* solicitarea acestuia vine în contextul apariției unor sesizări referitoare aglomerația din stații și la timpii mari de așteptare * Boboc ne-a declarat că a cerut acest lucru de mai bine de o lună, însă realitatea din teren arată că încă sunt probleme în ciuda măsurilor luate de Primărie * din acest motiv, prefectul ne-a spus că a cerut primarului convocarae unei noi ședinte de îndată a CLM pentru rezolvarea situației transportului în comun și, implicit, a prevenirii răspândirii infecțiilor cu COVID-19
Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, solicită suplimentare autobuzelor ”Braicar” pe traseele intens circulate și la orele aglomerate, pentru a preveni astfel răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. Declarația a fost dată, ieri, redactorilor ”Obiectiv”, după ce cotidianul nostru a scris despre cazul unei brăilence care, miercuri dimineață, a așteptat peste o oră sosirea unui autobuz. De altfel, acesta susține că încă de pe 20 martie a făcut recomandări în acest sens către Primăria Brăila, atunci când în spațiul public au apărut imagini care arătau cum oamenii se înghesuie în mijloacele de transpor în comun. Și dacă atunci recomandările au fost verbale, pe 27 martie, Cătălin Boboc a emis un ordin de prefect în care solicita din nou acest lucru, venind și cu propuneri de soluții pentru a se evita supraaglomerarea.
Cu toate acestea, Boboc susține că în ședința de Consiliu Local Municipal din 31 martie, consilierii au aprobat un proiect de hotărâre prin care s-a modificat graficul curselor ”Braicar”, proiect în care nu s-au regăsit însă și recomandările făcute de acesta.
”Pe 31 martie, CLM a adoptat o hotărâre prin care a aprobat un grafic al curselor «Braicar», un grafic redus la jumătate, evident, motivat de faptul că nefiind călători în perioada aceasta ca urmare a restriciiților de circulație compania înregitrează pierderi. Și aici aș vrea să fac o scurtă paranteză. În această perioadă, având în vedere că e stare de urgență, sunt necesare niște măsuri care privesc sănătatea populației în primul și în primul rând. Partea economică, deloc neimportantă, cade pe planul 2, dar și aici se pot adopta niște măsuri de către CLM. Și revin la situația actuală pe gestionarea acestor aglomerări. Am primit raportări în care ni se spuneam că se respectă, că au luat măsuri. Am făcut și noi verificări prin Corpul de control al prefectului. Nu întotdeauna lucrurile sunt la fel ca în raportări, dar asta este o altă discuție. Ieri (n.r. – miercuri), am văzut, și pe bună drepatate, declarația directorului de la «Braicar» prin care spune că prin hotărârea CLM i s-au redus mijloacele de transport și s-a redus graficul. Și atunci nu poate să încalce hotărârea CLM ca să poată asigura la anumite ore și pe anumite trasee suplimentarea autobuzelor”, ne-a declarat Cătălin Boboc.
Prefectul Brăilei susține că anumite documente se bat cap în cap, însă nu a dorit să intre în detalii asupra legalității hotărârii CLM prin care s-a modificat programul autobuzelor ”Braicar”, în contextul în care exista deja un ordin de prefect în acest sens. Boboc ne-a declarat că va solicita primarului Marian Dragomir să convoace o ședință de îndată a CLM în care să se stabilească niște măsuri clare în ceea ce privește transportul public iar brăilenii să fie protejați de infecțiile cu COVID-19.
”M-am gândit să facem un lucru. Poate lucrurile nu s-au înțeles cum trebuie. Întotdeuna în perioada asta am preferat să stăm la dialog înainte să luăm măsuri. Chiar astăzi (n.r. – ieri) am să transmit domnului primar al municipiului solicitarea convocării de îndată a CLM în care să lămurim toate aceste lucruri. Din punctul meu de vedere, graficul Braicar trebuia să rămână neschimbat, adică această hotărâre nu își avea rostul. Trebuie convocat de urgență o întâlnire a Comitetului Local pentru Situații de Urgență care să analizeze și, pe baza statisticilor de la «Braicar», să propună un alt tip de grafic și mai apoi, dacă vor, pentru conformarea cu prevederile legale, acel grafic să fie adoptat pentru această perioadă în CLM. (...) Nu ajunge numai să spui că faci. Până la urmă trăim cu toții în Brăila. Poate, din nefericire pentru unii, există aceste rețele de socializare în care lucrurile se comunică și se arată în timp real. Nu mă interesează raportări, nu mă interesează să arate bine adresele, nu mă interesează nimic. Mă interesează ca așa cum până acum nu am avut la Brăila o răspândire comunitaraă largă, extinsă, să încercăm până la final, care nu știm când va fi, să gestionăm această situație. Ceea ce am văzut noi la «Braicar» este clar că orice aglomerație în perioada asta reprezintă un mare risc. Ține de noi să luăm niște măsuri. Am solicitat convocarea unei ședințe extraordinare, că poate n-au înțeles riscul. Vreau să le expun toate aceste riscuri și să schimbăm hotărârea”, a mai spus prefectul Brăilei.
Reamintim că, potrivit proiectului de hotărâre adoptat în CLM la finele lui martie, autobuzele ”Braicar” circulă cu un program de transport în secvențe. Astfel, așa cum ne-a explicat la acel moment directorul Cornel Săndulescu, dimineața, de la ora 5:00 până la 9:30, sunt aproape toate autobuzele pe traseu, așa cum era în zilele lucrătoare de dinainte de starea de urgență. După ora 9:30, până la 15:30, flota de transport se reduce pe toate traseele, fără a se desființa vreun traseu, astfel încât frecvența mijloacelor de transport se situează între 25 și 30 de minute. De la ora 15:30, la ora 18:30, flota de transport revine ca număr, ca în secvența de dimineață, cea de la 5:00 la 9:30. După ora 18:30 și până la 21:45 frecvența autobuzelor scade progresiv. La ora 22.00 se încheie programul.