Predoiu ia în considerare varianta emiterii unei OUG pentru reducerea cvorumului plenului CSM | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Predoiu ia în considerare varianta emiterii unei OUG pentru reducerea cvorumului plenului CSM

"Se reclamă imposibilitatea funcţionării plenului, în acest sens avansându-se de către preşedintele CSM posibilitatea intervenţiei legislative prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se reducă cvorumul plenului Consiliului", a spus ministrul Predoiu, în cadrul unui interviu la Radio România Actualităţi.

Potrivit lui Predoiu, la nivelul Executivului se va lua în discuţie această variantă, astfel încât să se găsească soluţii pentru ca plenul Consiliul să-şi poată desfăşura activitatea."Vom analiza această propunere la nivelul Guvernului, pentru că situaţia din CSM trebuie să se rezolve cât mai grabnic", a mai spus Predoiu, care a adăugat că o altă variantă pentru deblocarea situaţiei ar fi şi posibilitatea validării supleanţilor.
Cvorumul necesar funcţionării plenului CSM este de 15 membri, însă, în prezent, doar 14 membri au fost validaţi de Senat.

Şedinţa plenului Senatului a fost suspendată pe 16 februarie, din lipsă de cvorum, după ce grupul PDL a părăsit lucrările, astfel încât Corina Dumitrescu nu a fost validată în CSM din partea societăţii civile, urmând ca acest punct să intre în şedinţa de săptămâna aceasta.

După un apel nominal, s-a constatat că în sală mai erau doar 57 de senatori. Liderul grupului senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat miercuri că reprezentanţii PDL au decis să blocheze validarea membrului CSM din partea societăţii civile, prin absenţa în plen, din cauza unor "decizii tactice" care ar trebui luate.

Plenului Senatului a revalidat pe 14 februarie opt dintre membrii CSM, cu 64 de voturi pentru, 48 împotrivă şi 2 abţineri, fiind pusă de acord hotărârea anterioară a plenului cu decizia CCR prin care validarea a trei membri CSM a fost declarată neconstituţională.

Senatul are îndatorirea constituţională de a valida magistraţii aleşi în CSM cu respectarea legii, mai puţin judecătorii Dan Lupaşcu şi Lidia Bărbulescu şi procurorul Dan Chiujdea, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru mandatele acestora, se arată în motivarea deciziei CCR referitoare la Consiliu.

Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat motivarea deciziei din 25 ianuarie, prin care Hotărârea 43/2010 a Senatului României, de validare a listei magistraţilor aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a fost declarată neconstituţională, în urma admiterii unei sesizări a PDL.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro