Pregatire gratuita pentru copiii din familii necajite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pregatire gratuita pentru copiii din familii necajite

"Noua ne pasa", asa se numeste proiectul educational care se deruleaza la scoala "Sf. Andrei", din 7 octombrie. Elevii din invatamintul primar, care au probleme in familie, vin la scoala dupa amiaza, de luni pina joi, si timp de doua ore sint ajutati de invatatoarele scolii sa-si faca lectiile. Toate acestea fara obligatii financiare din partea parintilor.
"Noi avem copii care provin din familii cu probleme, copii care stau foarte mult timp nesupravegheati. Anul trecut am constatat ca ei veneau dimineata la scoala obositi si stresati. Isi faceau lectiile cind apucau, seara tirziu, de cele mai multe ori, si uneori veneau fara lectiile facute. Eu cind am plecat de la catedra pentru functia de inspector am lasat un anumit tip de comportament la copii si parinti si am gasit altceva. De aceea am spus colegelor mele ca trebuie sa facem ceva. Asa a aparut ideea acestui proiect, “Noua ne pasa”", a explicat coordonatoarea proiectului, institutoarea Ioana Radu.
Cei 25 de elevi din ciclul primar selectati in program termina orele la 12.00 sau la 13.00. Merg acasa, maninca, dupa care de la ora 14.00 vin la scoala unde isi fac lectiile pina la ora 16.00, sub supravegherea uneia dintre invatatoare. La inceput a fost foarte greu. Copiii vorbeau unii cu altii, nu faceau ceea ce trebuia si fiecare avea alta tema de facut, a povestit institutoarea Ioana Radu. Dupa ce fiecare invatatoare a scolii a venit o data la aceste sedinte de pregatire, s-au intilnit toate si au ajuns la concluzia ca trebuie sa-si coordoneze orele efectuate in clasa, temele date. Acum, cu copiii de la clasele paralele se poate lucra odata si este mult mai bine. In urmatoarele saptamini si elevii s-au invatat unii cu altii. Extraordinar este faptul ca elevii nu se simt obligati sa vina. Ei vin pentru ca asa vor, pentru ca simt ca totul este facut ca lor sa le fie mai bine.

Parintii au sunat din Italia sa se asigure ca este adevarat

Ieri, dupa ora 14.00, intr-una din clasele Scolii "Sf. Andrei", 25 de copii, in prezenta invatatoarei isi faceau temele. Multi dintre ei imbujorati din cauza concentrarii, scriau, citeau cu voce scazuta sau cereau explicatii de la cadrul didactic supraveghetor. "Noi nu le facem lectiile si ei doar le copie. Isi fac singuri temele si noi ii corectam. Ii ajutam pe toti. Avem un elev de clasa a IV-a care vine, isi face lectiile, apoi lucreaza suplimentar si are mereu grija sa nu depasim cele doua ore. Sint constienti de efortul pe care-l facem pentru ei. Programul nostru se deruleaza de luni pina joi, insa avem un elev care vrea sa vina si vinerea, s-a invatat sa-si faca lectiile la scoala. Acum ne mai ajuta si cei mai marisori, care le explica celor mai mici. Este foarte important ca ei reusesc sa socializeze pentru ca multi dintre ei sufera din aceasta cauza", a mai spus instituoarea Ioana Radu. In realizarea acestui proiect s-au implicat, alaturi de coordonatoarea Ioana Radu si invatatoarele Gica Negoi, Didina Lepadatu, Constanta Cireasa, Gica Cotet, Fanica Dumbrava si Dorina Raicu. Primii carora nu le-a venit sa creada ce se intimpla au fost parintii. Cei care erau plecati la munca in Italia au sunat de acolo la scoala, sa fie siguri ca asa se intimpla, cum li s-a spus, copiii sint pregatiti gratuit de scoala, au mai povestit invatatoarele.
Proiectul "Noua ne pasa" este cuprins in Strategia Nationala de Actiune Comunitara, coordonata de directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, Valerica Danaila si se desfasoara in parteneriat cu scolile: "C. S. Aldea", nr. 5 si "I. L. Caragiale". Tot in cadrul acestei strategii, la Scoala "Sf. Andrei" s-a mai organizat un proiect de integrare si socializare cu copii cu cerinte educative speciale. Directoarea scolii, prof. Neguta Ciobanu, a spus ca pentru cadrele didactice implicate un cuvint de multumire din partea parintilor, elevilor, este de ajuns. Nu numai la clasele primare cadrele didactice fac ore suplimentare gratuit. La gimnaziu toti profesorii de matematica, limba romana, istorie sau geografie fac si ei cite trei ore de pregatire pe saptamina. "Avem multi copii din familii aflate in dificultate. Daca nu ne-am ocupa de ei am avea mari probleme in scoala pentru ca nu s-ar integra si ar fi marginalizati, ar fi mereu indisciplinati, revoltati. Daca ne implicam si-i ajutam este pentru toti mai bine", a spus directoarea Neguta Ciobanu. Proiectul se va desfasura pina in mai 2008, cind vor fi evaluate rezultatele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro