* subprefectul Adin Boboc a transmis pe 22 Decembrie, de Ziua Revoluției Române și a Libertății un comunicat de presă legat de faptul că a participat la manifestările dedicate celor ce s-au jertfit în 1989 * și Prefectura Brăila a publicat un comunicat oficial pe tema manifestărilor
În data de 22 Decembrie autoritățile brăilene au organizat o serie de manifestări dedicate Zilei Revoluției Române și a Libertății. Subprefectul Adin Boboc (PNL) a încercat totuși să facă un pas în față în lumina reflectoarelor și a transmis un comunicat propriu, separat de cel al instituției din care face parte.
”Astăzi (n.r. – joi), 22 decembrie, am participat alături de prefect şi de invitaţi la manifestările dedicate Zilei Revoluţiei Române şi a Libertăţii. Brăila, oraş martir, poartă şi astăzi, la 33 de ani de la Revoluţia din 1989, urmele gloanţelor care au lăsat în urmă zeci de morţi şi de răniţi. În semn de omagiu pentru jertfa celor care şi-au dat viaţa în decembrie 1989, am păstrat un moment de reculegere şi am depus coroane de flori la Troiţa Eroilor Revoluţiei din Piaţa Independenţei din municipiul Brăila. Am răspuns apoi invitaţiei de a participa la o lecţie deschisă de istorie oferită, cu ocazia Zilei Revoluţiei Române, de domnul profesor Ion Bărbuceanu, la Muzeul Ianca. Domnul profesor Ion Bărbuceanu a pus bazele Muzeului Ianca în urmă cu 24 de ani, reuşind astfel să salveze de la uitare şi distrugere peste 1.000 de piese de patrimoniu. Tot de 24 de ani coordonează în mod voluntar activitatea acestei instituţii de cultură şi, la cei 76 de ani pe care îi are, se chinuie, fără sprijin şi înţelegere din partea autorităţilor locale şi judeţene, să ţină "în viaţă" o parte din istoria oraşului Ianca. Alături de mine în vizita făcută la Muzeul Ianca s-a aflat secretarul de stat în Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului Cătălin Canciu, în încercarea de a pune Muzeul Ianca pe harta turistică a judeţului Brăila şi de a găsi soluţii de susţinere financiară a acestei instituţii de cultură”, a transmis Boboc.
Subprefectul a ținut să mai puncteze că ulterior a onorat invitaţia de a participa la Târgul caritabil de Crăciun, organizat de elevii Liceului Teoretic „Constantin Angelescu”, cu precizarea că acţiunea s-a desfăşurat sub forma unei expoziţii cu vânzare de produse specifice acestei sărbători, confecţionate de elevii de gimnaziu şi de liceu, a căror lucrări l-au impresionat.
”Târgul şi-a propus să ofere speranţă şi sprijin în prag de Crăciun pentru patru copii care provin din familii cu posibilităţi financiare reduse. Felicitări organizatorilor pentru această frumoasă iniţiativă de a aduce bucuria Crăciunului în casele acestor copii necăjiţi. Târgul a avut loc în sala de sport a Liceului "Constantin Angelescu". Ce bine ar fi fost dacă şi elevii Liceului "Nicolae Oncescu" ar fi avut posibilitatea să organizeze un astfel de Târg de Crăciun, dar din păcate acest lucru nu a fost posibil, pentru că şcoala de pe Sărăţeni nu are sală de sport. Închei cu speranţa că în anul 2023 administraţia locală va oferi un sprijin real învăţământului, iar copiii din Ianca vor deveni prioritatea numărul unu. Poate în 2023 vom avea o sală de sport pe Sărăţeni, poate vom avea o grădiniţă nouă în Ianca, pentru că în ultimii ani nu s-a construit niciuna, poate vom avea treceri pentru pietoni în preajma şcolilor, poate va fi construit un gard pentru grădiniţa din Târlele Filiului, poate se va găsi o soluţie decentă pentru decontarea navetei profesorilor. Poate elevii de elită ai oraşului Ianca vor fi recompensaţi pentru meritele lor şi vor găsi un sprijin real în reprezentanţii administraţiei locale. Să nu mai ajungem în situaţia jenantă de anul acesta, când eleva care a obţinut cea mai mare medie de admitere la liceu la nivelul întregului judeţ, Cătălina Teodora Maria Pruteanu, din Ianca, nu a primit nici măcar o diplomă sau un buchet de flori. Îmi doresc ca 2023 să fie un an al speranţei, al gândurilor şi al faptelor bune! Sărbătoarea Crăciunului să vă aducă bucurii, fericire, noroc, cadouri sub brad şi oameni dragi aproape! La mulţi ani tuturor locuitorilor judeţului Brăila, în special celor din Ianca!”, a dorit să mai transmită Boboc.
