; in luna noiembrie a aceluiasi an, el a achizitionat licentele precizate mai sus. Cit priveste programele "Office 2000" si "AutoCAD 2000", patronul a declarat ca le-a achizitionat "de pe piata libera", de la indivizi necunoscuti, utilizindu-le in perioada noiembrie 2005 - februarie 2006. Pe parcursul derularii cercetarilor, detinatorii drepturilor de proprietate intelectuala, "Microsoft Corporation" si "Autodesk Incorporated" SUA, s-au constituit parti civile in procesul penal cu 1.368 respectiv 31.080 lei noi. Dupa controlul politiei, Stanel S. a achizitionat programele "Office 2000" si "Bricscad 2000", insa a declarat ca nu poate achita pretentiile civile ale companiilor care detin licentele si care solicita despagubiri. Instanta braileana urmeaza sa delibereze.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii