Reprezentanţii direcţiilor şi serviciilor deconcentrate ai administraţiei publice locale şi agenţii economici din Brăila ar trebui să se perinde în zilele următoare pe la sediul Prefecturii judeţului, unde ar trebui să li se aducă la cunoştinţă măsurile luate de Guvern pentru reforma statului şi ieşirea din criză. Cel puţin aşa a solicitat prim-ministrul Emil Boc ieri, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii. Premierul a atras atenţia prefecţilor că nu ar trebui să stea cu mâinile în sân dacă aud pe cineva spunând că «Guvernul nu a făcut nimic şi nu a luat măsuri», ci să înceapă să "propovăduiască" tuturor cârcotaşilor cele 30 de măsuri care, teoretic, se derulează în acest moment.
"Majorarea TVA nu ne aduce bucurie, dar a trebuit să facem asta în contextul în care planul iniţial a căzut. Am ales o soluţie cu efecte dureroase pentru economie, care încetineşte ieşirea din criză, dar care ne poate asigura echilibrul financiar intern şi finanţarea deficitului bugetar. Ştiu că e greu pentru dumneavoastră să explicaţi, dar asta e soarta administraţiei publice. Vreau să fiţi extrem de activi şi să nu lăsaţi să circule argumente de genul «Guvernul nu a făcut nimic, nu a luat măsuri». Sunt 30 de măsuri care sunt acum în aplicare şi mai avem şi altele în vedere", le-a atras atenţia Boc prefecţilor.
Premierul a îndemnat prefecţii să intensifice controalele pe legea venitului minim garantat, unde se fac cheltuieli abuzive şi unde majoritatea banilor se duc către şmecheri cu case şi maşini de lux: "Vă solicit maximă vigilenţă şi control pe tot ce înseamnă cheltuieli abuzive ale statului cu plata unor ajutoare pentru oameni care au case şi maşini de lux. S-au verificat până acum 25% din cazuri şi din ele, 20% erau date ilegal. Oricine e capabil de muncă în ţara asta trebuie să muncească, ajutoarele trebuie să meargă la cei care chiar au nevoie, iar şmecherii care au intrat pe uşa din dos în acest sistem trebuie să dispară. Vreau săptămânal analize cu privire la modul în care s-au acordat banii", a ordonat premierul prefecţilor.
De asemenea, Emil Boc a mai atenţionat prefecţii ca până pe 2 iulie, să aibă grijă să trimită la cabinetul prim-ministrului liste cu eventualele probleme privind preluarea unităţilor spitaliceşti, pentru ca, în prima parte a lunii iulie, Guvernul şi Ministerul Sănătăţii să le rezolve. Totodată, a dispus ca prefecţii din judeţele afectat de ploi şi inundaţii să aibă grijă ca elevii care de astăzi dau bacul să ajungă la examene.
În ce priveşte măsurile pe care Guvernul le aplică asiduu pentru salvarea economiei, Boc le-a "ordonat" prefecţilor să vorbească zilnic despre ele: "Am dat o Ordonanţă de Urgenţă pentru combaterea evaziunii fiscale şi vă rog să acordaţi sprijin total direcţiilor finanţelor publice, ANAF, ca OUG să fie operativă. Am dat OUG prin care dăm posibilitatea autorităţilor locale să ia împrumut de la stat, pentru a putea să îşi achite datoriile către agenţii economici care au, la rândul lor, datorii la stat. Să discutaţi cu primarii, să faceţi inventarul solicitărilor, pentru ca această OUG să îşi producă efectele. Sunt 1,5 miliarde de lei pe care statul îi pune la dispoziţia autorităţilor locale. Am dat un act normativ ca agenţii economici ce au accesat fonduri europene să primească garanţii guvernamentale pentru susţinerea părţii lor din proiect. Acum firmele pot lua bani de la bănci şi pot pune ipotecă pe bunurile pe care le primesc în cadrul proiectelor europene pe care le accesează. Să faceţi cunoscut asta la nivel judeţean", le-a spus Boc prefecţilor. Acesta le-a mai solicitat să verifice modul în care se fac cheltuieli la nivel local, deoarece, "nu se poate ca la nivel naţional cheltuielile să fie reduse cu 20% iar administraţiile locale să înregistreze creşteri de 13% de la începutul anului".
În final, prefecţii au primit indicaţii să nu treacă zi din săptămână în care să nu organizeze şedinţe, conferinţe, informări, în care să aducă la cunoştinţă cetăţenilor aceste măsuri.