Municipalitatea a anunţat că pregătirile în privinţa referendumului din 29 iulie se apropie de sfârşit la Brăila. Potrivit declaraţiei primarului Aurel Simionescu, lucrurile se vor desfăşura exact după tiparul scrutinului din 10 iunie. Cu alte cuvinte, vor rămâne tot atâtea secţii de votare - 279 la nivel de judeţ, din care 139 în municipiu -, amplasate în aceleaşi locaţii. "Sunt tot secţiile pe care le-am avut. Sunt 139 de secţii de votare în aceleaşi locaţii, nu am schimbat nimic, aşa cum am spus de la început. Asta ca să nu avem discuţii că nu a înţeles cineva unde sunt amplasate. Am rămas pe acelaşi format pe care l-am avut la alegerile locale", a afirmat edilul-şef. În aceeaşi ordine de idei, şi prefectul Mihaela Marcu a ţinut să facă câteva precizări. Aceasta a explicat că buletinele de vot au venit la Brăila şi că, în prezent, se află sub pază la Prefectură, până pe 27 iulie. De asemenea, ştampilele cu menţiunea "votat", cele de control ale secţiilor de votare, timbrele autocolante şi broşurile cu instrucţiuni pentru derularea în bune condiţii, conform prevederilor legale ale referendumului, au sosit în judeţ. "Conform legii, buletinele se vor preda primarilor de către Biroul Electoral Central prin grija prefectului şi şefilor birourilor secţiilor de votare, conform legislaţiei în vigoare. Se va face proces verbal de custodie şi sâmbătă vor fi preluate efectiv în pază şi vor intra în secţiile de votare, până când acestea se vor sigila şi vor rămâne sub pază. Astfel, duminică dimineaţă, când secţia de votare se deschide, vor fi toate acolo", a declarat Marcu. Potrivit aceleiaşi surse, listele permanente, cele suplimentare şi revizuirile au fost întocmite de Biroul de Evidenţă a Persoanelor şi înaintate către primari. "În următoarele două zile avem instruire cu preşedinţii secţiilor de votare, pentru a le spune exact ce au de făcut, ocazie cu care li se vor înmâna şi broşuri, urmând ca ei să le studieze şi să aplice integral legea pe perioada scrutinului. Este cunoscut faptul că întreaga responsabilitate o au preşedinţii secţiilor de votare şi Biroul Electoral de Circumscripţie, nu Prefectura", a încheiat aceasta.
Secţiile de votare, păzite de oamenii legii
* sâmbătă şi duminică, cele 279 de secţii de votare din municipiu şi judeţ vor fi păzite de sute de poliţişti, jandarmi şi lucrători de la ISU
Toate structurile teritoriale ale MAI sunt pregătite să asigure ordinea publică în perioada referendumului. Cele 279 de secţii de votare, din municipiu şi judeţ, vor fi păzite de poliţişti, jandarmi şi lucrători de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Astfel, 216 poliţişti ai IPJ Brăila vor asigura paza pentru 135 de secţii de votare, 187 de jandarmi vor avea în grijă 72 de secţii de votare, 28 de poliţişti de frontieră vor păzi 18 secţii de votare şi 88 de lucrători de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" (ISU) Brăila vor asigura paza la 39 de secţii de votare. De asemenea, la 15 secţii de votare paza va fi asigurată de opt lucrători din cadrul Serviciului Permise de Conducere, patru lucrători din cadrul Serviciului Paşapoarte şi patru de la Oficiul Român pentru Imigrări. În plus, zilnic, alţi 179 de poliţişti, 112 lucrători de la Jandarmeria Brăila, opt de la ISU şi 29 de la Poliţia Locală vor avea atribuţii exclusiv pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice în municipiu şi judeţ. "S-au mai constituit colective comune cu celelalte structuri teritoriale, constând în echipe pentru intervenţie şi echipe de specialişti de la Serviciile de Investigaţii Criminale, de Investigare a Fraudelor, Rutier s.a., care vor urmări, în special, verificarea, cercetarea şi soluţionarea, potrivit competenţelor, a evenimentelor, incidentelor şi a altor situaţii care au sau pot avea legătură cu campania electorală ori cu referendumul", a precizat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Reamintim că în perioada 16- 29 iulie 2012, Ministerul Administraţiei şi Internelor desfăşoară o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la sancţiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal şi al mitei electorale, având ca slogan "Votează legal! Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!".