Prefectul îşi vinde serviciile PSD-ului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prefectul îşi vinde serviciile PSD-ului

* miza: favorizarea unui candidat "surpriză", apropiat al PSD * cazul, se pare în premieră, a reuşit să-l scoată din sărite pe ministrul Tabără care, dacă nu revine la sentimente mai bune, ar putea dispune închiderea unităţii în cauză * este vorba despre Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, o unitate de elită, recunoscută la nivel naţional * situaţia extrem de critică îi îngrijorează şi pe fermierii brăileni *

Caz incredibil la Brăila. Prefectura "a reuşit" să anuleze susţinerea examenului pentru ocuparea unui post de director al unui serviciu din subordine, foarte important pentru agricultura brăileană. Pur şi simplu, prefectul Dumitru Popa nu a delegat un funcţionar care să reprezinte "judeţul" în comisia de examinare, motiv pentru care concursul a fost anulat. Surse demne de încredere ne-au declarat că amânarea concursului nu-i deloc întâmplătoare, pe ultima sută de metri înscriindu-se la concurs un candidat dubios. Cazul este şi mai controversat având în vedere că respectiva persoană este apropiată a PSD, în condiţiile în care prefectul este susţinut de PDL. Culmea, prefectul ne-a declarat că nu ar fi fost informat de organizatorii concursului că trebuie să trimită un reprezentant. În replică, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) îl contrazice: despre acest examen Prefectura Brăila a fost informată în două rânduri, o dată în noiembrie şi a doua oară pe 20 decembrie 2011.
De altfel, cei care ne-au reclamat acest caz, conducerea Asociaţiei Producătorilor, Procesatorilor şi Comercianţilor de Seminţe (APPCSMS) "Danubiu" Brăila, declară că pot demonstra prin desfăşurătorul convorbirilor că în seara dinaintea examenului au avut o discuţie telefonică cu prefectul, cauzată de apariţia candidatului "surpriză". Acesta este motivul pentru care membrii asociaţiei suspectează că anularea examenului a fost doar o "mişcare" de favorizare a acestui candidat, care - foarte interesant! -, este chiar fiul primarului PSD de Racoviţa. Iată cum, când interesul o cere, războiul PSD-PDL dispare ca prin minune.

 

27semin1 Siica Daniilescu, directorul APPCSMS "Danubiu": "Toate persoanele de la care am cerut referinţe au zis cam acelaşi lucru. Deci, ce îl recomandă pentru funcţia de director?" Un necaz nu vine niciodată singur

 

Situaţie extrem de critică la Brăila, ce ar putea avea repercusiuni asupra activităţii agricole locale, dar şi naţionale. Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS), cotat drept cel mai bun din ţară, este în pericol de a-şi înceta activitatea, în condiţiile în care 40% din sămânţa produsă în România provine din judeţul nostru. Asociaţia "Danubiu", organizaţie profesională care reuneşte firmele şi specialiştii din domeniu, trage semnalul de alarmă, considerând că ceea ce se întâmplă cu inspectoratul brăilean este pur şi simplu "o crimă". Ba chiar una plină de cruzime, şi asta pentru că, în cazul unităţii brăilene, destabilizarea nu s-a produs nici din cauza lipsei comenzilor, nici a finanţării, ci pur şi simplu a unei conjuncturi nefavorabile, dar uşor de trecut dacă ar fi fost "interes real" din partea autorităţilor locale şi "dezinteres" politic.
Concret, totul a început la 1 septembrie 2011, când pe seama unor nemulţumiri, patru din cei şase specialişti ai ITCSMS, directorul executiv Maria Mocanu şi trei inspectori acreditaţi, şi-au dat demisia şi au plecat în sistemul privat. Volumul epuizant de lucru, salariile micşorate şi "încăpăţânarea" de a ţine blocate posturile din sistemul bugetar au fost principalele cauze ce i-au determinat să ia această decizie radicală. Plecarea lor bruscă, în plină campanie agricolă, a condus însă la grave perturbări în activitatea unităţii. Din cauza lipsei de personal, mai mulţi fermieri au rămas cu sămânţa nevândută din simplul motiv că nu a avut nici cine să întocmească la timp documentele de certificare, nici cine să le semneze. Îngrijoraţi, ei au cerut ajutorul Asociaţiei. În urma discuţiilor cu conducerea Direcţiei Agricole, doi specialişti DADR au fost detaşaţi pe perioadă determinată la inspectorat, a fost numit un director interimar şi criza a fost pe moment depăşită. Au urmat apoi o serie de memorii şi adrese către Ministerul Agriculturii, conducerea Asociaţiei având chiar o întâlnire cu ministrul Valeriu Tabără, pe care l-a informat despre situaţia mai mult decât critică de la Brăila. "Domnul ministru, care ne ştie performanţele, ne-a explicat că va face demersuri la celelalte ministere, la premier, pentru deblocarea acestor posturi şi organizarea cât mai urgentă a concursului de ocupare a funcţiei de director executiv", a explicat Siica Daniilescu, directorul executiv al Asociaţiei "Danubiu".

