* copiii ucraineni, refugiați din calea războiului din țara lor, au participat la o acțiune având ca temă Sărbătorile Pascale * aceștia, alături de juniorii din comunitatea rușilor lipoveni, au încondeiat ouă și au confecționat diverse decorațiuni * atelierul a fost organizat de către Instituția Prefectului Brăila și Comunitatea Rușilor Lipoveni și face parte dintr-un amplu proiect umanitar
Copiii de toate vârstele au participat vineri, 15 aprilie, la invitația Instituției Prefectului și a Comunității Rușilor Lipoveni Brăila, la prima activitate de socializare destinată copiilor refugiaților ucraineni.
Acțiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului umanitar pus la punct de către cele două entități și a fost gândit ca o modalitate de a scoate din rutina zilnică copiii fugiți împreună cu părinții lor din calea războiului. Alături de copiii ucraineni au participat la acțiune și juniorii din comunitatea rușilor lipoveni.
Astfel cei mici au fost implicați în ateliere de lucru manual cu tema Sărbătorilor Pascale. Ei au încondeiat ouă, au decupat și au confecționat diverse decorațiuni pentru Sărbătoarea Învierii Domnului. Comunicarea a fost facilitată de prezența unui traducător asigurat de Comunitatea Rușilor Lipoveni Brăila.
Instituția Prefecului – Județul Brăila le-a asigurat copiilor materialele necesare, pornind de la acuarele, hârtie colorată, până la abțibilduri cu motive pascale, numai bune să îi ajute pe juniori să-și definitiveze ”operele de artă” la care fiecare dintre ei a lucrat cu sârguință, atenție și dăruire.
”Copiii au nevoie de interacțiune umană fie că vorbim despre comunicare verbală, fie că vorbim despre gesturi non-verbale pline de considerație. Interacțiunile persoanelor care vin în contact cu juniorii, modelează pentru o viață întreagă atitudinile și așteptările lor de la restul lumii. Dorința noastră este una singură: atunci când vor fi adulți să își amintească cu drag de români, de brăileni, iar interacțiunea prin intermediul acestor activități de socializare reprezintă, din punctul nostru de vedere, cea mai bună metodă. Țin să multumesc Comunității Rușilor Lipoveni Brăila pentru că s-a implicat activ, încă de la început, în gestionarea crizei umanitare a refugiaților ucraineni și au ajutat fie cu cazare și masă, fie cu educația copiilor”, a declarat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei.
Actiunea s-a desfășurat la sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Brăila, strada Alexandru Davila nr. 13.
Activitatea se înscrie într-un proiect umanitar mai amplu care include, printre altele, vizite la muzeele Brăilei, la Grădina Zoologică, ateliere de lucru manual și de creație, sau sesiuni de lectură.