Brăila nu mai este un oraş precum Craiova, unde infracţionalitatea este ca la ea acasă. În anii trecuţi, Brăila se afla într-un top al oraşelor unde infractorii făceau legea. Concluzia îi aparţine prefectului Dumitru Popa, care a lăudat activitatea desfăşurată de poliţiştii brăileni în 2010, cu ocazia ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural. El a apreciat cu atât mai mult rezultatele obţinute de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila cu cât acestea au venit într-un an în care poliţiştilor, ca şi celorlaţi bugetari, le-au fost tăiate salariile. "Sunt rezultate foarte bune în 2010. Pot să constat - şi asta se vede şi pe media - că, deşi a fost un an plin de lipsuri, e drept că nu numai pentru Poliţie, ci pentru toate instituţiile, nu ne mai aflăm în situaţia Craiovei în ceea ce priveşte infracţionalitatea. Acum, datorită activităţii Poliţiei, dar şi a celorlalte instituţii cu care aceasta a colaborat pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice şi pentru combaterea infracţionalităţii, am ajuns să fim un oraş mai sigur. E drept, infracţionalitatea nu va dispărea niciodată, dar anul acesta nu am mai avut, spre exemplu, omoruri în stradă, iar marea infracţionalitate este, deja, în mare parte, în instanţă. Unii au condamnări, iar alţii şi le aşteaptă. A fost un an care a dus Brăila din Top 5, undeva mai spre coada clasamentului, la capitolul infracţionalitate. Acum sunt alte judeţe cu mult înaintea noastră", a precizat Dumitru Popa.
Laudele prefectului au venit după ce unul dintre adjuncţii inspectorului şef al IPJ Brăila a prezentat un raport de activitate a instituţiei, din perioada ianuarie - noiembrie. În acest interval, oamenii legii au soluţionat 3.634 de infracţiuni, în care au fost cercetate 3.759 persoane. Dintre acestea, 8% sunt minori, iar 38% sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Dinamica dosarelor cu autori necunoscuţi relevă faptul că, în perioada amintită, au fost soluţionate 1.349 asemenea dosare, în lucru mai existând alte 7.665 de cauze, cele mai multe fiind furturi.
În acest an, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale a constituit una dintre priorităţile activităţii Poliţiei. Astfel, oamenii legii au constatat 469 infracţiuni comise în stradă, doar 44 dintre acestea fiind comise cu violenţă, restul fiind furturi din autovehicule sau furturi de componente exterioare acestora. Siguranţa circulaţiei pe drumurile publice a constituit o altă prioritate a poliţiştilor, care au descoperit 544 de infracţiuni, au aplicat peste 33 de mii de sancţiuni şi au reţinut aproape 2.700 permise de conducere. Cu toate eforturile depuse, s-au înregistrat 160 accidente soldate cu 42 de morţi şi 143 răniţi grav. O altă latură a activităţilor derulate a constituit-o prevenirea şi combaterea faptelor antisociale comise în şcoli şi în afara acestora, fapt ce a dus la întocmirea câtorva zeci de dosare penale. De precizat că, pe parcursul celor 11 luni analizate, poliţiştii au intervenit la aproape 20.000 de apeluri de urgenţă prin 112.
"Cu toate dificultăţile apărute în activitatea desfăşurată în anul 2010, poliţiştii brăileni au demonstrat că au capacitatea necesară pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, dar şi pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc", a concluzionat subcomisar Valentin Dorin Condruz, adjunct al şefului Poliţiei brăilene.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.