Prefectul a spus că e în regulă

După două luni de demersuri, de la Bucureşti s-a transmis primul semnal pozitiv: ministerul a stabilit data de 10 ianuarie pentru susţinerea examenului. La Brăila, însă, lucrurile se mişcau mai greu.
"Noi ne-am întâlnit de mai multe ori în asociaţie, am discutat, ne-am sfătuit, în sensul că, deşi se ştia că postul e liber, nu îşi exprima nimeni dorinţa de a se înscrie la concurs. Într-un final, după nenumărate discuţii, Cristina Dincă, în prezent inspector DADR, a spus că acceptă ea să se înscrie. Primul pas pe care l-am făcut: am mers la d. prefect, inspectoratul fiind unul din serviciile deconcentrate din subordinea Prefecturii. Dumnealui a spus că e în regulă, că ştie că e o unitate grea şi că e nevoie acolo de un specialist şi de un om integru şi să se înscrie la concurs. Sincer, eu nu m-am lovit niciodată de chestii din astea politice, dar mai multe persoane ne-au recomandat să avem o discuţie şi cu conducerea filialei locale a Partidului Democrat Liberal. Am mers împreună la domnul Dumitriu, preşedintele PDL Brăila. I-am vorbit despre situaţia de la inspectorat, i-am spus ca d-na Dincă vrea să participe la concurs. Dacă e nevoie, se înscrie în PDL. A scris adeziunea. Dumnealui a spus că dacă ia concursul nu are nimic împotrivă, că tot ce contează e ca lucrurile să meargă bine", a mai povestit directorul asociaţiei.

 

27semin3 Constantin Dumitriu, liderul PDL Brăila: "Nu mă interesează şi nu e în atribuţiile mele organizarea examenelor" "Examenul se anulează!"

 

În decembrie anul trecut, ANFP a făcut public anunţul de organizare a concursului, condiţiile de participare şi bibliografia. Cristina Dincă şi-a depus dosarul pentru concursul planificat în data de 10 ianuarie 2012.
În după-amiaza zilei de 9 ianuarie, însă, susţine Siica Daniilescu, printr-o persoană apropiată, Cristinei Dincă i s-a sugerat că ar fi bine să nu se mai prezinte la examen, deoarece a apărut un contracandidat, "care are sprijin politic". "Îngrijorată, am sunat la domnul prefect, să-l întreb dacă ştie ceva despre contracandidat. Dumnealui mi-a spus că nu ştie nimic şi să mergem la examen. A doua zi, la ANFP, la intrarea în sală erau afişate două nume: Cristina Dincă şi Vali Gabriel Mărgărit. Faptul că lucrez de atâţia ani în domeniu şi despre numele acestui candidat nu ştiam nimic, mi-a ridicat nişte semne de întrebare. Dar, oricum, d-na Dincă a lucrat în domeniu, ştiam că experienţa ei va conta, nu aveam nicio teamă că nu ar trece examenul. Patru membri ai comisiei erau deja în sală, subiectele erau. La un moment dat a venit cineva de la ANFP şi a spus că examenul se anulează deoarece comisia nu întruneşte toate condiţiile conform legii", a continuat Daniilescu şirul evenimentelor.

"Aşa ceva nu s-a mai întâmplat!"