Prefectura Brăila, propriul mesaj dedicat Zilei Revoluției
Cum era de așteptat și Instituția Prefectului Județului Brăila a transmis propriul comunicat legat de împlinirea a 33 de ani de la Victoria Revoluției Române. Aceasta a anunțat faptul că a organizat cu această ocazie manifestări civile și militare, în Piața Independenței, pe platoul din fața Palatului Administrativ, locul în care în decembrie 1989 s-a strigat, întâia dată, și la Brăila: "Libertate!".
În comunicatul insitituției se precizează că alături de prefectul județului, Iulian Timofei, au fost prezenți la seria de manifestări dedicate Zilei de 22 Decembrie președintele Consiliului Județean Brăila Iulian Francisk Chiriac, cei doi vicepreședinți ai CJ Brăila Ionuț Dobre și Ionel Epureanu, Primarul municipiului Marian Viorel Dragomir, însoțit de cei doi viceprimari Doinița Ciocan și Jantea Crican Alexandru, parlamentari brăileni, consilieri municipali și județeni, reprezentanți din eșalonul de conducere al structurilor Garnizoanei Brăila, și, nu în ultimul rând, urmași ai eroilor martiri ai Revoluției din 1989, dar și membri ai asociațiilor de revoluționari. De asemenea, este redat discursul reprezentantului Guvernului în teritoriu:
”Sunt onorat să particip la comemorarea eroilor care, prin jertfă, au deschis un drum frumos României, drumul spre democrație. Momentul 22 Decembrie 1989 constituie hotarul definitoriu al istoriei unei Românii libere. Revoluția din 1989 este un simbol al victoriei, al libertății, și reprezintă, pentru toți românii, momentul care ne-a purtat, tuturor, pașii către modernitate. Nimic din acestea nu ar fi fost posibile fără cei care s-au jertfit pentru țara noastră și pentru libertatea românilor. Brăila a fost declarat Oraș Martir, iar Piața în care ne aflăm acum poartă numele Piața Independenței tocmai datorită eroilor Revoluției din Decembrie 1989. Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății ne conferă prilejul de a ne aminti, cu respect, de curajul celor care au cerut, în numele tuturor românilor, LIBERTATE. Din respect pentru memoria acestor oameni, cred că ceea ce avem de făcut, în spiritul Revoluției române, se numește simplu: DATORIA! 22 Decembrie este ziua în care, mai mult ca oricând, trebuie să onorăm memoria victimelor, să prețuim sacrificiul lor și, totodată, să reiterăm angajamentul ferm de a apăra și proteja statul de drept, libertatea și drepturile fundamentale. Generația actuală și cele viitoare trebuie să cunoască adevărul și să înțeleagă faptul că doar democrația, statul de drept, reprezintă garanția unui viitor stabil. Să fie conștienți că dictatura nu poate fi niciodată o soluție, indiferent de crizele pe care societatea le parcurge. Doamnelor și domnilor, Revoluția Română a învins frica. Revoluția Română a învins regimul și a ridicat o națiune liberă. Să păstrăm vie memoria victimelor Revoluției Române și să protejăm idealurile câștigate cu prețul sângelui! Recunoștință eroilor Revoluției Române! Ne înclinăm cu respect”, a declarat Iulian Timofei, prefectul județului Brăila.
În aceeași zi, preoți civili și militari au oficiat o slujbă și în Parcul Monument, în dreptul Aleii cu Platani.