Prefecţii au primit mână liberă de la ministrul de Interne să ia orice măsuri consideră că sunt necesare pentru rezolvarea situaţiilor de criză din judeţele afectate grav de ninsori, viscol şi ger. Ieri, în cadrul unei videoconferinţe de urgenţă, convocată de ministrul de Interne, Gabriel Berca, acesta a ţinut să le precizeze prefecţilor că în calitate de şefi ai comitetelor pentru situaţii de urgenţă nu trebuie să tolereze ineficienţa autorităţilor locale.
"Nu e treaba Armatei să deszăpezească drumurile decât dacă este extrem de grav şi gata, autorităţile locale chiar nu mai au ce face. Dar consiliile judeţene au semnate contracte pentru deszăpezire de anul trecut. Ce fac acum? Nu vreau să vină Armata să vă dea zăpada! Faceţi-vă treaba!", a punctat ministrul Berca.
Acesta a mai adăugat că trebuie scoase la muncă şi persoanele care primesc ajutoare sociale, pentru că legea o prevede şi situaţia o impune: "Primarii, din oraşe, comune, nu uitaţi că îi puteţi scoate la treabă pe cei care primesc ajutoare. E perfect legal, normal şi e chiar cazul. Scoateţi-i la muncă fiindcă pentru comunitatea lor o fac. Nu trebuie să aşteptăm numai de la guvern, că nu dă zăpada de pe străzi guvernul. Vă rog, domnilor prefecţi, să fiţi fermi şi să nu ezitaţi să luaţi măsuri. Nu putem sta aşa!", a mai adăugat ministrul.
Insula Mare şi vestul judeţului - din nou izolate
În ceea ce priveşte strict judeţul Brăila, în cadrul videoconferinţei, prefectul Dumitru Popa l-a informat pe ministrul Berca de faptul că autorităţile brăilene nu vor mai putea ţine mult timp un canal de navigare deschis pe Dunăre, pentru trecerea cu bacul, din cauza podurilor de gheaţă care s-au format în amonte şi în aval de trecerea în IMB: "Indiferent ce facem noi, Insula va fi din nou izolată. În amonte e pod de gheaţă, în aval la fel, noi acum spargem gheaţa ca să trecem utilaje de deszăpezire în Insulă, însă nu mai putem să ţinem canalul deschis pentru mult timp. Deja tot ce spargem noi face masă comună cu podurile de gheaţă. Când nu o să mai putem, ne oprim. Insula o să rămână iar izolată. La fel, dacă începe vântul să bată cu peste 30 km oră, vestul judeţului se izolează din nou, fiindcă iar se blochează drumurile. Zăpada nu e mare, dar vântul o aşază iar pe şosele", i-a explicat prefectul Popa ministrului. Oficialul brăilean a mai adăugat că există un privat din Brăila care doreşte să trimită un camion de alimente în judeţul Vrancea şi că pentru asta a solicitat ajutorul ISU, care i-a fost acordat. Ministrul a fost de acord cu măsurile luate de autorităţile brăilene şi a specificat că, în condiţiile în care IMB şi comunele din vest vor fi iar izolate, să se transporte urgent alimente în zonele respective.
Situaţia drumurilor din judeţul Brăila
Drumurile naţionale sunt deschise, însă pe ele se circulă în condiţii de iarnă. Drumuri judeţene impracticabile: DJ 221B Brăila - Vădeni, DJ 203S Surdila Găiseanca - Făurei, DJ 221 tronsonul Şuţeşti - Ianca. Drumuri judeţene în lucru: DJ 202 H Gradişte - Mărăloiu, DJ 202 B Urleasca - Ţepeş Vodă, DJ 203 A Vişani - Drogu, DJ 211 C Tătaru - Colţea, DJ 211 Dudescu - Dudeşti. De asemenea, există 2 linii de cale ferată blocate, mai precis rutele Făurei - Buzău firul 1 şi 2, şi Făurei - Urziceni. Din fericire, toate localităţile sunt alimentate cu energie electrică. Trecerea către Smârdan se face cu un singur bac, cu ajutorul împingătorului "Compact", în condiţii de iarnă şi sloiuri, la intervale de o oră. Pentru IMB s-a format un culoar de trecere pentru bacurile care trec doar în cazuri de urgenţă.