Mai precis, cel de-al cincilea membru în comisie, reprezentantul Prefecturii Brăila, nu era în sală. "Reprezentantul Ministerului Agriculturii în comisie mi-a spus că aşa ceva nu s-a mai întâmplat, că ministrul Tabără a fost informat şi că şi-a exprimat profund indignarea că cei de la Brăila nu au fost în stare să trimită un delegat al Prefecturii la Bucureşti. Situaţia este extrem de critică, nu ştim când se va putea relua examenul. Decizia de interimat expiră în martie şi e posibil ca inspectoratul să fie nevoit ca, fără director şi cu doar 2 specialişti, să întrerupă activitatea. În aceste condiţii, Ministerul Agriculturii poate decide desfiinţarea lui şi preluarea sarcinilor de către unul din inspectoratele judeţelor vecine", a subliniat reprezentanta "Danubiu".
Dezamăgită de evoluţia faptelor, Daniilescu spune că totul conduce la o singură "bănuială", şi anume că, prin împiedicarea susţinerii examenului, nu s-a urmărit decât favorizarea candidatului Mărgărit, despre care spune că a aflat ulterior că este un apropiat al Partidului Social Democrat, el fiind, de fapt, fiul primarului PSD de Racoviţa, Ion Mărgărit.
De altfel, asociaţia a transmis redacţiei noastre şi o sesizare prin care explică întrega derulare a evenimentelor şi demersurilor întreprinse de APPCSMS, sesizare ce poartă semnătura atât a directorului Daniilescu, cât şi a preşedintelui Liviu Titianu. Prin aceasta, membrii asociaţiei cer explicaţii clare şi sancţiuni: "În numele agenţilor economici producători, preocesatori şi comercianţi de seminţe, noi, asociaţia, solicităm explicaţii publice prefectului judeţului, iar cei vinovaţi să fie sancţionaţi".

 

27semin4 Deputatul PDL Viorel Balcan: "Astea sunt gogoşi. Vreţi gogoşi, vă dau eu!" Prefectul minte

 

"Prefectura Brăila nu este vinovată de suspendarea acestui examen. Prefectura nu şi-a trimis reprezentantul în comisia de examinare din cauza faptului că nu a fost înştiinţată nici de ANFP, nici de Ministerul Agriculturii", declară prefectul Dumitru Popa.
Această declaraţie este contrazisă ferm de ANFP, care, în răspunsul la solicitarea noastră oficială, ce poartă semnătura preşedintelui Andras Szakal, precizează: "În data de 21.11. 2011, potrivit borderoului nr. 8112/21.11.2011, a fost transmis către Instituţia Prefectului judeţului Brăila, prin intermediul Poştei Militare, Ordinul Preşedintelui ANFP nr. 4335/14.11.2011 pentru aprobarea condiţiilor de participare la concursul pentru ocuparea funcţiei publice de conducere vacante de director executiv din cadrul ITCSMS Brăila şi pentru numirea comisiei de concurs şi a comisiei de soluţionare a contestaţiilor. De asemenea, în vederea efectuării selecţiei dosarelor de concurs, secretarul comisiei de concurs a transmis convocarea pentru reprezentantul Instituţiei Prefectului judeţului prin adresa nr. 922981/20.12.2011".
De altfel, surse din cadrul Prefecturii ne-au precizat că persoana desemnată a reprezenta Prefectura în această comisie a fost Viorica Stoianovici. În data de 9 decembrie, ea a anunţat prefectul că are un deces în familie şi că se impune delegarea unei alte persoane. "Este membră, într-adevăr, în comisia aceasta, a anunţat decesul, dar noi nefiind înştiinţaţi despre data examenului nu am considerat necesar să desemnăm un înlocuitor", a dat-o cotită prefectul Dumitru Popa.

 

27seminfacsimil Răspunsul ANFP "V-aţi interesat cine este această Daniilescu, cât rău a făcut inspectoratului?"

 

