Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, este de părere că prefectul judeţului ar trebui să facă verificări mai detaliate cu privire la motivaţia pentru care Direcţia Finanţelor Publice a refuzat solicitarea Poliţiei de a efectua controale la firmele unor interlopi suspectaţi de evaziune fiscală. Stancu a explicat, într-o conferinţă de presă, că nu cunoaşte toate detaliile acestui caz, pentru a da verdicte, însă îi este clar că Finanţele locale au obligaţia să verifice toate firmele, inclusiv cele ale interlopilor, că le convine sau nu acest lucru: "Cred că fiecare trebuie să ne facem treaba acolo unde suntem şi cum scrie în fişa postului şi în legislaţia în vigoare. Nu trebuie să intervină prefectul sau altcineva pentru ca o anumită persoană să-şi facă treaba, dacă este pe un post de execuţie, indiferent cum o cheamă, câţi ani de vechime are şi cine-o susţine. Acum, cât de mult are dreptate unul sau altul, nu ştiu exact, pentru că nu am toate datele, dar bănuiesc că ar trebui să intre cineva în aceste amănunte, de exemplu, prefectul judeţului, ca să se lămurească de ce nu se respectă legalitatea şi se refuză aceste verificări. Dacă este lume interlopă care nu este controlată de Finanţe de nu ştiu câţi ani, înseamnă că există nişte motive bine întemeiate şi de obicei, atunci când îţi asumi un post, trebuie să-ţi asumi şi riscurile aferente. Toţi suntem agenţi aconomici şi cred că nu există elemente că atunci când s-a dus cineva la o firmă, patronul a refuzat să fie controlat. Şi chiar dacă s-ar fi întâmplat aşa ceva, sunt destule soluţii legale, pentru a rezolva această problemă. A ne supune la un control este o obligaţie legală. Deci, nu există motivaţie că «nu m-am dus la nu ştiu cine, că n-a vrut să se supună controlului»".
"Conducerea de la Finanţe se va schimba, nu asta e problema"
Întrebat dacă această atitudine a conducerii DGFP constituie un motiv în plus pentru preconizatele schimbări de directori de la această instituţie, Stancu a declarat: "Conducerea de la Finanţe se va schimba, nu asta e problema, dar este clar că trebuie să avem o întâlnire cu toate organele de control, pentru a discuta despre «Brăila - încotro?». Că dacă eu îl controlez numai pe Vasile şi pe Gheorghe şi pe altul nu îl controlez, sunt nişte probleme. Îmi arăta cineva că m-am luat de o persoană anume şi ea nu poate să facă acele verificări, că trebuie să respecte legea. I-am arătat chiar în textul de lege cu care venise la mine să-şi susţină poziţia, că există reglementări pentru ceea ce ceream, fiindcă noi nu vrem decât să se respecte legislaţia în vigoare. Nu-i cerem nimănui să eludeze legea, pentru a favoriza anumiţi agenţi economici. Pe de altă parte şi la Brăila este prezentă economia subterană, care nu face decât să reducă masa de venituri la nivelul judeţului şi acesta este un subiect care ar trebui să ne intereseze pe toţi şi să încercăm să-l combatem".
În ceea ce-l priveşte, primarul Brăilei, Aurel Simionescu, declară că nu este prima dată când constată că şefii unor instituţii importante preferă non-combatul şi se eschivează de la a lua poziţie, preferând să stea cuminţi în banca lor, ca să nu supere pe nimeni: "Avem şefi ai unor instituţii ale statului care preferă politica struţului, bagă capul în nisip şi se acoperă cu acte administrative sau legi, pentru a nu fi în niciun fel implicaţi, responsabili pentru ceea ce se întâmplă. Şi ne duc cu vorba, de genul: «Avem lege, legea spune că nu trebuie să... atunci eu nu acţionez decât dacă...». Cred că instituţiile respective trebuie să-şi asume responsabilitatea în conformitate cu prevederile legii şi ţinând cont de ceea ce se întâmplă la nivel local. Mie nu mi se pare normal ca cineva să dea un anumit ordin, iar altcineva din subordinea lui să îl refuze şi să aruncăm apoi unii pe alţii vina, cine şi de ce nu a făcut acel control. Eu cred că avem, pe de o parte, o formulă administrativă, de ierarhie, pe care trebuie să o respectăm, prin care fiecare are nişte atribuţii, dar pe de altă parte, trebuie să vedem şi care sunt aceste atribuţii, care sunt responsabilităţile noastre şi să ni le şi asumăm".
Amintim că, la intervenţia prefectului Loredana Alexandru - după ce ziarul nostru a făcut public acest conflict -, conducerea DGFP a promis să relaţioneze mult mai bine cu Poliţia, pe tema verificării firmelor unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, dar abia din luna aprilie.