* prefectul Cătălin Boboc a emis, ieri, un comunicat de presă prin care a subliniat că există cadrul legal pentru ca autoritățile să sprijine agenții economici afectați de criza provocată de coronavirus * acesta a afirmat că unitățile administrativ teritoriale pot adopta măsuri privind scutiri de taxe și impozite, iar CJ poate aloca fonduri către primăriile din județ, pentru a le ajuta * primarul Marian Dragomir a precizat că din nou se încearcă aruncarea întregii responsabilități pe umerii celor din administrația locală * președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a afirmat că încă nu a primit adresa de la Prefectură, astfel că nu a dorit să comenteze postările de pe Facebook ale prefectului
Prefectul Cătălin Boboc a anunțat, ieri, că liderii administrației locale pot adopta măsuri economice pentru sprijinirea agenților economici afectați de măsurile impuse pentru combaterea coronavirus. Acesta a anunțat printr-o postare pe rețelele de socializare că a transmis adrese către toate unitățile administrativ teritoriale (UAT) din județul nostru în legătură cu pașii legali pe care îi pot parcurge pentru a atinge acest deziderat.
”Având în vedere impactul puternic pe care l-a avut pandemia de coronavirus asupra economiei, aceasta afectând implicit și nivelul de trai al populației, relansarea economiei reprezintă o prioritate pentru toți. Foarte mulți agenți economici, fiind nevoiți să-și reducă sau chiar să-și oprească activitatea, au acumulat obligații de plată la bugetele locale, chiar dacă scadența acestora a fost amânată, iar pentru reluarea activității vor avea nevoie de lichidități. În acest sens, împreună cu colegii din cadrul Instituției Prefectului Județul Brăila, am studiat cadrul legal ce permite consiliilor locale acordarea de facilități operatorilor economici de pe raza teritorială, dacă vor considera oportună adoptarea acestora!”, a declarat Boboc.
Potrivit prefectului, măsurile pot viza scutirea sau reducerea impozitelor și taxelor locale pe clădirile și terenurile aflate în proprietatea firmelor, precum și scutiri de plată a majorărilor de întârziere ale acestora, toate acestea în condițiile elaborării unor scheme de “ajutor de minimis”, cu notificarea Consiliului Concurenței. De asemenea, Boboc a anunțat că a comunicat UAT-urilor baza legală pe care Consiliul Județean Brăila o are la dispoziție în vederea acordării de sprijin financiar autorităților administrației publice locale aflate în dificultate, ca urmare a cheltuielilor neprevăzute ocazionate de criza COVID-19, la cererea publică a primarilor acestor unități.
Dragomir și Chiriac susțin că adresa Prefecturii nu a ajuns la ei
Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea ce părere are despre ideea prefectului Cătălin Boboc, primarul Marian Dragomir a afirmat că nu a primit nicio adresă oficială pe această temă. Edilul-șef a subliniat că singura adresă venită recent din partea Prefecturii Brăila la Primărie face referire la posibilitatea autorităților locale de a sprijini activitățile sportive, acesta punându-ne la dispoziție adresa respectivă pentru a-și dovedi afirmațiile. Chiar și așa, Dragomir a citit postarea prefectului afirmând că încă o dată se încearcă aruncarea unei responsabilități suplimentare pe umerii celor din administrația publică locală.
”Nu am primit oficial decât un document referitor la finanțarea cluburilor sportive. În rest, nu am primit absolut nimic de la Prefectura Brăila. Noi ne călăuzim după documente oficiale, nu după postările unora aflați vremelnic prin posturile de la Prefectură. Dar totul este aruncat, ca de obicei, pe umerii autorităților publice locale, fără ca Guvernul să facă vreun lucru bun. Încă o dată se dovedește, ca și pe perioada stării de urgență, că toți banii sunt de la autoritățile publice locale. Guvernul doar dă sarcini altora. Oricum fondul de rezervă al Consiliului Local Municipal Brăila a fost cheltuit în proporție de aproximativ 90% pentru combaterea virusului COVID-19, întrucât de la Guvern nu am primit mai nimic. Suma primită a fost una nesemnificativă. Mai mult, Guvernul a dat doar posibilitatea amânării ratelor pe perioada stării de urgență, nu de scutire de la plata acestora. Există cadru legal care prevede clar acest lucru. Nu mai spun că înainte de toate și Consiliul Județean trebuie să aibă de unde să asigure acești bani”, a afirmat Dragomir.
Președintele CJ Brăila Francisk Chiriac a expediat și mai rapid ideea prefectului județului, subliniind că nu îl interesează postările acestuia pe rețelele de socializare, ci comunicarea între instituții. Chiriac a explicat că la CJ Brăila nu a ajuns nicio adresă oficială din partea Prefecturii, ca atare, nu dorește să comenteze deocamdată acest subiect.
”Am făcut o verificare. Consiliul Județean Brăila nu a primit nicio adresă oficială de la Prefectură și ca atare, nu fac niciun comentariu. Eu nu comentez postările domnului prefect de pe Facebook”, a conchis Chiriac.
Precizăm că nu este prima dată când șeful CJ Brăila s-a plâns că are o comunicare defectuoasă cu prefectul județului.