Conducerea PDL Brăila nu este sub nicio formă de acord cu punctul de vedere al asociaţiei sau al directorului Daniilescu, în opinia PDL toate acestea fiind o dovadă clară de "promovare a unor interese" sau, de ce nu, "fantezii".
"Într-adevăr, cele două doamne au venit la mine, mi-au spus despre ce este vorba şi le-am asigurat de tot sprijinul meu, în ideea că am înţeles cât este de important acest inspectorat. Dar atât. Nu mă interesează şi nu e în atribuţiile mele organizarea examenelor", a spus Constantin Dumitriu, liderul PDL Brăila. El a negat faptul că la dosarul de candidat o piesă importantă ar fi "recomandarea" din partea partidului şi că, cel puţin pentru el, importante sunt competenţele şi profesionalismul. Tocmai de aceea, el a ţinut să precizeze că în timpul discuţiei chiar s-a simţit "deranjat" de faptul că doamna Dincă s-a "oferit" să se înscrie în partid. "Pentru mine nu contează dacă x sau y director este membru PDL. Să facă treabă! De aceea noi nu am schimbat conducerile instituţiilor decât acolo unde lucrurile nu funcţionau bine". Despre celălalt candidat, Dumitriu a susţinut că nu îl cunoaşte şi că foarte sigur nu e membru PDL. De altfel, el a negat şi înscrierea în partid a Cristinei Dincă. Dar a ţinut să îşi exprime dezacordul faţă de implicarea conducerii asociaţiei profesionale în toată această chestiune.
Dumitriu mai spune şi că, din punctul lui de vedere, situaţia de la inspectorat nici nu e aşa dramatică atât timp cât are un director interimar, căruia i se poate prelungi interimatul. E de acord însă cu necesitatea deblocării posturilor, drept pentru care a promis că se va implica în rezolvarea acestei probleme.
Mult mai vehement la adresa implicării asociaţiei şi în general faţă de situaţia reclamată s-a arătat însă deputatul PDL Viorel Balcan, prezent "întâmplător" la discuţii. El a atacat dur asociaţia şi pe directorul executiv Daniilescu, pe care a acuzat-o de anumite "interese": "Astea sunt gogoşi. Vreţi gogoşi, vă dau eu! Şi cine este, mă rog, această asociaţie, de când au ajuns asociaţiile să numească directori? V-aţi interesat cine este această Daniilescu şi cât rău a făcut inspectoratului? Ea l-a distrus. Iar acum vrea să-şi pună omul acolo, ca să-i vândă ei seminţele. Ei, uite, că nu o să-i fac jocul, acum m-am ambiţionat şi iau eu în mâini problema. Rezolv eu!".

"Mă recomandă experienţa"

Aşteptându-se probabil şi la reacţii dure, în scrisoarea adresată redacţiei, despre care am vorbit ceva mai sus, conducerea "Danubiu" a explicat şi de ce asociaţia nu a putut rămâne indiferentă la situaţia critică din inspectorat, iar Siica Daniilescu de ce personal "şi-a permis" să se implice: "Ţinem să precizăm că asociaţia noastră reuneşte agenţi economici de pe întreaga filieră - producători, procesatori şi comercianţi - iar obligaţia noastră este să apărăm drepturile şi interesele tuturor acestor membri. Pentru că, în final, ei sunt cei care suferă de pe urma acestei situaţii incerte. (...) Eu m-am implicat în calitate de director executiv al asociaţiei, funcţie pe care o deţin încă de la înfiinţare, datorită experienţei mele în domeniu, 32 de ani, din care mare parte director al ITCSMS, dar şi aprecierilor de care mă bucur în rândul colegilor de breaslă".
Acestea sunt motivele, susţine Daniilescu, pentru care "a îndrăznit" să ceară referinţe şi despre inginerul Mărgărit de la fostele lui locuri de muncă şi foştii şefi. Referinţele obţinute "nu tocmai îmbucurătoare şi liniştitoare", conform cărora inginerul nu ar avea "nici experienţă în domeniu, nici expertiză, nici calităţi morale pentru a coordona activitatea Inspectoratului" au contribuit şi ele la demersurile pe care asociaţia le-a iniţiat atât în presă, cât şi la instituţiile abilitate, cu speranţa reorganizării cât mai urgente a unui nou examen, de această dată, speră ea, "corect".

 

27seminpag3 Firme de renume internaţional au ales să multiplice seminţele la Brăila Cine este Mărgărit
* foştii lui şefi îl descriu: "o nulitate, un leneş, fără bun simţ, mincinos"

 

Vali Gabriel Mărgărit este de profesie inginer agronom. Dar Siica Daniilescu susţine că referinţele culese despre activitatea lui profesională indică faptul că acesta nu ar fi o persoană competentă "profesional şi moral" şi care nu se ridică la standardele pe care le implică funcţia la care râvneşte. "Ne-am interesat despre acest domn printre membrii asociaţiei, printre colegii agricultori şi ce am aflat ne-a pus pe gânduri. De exemplu, ştim acum că a lucrat la Centrul Zonal de Protecţia Plantelor, unitate subordonată Consiliului Judeţean, la început ca şef centru, la Făurei, iar din 2007 director comercial la acest centru. După desfiinţarea centrului de la Făurei, sfârşitul lui 2009, s-a angajat la SC "Rodbun", ca şef al depozitului de la Tichileşti, de unde a fost dat afară deoarece în perioada în care a condus el, depozitul a fost spart de mai multe ori, fiind sustrase cantităţi mari de pesticide şi seminţe. În februarie 2011 s-a angajat ca agronom, pe o perioadă de probă de 6 luni, la firma Caussade, o firmă franţuzească cu obiect de activitate producerea şi comercializarea de seminţe. Directorul tehnic al acestei societăţi mi-a spus că a fost profund nemulţumit de prestaţia lui, descrierea făcută după 6 luni de colaborare fiind: «o nulitate, un leneş, fără bun simţ, mincinos». De fapt, toate persoanele de la care am cerut referinţe au zis cam acelaşi lucru. Deci, ce îl recomandă pentru funcţia de director?".
Daniilescu a ţinut să precizeze că pentru a menţine "renumele" de care se bucură Inspectoratul brăilean, responsabilitatea inspectorilor este enormă. De ei depinde dacă pe piaţă ajung seminţe de calitate sau necorespunzătoare, falsificate, contrafăcute, ori dacă printr-o simplă semnătură, grâul sau porumbul "de consum" devin "seminţe", la un preţ şi de trei ori mai mare. Iar încercări de-a lungul timpului au fost, nematerializate ca în alte zone din ţară datorită şi inspectorilor brăileni.

Ce înseamnă ITCSMS Brăila? O unitate de elită, cu miză mare

Încă de la sfârşitul anilor '90, judeţul Brăila s-a impus pe piaţa producătorilor de seminţe şi a fost recunoscut drept un pilon principal în acest domeniu. Suprafaţa agricolă mare, condiţiile de mediu, posibilitatea irigării au fost puncte forte pentru dezvoltarea acestei afaceri, dar, la fel de importantă a fost şi calitatea specialiştilor locali. Şi asta pentru că în producerea de seminţe un factor determinat este omul, spun agricultorii, profesionalismul şi corectitudinea fiind la fel de importante ca şi respectarea verigilor tehnologice.
Găsind un mediu propice dezvoltării acestei activităţi, cele mai importante firme, branduri multinaţionale în producerea de seminţe, precum Pioneer, Monsanto, KWS, Saaten Union, Caussade etc au început să-şi caute parteneri de afaceri în zonă, astfel încât de la an la an, suprefeţele cultivate cu loturi semincere în judeţul nostru au crescut constant, de la sub 2.000 ha în anul 2000, la peste 15.000 ha în 2011. Producţia de pe aceste suprafeţe este comercializată nu doar în ţară ci şi la export, în toată Europa, dar şi în alte zone ale lumii. De aceea, calitatea ei este foarte importantă, orice abatere atrăgând după sine răspunderi materiale consistente, implicând România în situaţii nedorite.
Anul trecut, în activitatea de producere a seminţelor au fost cooptaţi 130 de fermieri, iar tendinţa este de creştere, marele firme producătoare având deja concentrate suprafeţe considerabile în zona noastră şi având încheiate contracte ferme multianuale cu agenţii economici locali, care au fost deja dotaţi de multiplicatorii de seminţe cu utilaje performante, specifice acestei activităţi.
Conform revistelor de specialitate, în prezent, pe acest sector, Brăila conduce detaşat, ocupantele următoarelor locuri în topul suprafeţelor figurând cu câte 7-8.000 ha, cam cât are Brăila doar la porumb. Prin comparaţie, în judeţele vecine, Vrancea şi Galaţi, cele care ar putea prelua activitatea ITCSMS Brăila, în 2011 au fost cultivate, circa 1.700 ha, respectiv circa 3.500 ha loturi semincere.
Mai trebuie spus şi că inspectoratul brăilean, datorită volumului mare de lucru, reuşeşte în fiecare an să îşi susţină singur activitatea, ba chiar să contribuie cu sume consistente la bugetul Ministerului Agriculturii. Ultima raportare contabilă afişată pe site-ul instituţiei indică un total venituri curente de aproape 15 miliarde lei vechi, sume obţinute din taxe şi tarife pentru analize şi servicii de laborator. "Este o unitate de elită şi aşa trebuie să rămână", a conchis conducerea "Danubiu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro